Dieta jogurtowa – produkty dozwolone zakazane, efekty, opinia dietetyka
Aktualizacja: 30 stycznia, 2019
Wiele osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami szuka skutecznych metod i stosuje różne diety mające na celu redukcję masy ciała. Jedną z takich diet odchudzających jest dieta jogurtowa. Dowiedzmy się na czym polega ta dieta, jakie są jej główne założenia i czy warto ją stosować.
Dieta jogurtowa
Dieta jogurtowa jest aktualnie popularną metodą na pozbycie się nadmiaru kilogramów. Jest to dieta o obniżonej kaloryczności, trwająca 2 tygodnie i jej założeniem jest redukcja masy ciała – nawet do 6 kilogramów w ciągu 14 dni. Jej główną zasadą jest spożywanie jogurtów – naturalnych, owocowych, o obniżonej i o normalnej zawartości tłuszczu. Jogurty są elementami wszystkich posiłków. Jadłospis każdego dnia powinien uwzględniać trzy posiłki główne i dwie przekąski.
Dieta jogurtowa – produkty dozwolone i zakazane
W diecie jogurtowej większość produktów jest dozwolonych. Jednakże najlepiej komponować posiłki na bazie owoców i warzyw, musli, płatków owsianych, kukurydzianych, pieczywa pełnoziarnistego i chudego mięsa. Ponadto należy pamiętać o codziennym nawodnieniu i spożywać ok. 1,5 l wody. Produkty, które są zakazane i nie wolno ich spożywać w czasie diety jogurtowej to tłuste ryby oraz czerwone mięso.
Dieta jogurtowa – jadłospis
Oto przykładowe posiłki, które są proponowane w diecie jogurtowej:
I Śniadanie
- jogurt naturalny, musli, kiwi (lub inny owoc)
- kanapka z szynką drobiową, jogurt naturalny lub owocowy, jabłko
Obiad
- warzywa gotowane na parze, ryż, jogurt naturalny
- ugotowane ziemniaki, pierś z kurczaka (smażona na łyżce oliwy), kalafior/brokuł, jogurt naturalny
Kolacja
- mała bułka grahamka, jogurt naturalny, świeża papryka lub pomidor z nacią pietruszki
- pół pomarańczy lub grejpfruta, kiwi, jogurt naturalny
Między posiłkami jako przekąski lub forma drugiego śniadania i podwieczorka można spożywać np. chrupki chleb, wafle ryżowe, owoce, warzywa, kanapkę z chudą wędliną, wszystko oczywiście połączone w dowolnej kompozycji wraz z jogurtem naturalnym lub owocowym.
Dieta jogurtowa – opinia dietetyka
Jak wszystko także dieta jogurtowa ma swoje zalety i wady. Dieta ta wyklucza spożywanie tylko tłustych ryb oraz czerwonego mięsa pozostałe produkty można dowolnie komponować w posiłki, co w dużej mierze pozwala na uniknięcie głodu. Ponadto można spożywać różnego rodzaju jogurty zarówno te owocowe, jak i naturalne dzięki czemu łatwo uzupełniamy florę bakteryjna przewodu pokarmowego.
Najczęściej wymienianą wadą diety jegurtowej jest jej cena. Niestety nie należy ona do najtańszych. Dodatkowo może być monotonna biorąc pod uwagę, że w każdym posiłku spożywamy jogurt. Dieta ta nie jest także dla każdego. Pomijając już osoby z nietolerancją pokarmową, które muszą unikać nabiału, dieta jogurtowa nie polecana jest osobom z zaburzeniami pracy nerek.
Przed przystąpieniem do diety jogurtowej, jak i każdej innej, powinno się zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka. Należy pamiętać, że każda dieta, w tym redukcyjna, powinna być ułożona w sposób prawidłowy tak, aby dostarczała wszystkich składników odżywczych, witamin, minerałów zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem.
Dieta jogurtowa może być dobrym sposobem na redukcję wagi, jednakże tylko wtedy, gdy jadłospis zostanie prawidłowo skomponowany. Nawet gdy pożądany efekt i założenia tej diety zostaną osiągnięte warto zastanowić się co dalej. Jeżeli chcemy schudnąć na stałe należy wziąć pod uwagę swój dotychczasowy sposób żywienia, styl życia i wprowadzić ewentualne modyfikacje, które pozwolą nam stracić zbędne kilogramy i dodatkowo wypracować dobre nawyki żywieniowe, które na pewno zaprocentują na przyszłość.
Podsumowując, dieta jogurtowa zakłada redukcję do 6 kg w dwa tygodnie. Analizując opinie dotyczące efektów u osób stosujących tę dietę zdania są rozbieżne. Niektórym udało się zrzucić kilka kilogramów, innym nie. Co ważne osoby, które schudły nie skarżyły się na niepożądany efekt jojo. Osoby chcące spróbować diety jogurtowej, jak i każdej innej, powinny wcześniej skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem, a jadłospis z dietetykiem, w celu oceny poprawności lub jego modyfikacji.