bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Anyż – właściwości, zastosowanie, ciekawostki

Anyż – właściwości, zastosowanie, ciekawostki

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Anyż to jedna z przypraw, obok cynamonu czy goździków, której zapach kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Dokładna nazwa tej przyprawy to biedrzeniec anyż. Jest to roślina jednoroczna, kwitnie w lipcu oraz w sierpniu. Odznacza się typowym słodkawo-korzennym zapachem, zbliżonym do zapachu kopru włoskiego.

Smakuje pysznie jako ziele,

I w anyżówce miłą woń ściele.

Wspomniał o nim, nawet sam Pitagoras.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Anyż – właściwości
  • Anyż – zastosowanie
  • Anyż – ciekawostki

Anyż – właściwości

Lecznicze właściwości posiada olejek z anyżu oraz nasiona. Owoce tej rośliny zawierają także tłuszcze, węglowodany, białka, śluzy oraz cholinę, flawonoidy oraz sterole. Napar z anyżu polecany jest kobietom karmiącym, aby zwiększyć ilość pokarmu, bowiem pobudza gruczoły do jego produkcji. W warunkach domowych wykorzystywany może być w silnych przeziębieniach, kaszlu, zaburzeniach żołądkowych oraz przy wzdęciach. Ponadto anyż jest lekiem wykrztuśnym, silnie odflegmiającym.

Anyż – zastosowanie

Anyż od niepamiętnych czasów cenili Arabowie i Izraelici, później także Grecy i Rzymianie. Traktowano go jako antidotum na wszelkie trucizny, ale przede wszystkim anyżem leczono układ trawienny.

Właściwości lecznicze tej rośliny wykorzystywane są do dziś.

Anyż jest surowcem, z którego otrzymuje się miód, ale przede wszystkim wykorzystywany jest jako przyprawa do wszelkich dań mięsnych, deserów, ciast oraz ciastek. Roślina ta oprócz nadawania niezwykłych aromatów naszym potrawom, ma zastosowanie w lecznictwie domowym.

W kuchni polskiej owoce anyżu stosowane są jako dodatek do ciężkostrawnych potraw np. kapusty. Najczęściej jednak anyż wykorzystywany jest w formie przyprawy wzbogacającej smak ciast, ciasteczek, pierników, kompotów, czy też mięsa. Znaleźć go można w składzie przyprawy curry, która jest bardzo aromatyczna. Biedrzeniec anyżu wykorzystuje się również do wytwarzania likierów, nalewek oraz innych alkoholi smakowych. Podkreśla ich smak i nadaje wyjątkowy aromat.

Wywary oraz soki przygotowane z owoców anyżu mogą posłużyć jako lek na dziecięce kolki. Olejek anyżowy dodany do kąpieli działa przeciwbólowo, rozluźniająco oraz odstresowująco na nasze ciało. Zaleca się stosowanie takich kąpieli głównie kobietom przechodzącym bolesne menstruacje.

Anyż – ciekawostki

  • Owoce anyżu podawano w indyjskich liniach lotniczych do żucia, aby uniknąć złego samopoczucia.
  • Anyż w dużych stężeniach działa odstraszająco na komary oraz inne owady. Nacieranie ciała olejkiem anyżowym odpędza natrętne robactwo.

Zapach anyżu kojarzy się najbardziej z tym, który unosi się w naszych domach w okresie świąt. Oprócz tego, że jest świetną przyprawą, wykazuje właściwości lecznicze, które mogą wykorzystywać osoby z dolegliwościami układu pokarmowego. Przyda się także kobietom karmiącym, aby zwiększyć produkcję mleka. Na uwagę zasługuje również kardamon, egzotyczna przyprawa, która równie dobrze zadba o smak Twoich potraw oraz o zdrowie.

Literatura:

1. D. Tyszyńska-Kownacka, T. Starek, Zioła w polskim domu, Część 1, Wydawnictwo Watra, Warsza
wa.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
metabolizm

Chili, imbir, cynamon, curry, bazylia…

Chcąc przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej wcale nie musimy sięgać po suplementy. Wystarczy, że zajrzymy do naszej kuchni i skorzystamy z wiedzy znanej od pokoleń. Czytaj dalej...

Zioła wykrztuśne i przeciwkaszlowe –…

W okresie jesienno-zimowym najczęściej dochodzi do przeziębień, ale czy musimy leczyć się jedynie preparatami aptecznymi, czy wystarczą nam zioła? Czytaj dalej...
właściwości lecznicze kurkumy, kurkuma na stawy, nalewka z kurkumy

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa…

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.