5 powodów, dla których warto jeść jogurty i kefiry

16 18 20

Jogurty i kefiry mogą stać się podstawą zdrowego śniadania bądź idealnym wyborem na przekąskę i bazą dla owocowych koktajli. Dlaczego jogurty i kefiry są tak ważnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety?

Nic tak nie zadba o nasze jelita jak jogurty i kefiry

Sekret tkwi w dobroczynnych szczepach bakterii, które obecne są w sfermentowanych produktach mlecznych. To właśnie naturalne jogurty i kefiry najlepiej zadbają o naszą florę bakteryjną. Warto wiedzieć, że od jej stanu zależy ogólna kondycja naszego ciała. Zobaczmy, co nam da wprowadzenie do diety jogurtów i kefirów:

  • wpływają na nasze samopoczucie – dobry humor w dużej mierze zależy od stanu naszych jelit!
  • sfermentowane napoje mleczne zwiększają naszą odporność i chronią przed wieloma mikroorganizmami chorobotwórczymi;
  • stan flory bakteryjnej jelit wpływa na naszą masę ciała. Jogurty i kefiry mogą stać się skuteczną bronią w walce z nadwagą i otyłością;
  • jeśli chcesz mieć piękną skórę, nie możesz zapomnieć o jogurtach i kefirach. Osoby zmagające się z trądzikiem pospolitym, również powinny wprowadzić je do swojej diety;
  • wykazują także działanie przeciwzapalne.

Wybierając jogurty i kefiry powinniśmy unikać produktów z dodatkiem owoców, bowiem zawierają dużo niepotrzebnego cukru i substancji dodatkowych, a także produktów odtłuszczonych, które w rzeczywistości są wrogiem smukłej sylwetki.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5 powodów, dla których warto jeść jogurty i kefiry - 4.1/5. Oddano 20 głosy.
Autor artykułu: