bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Żelatyna – właściwości i dawkowanie. Czy żelatyna w diecie sportowców chroni stawy?

Żelatyna – właściwości i dawkowanie. Czy żelatyna w diecie sportowców chroni stawy?

żelatyna właściwości w diecie sportowca, wpływ na stawy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 marca, 2025

Uważa się, iż spożycie żelatyny wraz z pożywieniem powinno zostać zwiększone zarówno u osób aktywnych fizycznych, jak i sportowców obarczonych dużym wysiłkiem. Omawiana substancja białkowa znalazła swoich entuzjastów ze względu na stosunkowo dużą zawartość kolagenu. Przyjęło się bowiem, iż żelatyna może stanowić ciekawe rozwiązanie w leczeniu zmian degeneracyjnych aparatu ruchu i wspomagać rekonwalescencje po przebytych urazach i kontuzjach.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Żelatyna – właściwości
  • Żelatyna dla sportowców
  • Żelatyna na stawy

Żelatyna – właściwości

Żelatyna jest mieszaniną białek o różnych łańcuchach, powstaje wskutek hydrolizy wiązań peptydowych oraz w wyniku wiązań sieciujących kolagen z surowców pochodzenia zwierzęcego, a dokładniej ze skór, kości, chrząstek wołowych i wieprzowych. Alternatywnym źródłem surowca mogą być również ryby, a także łącznotkankowe produkty uboczne przemysłu rybnego. Żelatyna wykazuje wiele właściwości, dowiedzmy się zatem jakie:

  • korzystnie wpływa na stan zdrowia tkanki łącznej (aminokwasy takie jak: hydroksyprolina, hydroksylizyna, glicyna oraz prolina występujące w żelatynie aktywnie uczestniczą w odbudowie kolagenu),
  • równoważy zbyt wysoką podaż aminokwasów siarkowych (cysteinę i metioninę),
  • odpowiada za jędrność skóry i przyspiesza jej regenerację,
  • działa wzmacniająco na włosy i paznokcie,
  • łagodzi bóle stawów i mięśni,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • zwiększa elastyczność ścięgien,
  • pomaga kontrolować łaknienie.

Żelatyna dla sportowców

W powszechnej opinii panuje przekonanie, iż białko zawarte w żelatynie może skutecznie wspierać budowę masy mięśniowej, otóż nic bardziej mylnego. Wbrew niektórym przypuszczeniom, żelatyna pomimo, że jest białkiem pochodzenia zwierzęcego charakteryzuje się skrajnie małą ilością aminokwasów egzogennych, a zwłaszcza leucyny. W ramach krótkiego przypomnienia warto nadmienić, iż leucyna to aminokwas, który ma największy wpływ na proces syntezy białek mięśniowych (MPS). Stąd też żelatyna z pewnością nie stanowi optymalnego rozwiązania dla osób chcących zwiększyć masę mięśniową. Niski wskaźnik wartości biologicznej tego białka związany jest przede wszystkim z ubogą zawartością tryptofanu (praktycznie zerową). Niemniej jednak żelatyna doceniana jest ze względu na inne właściwości, a mianowicie może mieć korzystny wpływ na kondycję aparatu ruchu.

Żelatyna na stawy

Na podstawie dostępnej literatury stwierdzić można, że przyjmowanie żelatyny faktycznie może przyczynić się zarówno do wzmocnienia chrząstek, ścięgien, wiązań, jak i stawów, lecz w niewielkim stopniu. Dość ciekawych danych w tej materii dostarczają analizy przeprowadzone przez naukowca Van Vijven (i wsp.), w eksperymencie z udziałem ludzi wykazano bowiem, iż żelatyna przynosi lepsze rezultaty niż placebo, ale tylko w kontekście łagodzenia bólu stawów. Niemniej jednak nie powinniśmy popadać w nadmierny optymizm, gdyż tak naprawdę nadal brakuje przekonujących dowodów na to by uznawać, że wyższa konsumpcja żelatyny w naszej diecie może przyczyniać się do szybszej regeneracji stawów i ścięgien. Z pewnością potrzeba dalszych badań by potwierdzić wyżej omawianą zależność. Na koniec warto nadmienić, iż witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu, dlatego należy zadbać o odpowiednią podaż tego przeciwutleniacza w swojej diecie, a w razie potrzeby rozważyć dodatkową suplementację.

Niektóre teorie głoszą, iż zwiększenie ilości spożycia żelatyny to niezawodny sposób na uszkodzone stawy. Ten temat jest mocno dyskusyjny, gdyż badania naukowe nie dają jednoznacznych wniosków. Potrzeba jest zatem dalszych badań. Niemniej jednak odbudowa kolagenu wymaga czasu, dlatego aby dostrzec jakiekolwiek efekty we wzmocnieniu stawów, kości, dziąseł czy skóry należy go spożywać regularnie przez dłuższy czas.

Literatura:

  1. W. Wybór, M. Zaborski ,,Budowa i właściwości kolagenu oraz żelatyny” ,,The structure and properties of colagen and gelatin”
  2. Oral ingestion of a hydrolyzed gelatin meal in subjects with normal weight and in obese patients: Postprandial effect on circulating gut peptides, glucose and insulin. Rubio IG1, Castro G, Zanini AC, Medeiros-Neto G. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18319637
  3. Effect of Gelatin on Power of Women to Perform Maximal Anaerobic Work. F. A. Hellebrandt, Rozell Rork, Elizabeth Brogdon http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-43-11285
  4. Effects of orally administered undenatured type II collagen against arthritic inflammatory diseases: a mechanistic exploration. Bagchi D1, Misner B, Bagchi M, Kothari SC, Downs BW, Fafard RD, Preuss HG. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12837047
  5. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Bello AE1, Oesser S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17076983
  6. Dietary Glycine Prevents Peptidoglycan Polysaccharide-Induced Reactive Arthritis in the Rat: Role for Glycine-Gated Chloride Channel Xiangli Li,1,2 Blair U. Bradford,1 Michael D. Wheeler,1 Stephen A. Stimpson,3 Heather M. Pink,3 Thomas A. Brodie,3 John H. Schwab,4 and Ronald G. Thurman1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC98707/
  7. Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review J.P.J. Van Vijven, P.A.J. Luijsterburg, A.P. Verhagen, G.J.V.M. van Osch, M. Kloppenburg, S.M.A. Bierma-Zeinstra http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458412007868

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marcin Grzelak
Marcin Grzelak , Trener personalny i pasjonat zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
MSM dawkowanie suplementacja na stawy
Suplementy diety

MSM – właściwości, suplementacja, dawkowanie

Na rynku suplementów diety obecnie możemy znaleźć wiele środków zaradczych, które mają na celu pomóc złagodzić różne dolegliwości ze stawami. W ostatnim czasie coraz częściej pisze się i mówi o… Czytaj dalej...
stawy

Problemy stawowe – regeneracja i…

Pozbądź się bólu i wzmocnij stawy Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Sport

    stawy trening

    Dieta na stawy

    Dieta dla sportowców

    Co jeść przed treningiem?

    Co jeść na masę? 7 produktów na zwiększenie masy mięśniowej

    Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów

    Dieta dla ćwiczących na siłowni. Co powinna zawierać dieta osoby trenującej siłowo?

    4
    magnez

    Zastosowanie chlorku magnezu – do picia, do kąpieli, na stawy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.