[adning id="27279"]

Zastosowanie chlorku magnezu – do picia, do kąpieli, na stawy

16 18 20

Chlorek magnezu (MgCl2) to sól magnezowa, która obficie występuje w wodach Morza Martwego. Sole MgCl2, wyselekcjonowane z wód wspomnianego zbiornika wodnego, zostały poddane licznym i rozległym badaniom w kontekście ich wpływu na funkcję skóry oraz uzupełnianie niedoborów magnezu w organizmie człowieka. 

Chlorek magnezu 

Magnez (Mg) jest jednym z podstawowych mikroelementów, które w organizmie człowieka pełnią szereg istotnych funkcji. Warto mieć świadomość, że magnezu nie możemy dostarczyć do organizmu jako samodzielnego pierwiastka, ponieważ występuje on wyłącznie w połączeniu z innych pierwiastkiem lub substancją. Wyróżnić możemy formy organiczne, które charakteryzują się wyższą wchłanialnością, np. asparaginian magnezu, cytrynian magnezu, oraz formy związków nieorganicznych, których wchłanianie jest niższe, np. chlorek magnezu, tlenek magnezu, węglan magnezu.

Chlorek magnezu – właściwości

Magnez odpowiada za wydzielanie licznych enzymów szlaków metabolicznych, transport międzykomórkowy przez błony komórkowe składników odżywczych, substancji, hormonów, neuroprzekaźników, a także uczestniczy w produkcji energii, zgromadzonej w postaci wysokoenergetycznego związku, jakim jest ATP, wzroście komórek oraz ich namnażaniu. Bierze aktywny udział w skurczu i rozluźnianiu mięśni, a także wpływa na prawidłową mineralizację kości. Działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę układu trawiennego i nerwowego, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry.

Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla funkcjonowania organizmu. Można go dostarczyć do organizmu wraz ze spożywaną żywnością (pieczywo pełnoziarniste, kakao, nasiona słonecznika, gorzka czekolada), w postaci suplementów, które zalecane są wówczas, gdy spożycie z tradycyjną dietą jest niemożliwe lub przez skórę, gdyż, co ciekawe, magnez bardzo dobrze wchłania się przez barierę skórną do organizmu człowieka.

Chlorek magnezu – zastosowanie

W okresie ciąży i laktacji, w sytuacjach stresowych oraz w przypadku osób stosujących niezbilansowaną dietę, która wyklucza szczególnie węglowodany jako źródło energii, możemy mówić o niedoborach tego pierwiastka w organizmie. Czynnikami żywieniowymi, które mogą sprzyjać niedoborom magnezu, są stosowanie diety bogatej w tłuszcze zwierzęce, picie kilkunastu kaw i lub herbat dziennie, picie alkoholu, korzystanie z produktów bogatych w fosforany (np. napoje słodzone, wędliny), gdyż nadmiar fosforanów sprzyja wydalaniu magnezu z organizmu, a także zażywanie suplementacji z wapniem. Objawy dawane przez organizm, wynikające z niedostatecznego zaopatrzenia tkanek w magnez, to:

  • stałe osłabienie, łatwe męczenie się,
  • zaburzenia koncentracji, trudności w skupieniu uwagi,
  • obniżona odporność na stres,
  • nadpobudliwość psychiczna i ruchowa,
  • drżenie i mrowienie rąk,
  • niepokój, stany lękowe, rozdrażnienie,
  • nierówne bicie serca, kołatanie serca,
  • skurcze mięśni, napady tężyczkowe.

Chlorek magnezu do picia

Porcja chlorku magnezu w formie sproszkowanej po rozpuszczeniu w odpowiedniej ilości wody służy jako forma uzupełnienia niedoborów magnezu w organizmie człowieka. Warto pamiętać, by na suplementację syntetycznymi środkami zdecydować się dopiero, gdy zmiany w sposobie odżywiania okażą się nieskuteczne lub gdy poziom niedoborów jest drastycznie niski, co wymaga nagłego uzupełnienia magnezu. 

