Dieta IGpro – jadłospis, przepisy, opinia
Aktualizacja: 30 stycznia, 2019
Dieta IGpro zwana także dietą kolorową jest sposobem odżywiania się, dzięki któremu nie tylko zgubisz nadprogramowe kilogramy, ale co najważniejsze wyrobisz w sobie prawidłowe nawyki żywieniowe. Na jakich założeniach opiera się ta dieta i jak wygląda jadłospis?
Dieta IGpro
Dieta IGpro jest dietą odchudzającą, opracowaną przez dietetyków z portalu vitalia.pl. Jej założenia opierają się głównie na piramidzie zdrowego żywienia oraz jak sama nazwa wskazuje – na indeksie glikemicznym (IG)
Indeks glikemiczny informuje nas o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrośnie poziom glukozy we krwi. Odnosi się on do węglowodanów, gdyż tłuszcze oraz białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Mówiąc krótko, jeżeli jemy produkty o wysokim IG, skutkuje to wysokim poziomem cukru we krwi po ich spożyciu oraz zwiększoną produkcją insuliny przez nasz organizm.
Każda dieta odchudzająca opiera się na liczeniu kalorii, ale nie ta – w tej diecie liczymy punkty. Gotowe dania oraz pojedyncze produkty mają przypisaną konkretną liczbę punktów, które przydziela się je na podstawie ich indeksu glikemicznego i kaloryczności. Punkty są przyznane zgodnie z myślą: im niższy indeks glikemiczny i wartość energetyczna produktu, tym mniejsza ilość punktów i odwrotnie. W celu ułatwienia rozróżniania produktów przez pacjentów, dodatkowo dania i produkty mają przyporządkowany jeden z trzech kolorów: zielony (niski IG), pomarańczowy i żółtym (średni IG), bądź czerwony (wysoki IG).
Osoby będące na diecie IGpro, opierają swoje żywienie na 3 etapach: natarcia, spadku i utrwalenia. Każdy etap ma inny cel, a to ile powinien trwać poszczególny z nich najlepiej jest skonsultować z dietetykiem.
W fazie pierwszej dozwolone są tylko produkty oznaczone kolorem zielonym. Podczas tego etapu można schudnąć do 3 kg. Druga faza ma na celu zrzucenie tylu kilogramów, ile na początku pacjent sobie założył, dlatego etap ten trwa najdłużej, a dozwolone produkty są oznaczone kolorem żółtym i pomarańczowym. Celem trzeciego etapu jest utrwalenie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz masy ciała, aby nie doszło do ”efektu jojo”.
Dużym plusem tej diety jest stałe wsparcie dietetyka i cotygodniowa kontrola masy ciała, aż do zakończenia programu odchudzania. Po każdej kontroli masy ciała, zmienia się dzienny limit punktów do spożycia.
Dieta IGpro – jadłospis
Stosowanie diety IGpro odbywa się pod okiem dietetyka. Pacjent przychodzi na wizytę, na której przeprowadzony zostaje wywiad żywieniowy. Dieta dopasowana jest indywidualnie do pacjenta w zależności od jego płci, wieku, masy ciała, wzrostu, poziomu aktywności fizycznej oraz preferencji żywieniowych. Takie rozwiązanie sprawia, iż dieta nie jest monotonna.
W diecie IGpro nie ma sztywno ustalonego jadłospisu. Jest przygotowane pewne menu, z którego możesz korzystać. W ciągu dnia mamy określoną liczbę punktów, które przekładają się na produkty i gotowe potrawy. Dzięki temu nie musimy się sztywno trzymać ustalonego jadłospisu, jak ma to miejsce w gotowych dietach odchudzających. Jest to na tyle wygodne, że możemy dobierać sobie takie produkty, na które mamy ochotę w danym dniu tak, aby nie przekroczyć limitu przydzielonych punktów.
Dieta IGpro – przepisy
(1 porcja)
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- garść truskawek
- 3 łyżki jogurtu naturalny
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
Przygotowanie:
- Owoce pokrój w kostkę, następnie dodaj jogurt i pestki słonecznika.
(2 porcje)
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 100g ryżu brązowego
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy/oleju kokosowego
- bazylia, sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę w kostkę. Chilli pozbaw nasion i pokrój w paski.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, a potem podsmaż na nim cebulę z chilli. Pod koniec smażenie dodaj 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Pokrój kurczaka w drobną kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli. Smaż około 2 minuty z każdej strony.
- Ugotuj ryż w wodzie na sypko. Połącz kurczaka z ryżem. Dopraw przyprawami.
- Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż nieco miąższu. Wydrążony miąższ pokrój drobno i dodaj do ryżu z kurczakiem. Następnie napełnij bakłażana farszem.
- Piecz w temp 180 stopni przez około 40 minut.
(6 porcji)
Składniki:
- 1 kg filetu z łososia
- 30 g świeżego koperku, posiekanego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna, wyciśnięta
- 2–3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj koperek z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Łososia opłukaj i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż na folii spożywczej skórą do dołu, pokryj równomiernie marynatą, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
- Z łososia zdejmij folię i ułóż w brytfannie skórą do dołu. Piecz przez 12–15 minut.
Dieta IGpro – opinia
Jak sami autorzy diety twierdzą, jest to najprostsza w stosowaniu dieta w Polsce. Osoby będące na diecie IGpro wśród zalet wymieniaj, jej skuteczność, ponieważ obiecuje realne efekty – utratę masy ciała od 0,5 do 1 kg na tydzień, zgodnie z racjonalnymi zaleceniami diety redukcyjnej. Smaczna, zdrowa i tania, gdyż opiera się wyłącznie na nieprzetworzonych produktach, dostępne w każdym sklepie. Dieta dopasowana jest do pacjenta, uwzględniając jego preferencje smakowe i czas, który może spędzać w kuchni. Zapewnia motywację poprzez stały kontakt z dietetykiem.
Dieta IGpro jest dobrym rozwiązaniem dla osób zabieganych, które nie mają czasu skrupulatnie ważyć produktów przed przygotowaniem każdego posiłku. Zaletą tej diety, bez wątpienia jest fakt, iż uczy ona prawidłowych nawyków żywieniowych, a wszystko odbywa się pod okiem dietetyka. Dietę warto uzupełnić w codzienną aktywność fizyczną, która będzie wspaniałym uzupełnieniem diety odchudzającej.
Literatura:
- odchudzanieplus.pl/dieta-igpro, online: http://odchudzanieplus.pl/dieta-igpro/,
- Rafał Jaeschke, Dr med. Małgorzata Bała, Prof. Roman Jaeschke MD MSc Dieta o małym indeksie lub małym ładunku glikemicznym w leczeniu nadwagi i otyłości – przegląd systematyczny,