5 powodów, dla których warto jeść jogurty i kefiry
Jogurty i kefiry mogą stać się podstawą zdrowego śniadania bądź idealnym wyborem na przekąskę i bazą dla owocowych koktajli. Dlaczego jogurty i kefiry są tak ważnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety?
Nic tak nie zadba o nasze jelita jak jogurty i kefiry
Sekret tkwi w dobroczynnych szczepach bakterii, które obecne są w sfermentowanych produktach mlecznych. To właśnie naturalne jogurty i kefiry najlepiej zadbają o naszą florę bakteryjną. Warto wiedzieć, że od jej stanu zależy ogólna kondycja naszego ciała. Zobaczmy, co nam da wprowadzenie do diety jogurtów i kefirów:
- wpływają na nasze samopoczucie – dobry humor w dużej mierze zależy od stanu naszych jelit!
- sfermentowane napoje mleczne zwiększają naszą odporność i chronią przed wieloma mikroorganizmami chorobotwórczymi;
- stan flory bakteryjnej jelit wpływa na naszą masę ciała. Jogurty i kefiry mogą stać się skuteczną bronią w walce z nadwagą i otyłością;
- jeśli chcesz mieć piękną skórę, nie możesz zapomnieć o jogurtach i kefirach. Osoby zmagające się z trądzikiem pospolitym, również powinny wprowadzić je do swojej diety;
- wykazują także działanie przeciwzapalne.
Wybierając jogurty i kefiry powinniśmy unikać produktów z dodatkiem owoców, bowiem zawierają dużo niepotrzebnego cukru i substancji dodatkowych, a także produktów odtłuszczonych, które w rzeczywistości są wrogiem smukłej sylwetki.