Według badania Kimata i jego współpracowników picie chlorku magnezu wpływa korzystanie na stan skóry pacjentów z zespołem atopowego wyprysku skórnego oraz atopowym zapaleniem skóry. Badanie zostało przeprowadzone na grupie pacjentów, która przez rok codziennie piła 500 ml oczyszczonej wody morskiej zawierającej jony magnezu, podczas gdy w grupie kontrolnej (osoby piły wodę destylowaną) nie stwierdzono zmian. Korzystne zmiany zaobserwowano również w surowicy krwi, gdzie u chorych otrzymujących wodę z dużą zawartością Mg2+ zauważono obniżenie poziomu immunoglobuliny E IgE i cytokin prozapalnych, czego również nie stwierdzono w grupie kontrolnej.

Chlorek magnezu do kąpieli

Profilaktyczne kąpiele z dodatkiem chlorku magnezu dają możliwość korzystania z jego właściwości, jednocześnie relaksując ciało po ciężkim dniu. Zabiegi takie polecane są osobom z różnymi chorobami skórnymi, m.in. atopowym zapaleniem skóry (AZS). W ciekawym badaniu Prokschego i jego współpracowników autorzy badali wpływ kąpieli w wodzie z Morza Martwego, która bogata jest w MgCl2, na stan skóry osób z AZS. Stwierdzili, że kąpiele znacznie poprawiły funkcje skóry jako bariery chroniącej przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Zaobserwowano wygładzenie skóry, zmniejszenie jej szorstkości i chropowatości oraz zaczerwienienia, które to cechy są objawami stanu zapalnego. Literatura naukowa wskazuje ponadto na korzystny wpływ wody z Morza Martwego na prewencję łuszczycy.

Chlorek magnezu na stawy

Sól z Morza Martwego, którą można kupić w wielu sklepach drogeryjnych, a także licznych supermarketach, znalazła zastosowanie w poprawianiu jakości życia osób z chorymi stawami. Działanie to opiera się na obniżaniu stanu zapalnego, także poprzez zwiększone spożycie magnezu. Obniżeniu ulega stężenie wapnia we krwi, którego nadmiar może odkładać się w stawach, powodując bóle artretyczne. 

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym dla funkcjonowania organizmu. Warto zadbać o jego prawidłową podaż wraz z dietą, a także sporadyczne korzystanie z kąpieli magnezowych, gdyż ten pierwiastek bardzo dobrze wchłania się przez skórę.

Literatura:

  1. Proksch E., Nissen H.P., Bremgartner M., Urquhart C., Bathing in magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barier function, enhances skin hydration, and reduces infl ammation in atopic dry skin. Int. J. Dermatol., 2005; 44: 151–157,
  2. Podlewski J.K., Chwalibogowska-Podlewska A., Leki Współczesnej Terapii. Wyd. 20. Warszawa, Medical Tribune Polska. 2010,
  3. Jabłecka A., Korzeniowska K., Skołuda A., Cieślewicz A., Preparaty magnezu, Farmacja Współczesna, 2011, 4, 29–32,
  4. Błach J., Nowacki W., Mazur A., Wpływ magnezu na reakcje alergiczne skóry. Postępy Hig Med. Dosw. (online), 2007, 61, 548–554,
  5. Kimata H., Tai H., Nakagawa K., Yokoyama Y., Nakajima H., Ikegami Y., Improvement of skin symptoms and mineral imbalance by drinking deep water in patients with atopic eczema/dermatitis syndrome (AEDS). Acta Medica (Hradec Kralove), 2002; 45: 83–84,
  6. Chrząstek L., Dondela B., Homeopatia – część I. Chemistry, Environment, Biotechnology, 2014, XVII, 21–42.

Opublikowano ponad tydzień temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone