Szybkie posiłki w diecie białkowo tłuszczowej – przykładowe przepisy
Aktualizacja: 19 marca, 2024
Posiłki w diecie białkowo-tłuszczowej mają złudną opinię monotonnych i czasochłonnych w przygotowaniu. Wcale nie musi tak jednak być i udowodnię, że można w szybki sposób stworzyć coś pożywnego, mało skomplikowanego i smacznego.
Dieta białkowo-tłuszczowa z początku wydawała mi się dość trudna i długo szukałam przepisów, które szybko można przygotować. Jednak zmęczona poszukiwaniami wróciłam do korzeni i do najprostszych połączeń pozwalających mi wykonać zestaw kilku posiłków na następny dzień w nie więcej niż 60 minut.
Przepisy na dania w diecie białkowo-tłuszczowej
Poniżej podzielę się z wami przykładowymi posiłkami, jakie idealnie się wpisują w ten typ diety, a także bardzo dobrze nadają się dla osób trenujących siłowo, mających duże zapotrzebowanie na białko, czy po prostu chcących osiągnąć konkretne cele żywieniowe.
Składniki na 1 porcję:
- 100 g piersi z kurczaka
- 100 g mrożonego szpinakuwys
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 3–4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju lnianego
- opcjonalnie 10 g nasion słonecznika
Przygotowanie: Na patelni na 1–2 łyżek oleju rzepakowego lub kokosowego podsmażamy krótko posiekaną i przyprawioną pierś z kurczaka, po czym ściągamy ją z patelni i na wytoczonym „sosie” smażymy wyciśnięty lub pokrojony czosnek. Następnie po kilku minutach dodajemy szpinak i czekamy, aż się rozmrozi, gotując jeszcze chwilę, aby odparować wodę oraz doprawiając w międzyczasie wg. uznania. Dodajemy do lekko przestudzonej potrawy łyżkę oleju lnianego. Na zakończenie dodajemy ugotowanego kurczaka, a całość dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i nasionami słonecznika. Można ewentualnie dodać również pół plasterka sera i pokruszyć na wierzch.
Składniki na 1 porcję:
- 1 kulka mozarelli (ok. 100 g)
- 6-7 pomidorków koktajlowych lub zwykły pomidor
- bazylia, sól, pieprz do smaku
- garść orzechów – włoskich, migdałów itp.pietruszka do dekoracji
Przygotowanie: Mozarelle oraz pomidory siekamy w dowolnej wielkości na kawałki, przyprawiamy bazylią, oregano itp. Posypujemy orzechami oraz dodajemy natkę pietruszki i gotowe. Idealne na pełnowartościową przekąskę.
Składniki na 1 lub dwie porcje:
- puszka tuńczyka w oleju lub świeżego
- serek wiejski 100 g lub twaróg półtłusty 50 g
- pomidory w puszce ok 100 g, świeże lub koktajlowe
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy wg. uznania – sól, pieprz, oregano, bazylia, hummus
Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki w misce na koniec dodajemy łyżkę oleju lnianego i odpowiednio przyprawiamy. Gotowe do spożycia. Można ewentualnie połączyć z niskowęglowodanowymi waflami ryżowymi.
Składniki:
- kostka twarogu półtłustego
- 1 miarka odżywki białkowej o dowolnym smaku
- 30–50 ml mleka
- wiórki kokosowe
- masło orzechowe lub orzechy wg uznania
Przygotowanie: Odżywkę białkową mieszamy z odrobiną mleka oraz z rozdrobnionym wcześniej twarogiem. Osobno przygotowujemy wiórki kokosowe do obtaczania rafaello. Z twarogu i odżywki wytaczamy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i w środek każdej nakładamy odrobinę masła orzechowego lub wkładamy dowolny orzech, a następnie obtaczamy w wiórkach. Tak przygotowane słodkości wkładamy na 2–3 godziny do lodówki i konsumujemy.
Składniki na kilka porcji:
- średniej wielkości wędzona makrela (ok 150–200 g)
- gotowa mieszanka sałat lub własnoręcznie przygotowane sałaty
- pomidorki koktajlowe ok. 250 g
- ogórki konserwowe lub kiszone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g mozarelli lub półtłustego sera twarogowego
- 20–30g mieszanki orzechów opcjonalnie
- przyprawy do smaku
Przygotowanie: Makrele oddzielamy od ości i rozdrabniamy oraz dorzucamy do wcześniej wymieszanych i posiekanych składników. Dolewamy oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy i gotowe.
Składniki na kilka porcji:
- 300 g filetu z piersi z kurczaka
- ok. 200 g pieczarek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- ser żółty wg uznania
- oliwa z oliwek
- przyprawy: papryka, sól, pieprz, majeranek
- zestaw sałat
- wykałaczki
Przygotowanie: Z filetów przygotowujemy cienkie i dość długie paski i marynujemy je w przyprawach ok. 2–3 g lub krócej, wg uznania. Pieczarki dusimy na patelni, do czasu aż odparuje woda. Na filety nakładamy odrobinę sera żółtego oraz odpowiednią ilość pieczarek i formułujemy z nich roladki wbijając na koniec wykałaczkę by utrzymać kształt i zwarcie. Filety delikatnie podsmażamy na patelni i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i przykrywamy folią aluminiową, wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25–30 minut. Upieczone filety podajemy z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi.
Przepisy wymienione przeze mnie cechuje szybkość i łatwość przygotowywania oraz dostępność produktów i metod obróbki. Można oczywiście dowolnie używać parowarów, gotowania czy pieczenia wg uznania jednak należy pamiętać, że krótkie obsmażanie potraw wcale nie umniejsza ich wartości odżywczej.
Wszystko spoko tylko na diecie białkowo tłuszczowej nie używa się tłuszczu roślinnego a zwierzęcego, inne rzeczy niż smażenie można z olejem kokosowym
Także postawiłam na posiłki białkowo-tłuszczowe, ograniczyłam węgle. W zasadzie spożywam je tylko okołotreningowo i udało się 30 kg minus. To rafaello mnie kusi 🙂 tak trzymać!
Wow w jakim czasie? Skąd czerpała pani inspiracje na posiłki? Ja obawiam się bradzi tej diety stąd moje pytania….