bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta na stawy

Dieta na stawy

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024

Bóle stawów mogą być przyczyną poważnej choroby – reumatoidalnego zapalenia stawów – która najczęściej rozpoczyna się między 25 a 55 rokiem życia. Jest to choroba przewlekła tkanki łącznej o podłożu immunologicznym. Charakteryzuje się zapaleniem symetrycznych stawów i z czasem może prowadzić do niepełnosprawności. Jakie są przyczyny choroby i czy dieta może pomóc w jej leczeniu?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Przyczyny choroby stawów
  • Czy dieta na stawy pomaga? Leczenie dietą
  • Co jeść na stawy?
  • Czego unikać?
  • Suplementacja
  • Przykładowy jadłospis

Przyczyny choroby stawów

Główną cechą reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) jest zapalenie błony maziowej, na skutek którego powstaje łuszczka stawowa. Niszczy ona chrząstkę znajdującą się w obrębie stawu i prowadzi do jego zesztywnienia. Najbardziej charakterystycznym objawem choroby jest chroniczny ból oraz towarzyszące mu liczne stany zapalne.

Przyczyny choroby nie zostały do tej pory w pełni rozpoznane, ale często mówi się o współistnieniu wielu czynników. Do najważniejszych należy obciążenie genetyczne. Chociaż istnieją predyspozycje do wystąpienia RZS u osób blisko spokrewnionych, warto jednak podkreślić, że czynnik genetyczny jako taki nie wywołuje choroby. Kolejnym czynnikiem ryzyka wystąpienia RZS jest genetyczny defekt układu odpornościowego. Zauważono również, że płeć może predestynować do rozwoju choroby – kobiety chorują 3 razy częściej niż mężczyźni.

Powyższe czynniki są od nas niezależne, ale istnieje kilka elementów, które możemy wyeliminować i tym samym zredukować ryzyko wystąpienia RZS. Jednym z nich jest palenie tytoniu. Zauważono, że papierosy zwiększają ryzyko zachorowania i powodują cięższy przebieg choroby. Silny stres czy zakażenia bakteryjne również mogą zainicjować powstanie choroby, dlatego tak ważne jest systematyczne usuwanie kamienia nazębnego.

Czy dieta na stawy pomaga? Leczenie dietą

Do dnia dzisiejszego brak jest konsensusu na temat optymalnej diety w RZS, ale w obszarze badań nad wpływem żywienia na choroby stawów znalazło się kilka modeli dietetycznych. Wszystkie one zawierają cechy diety przeciwzapalnej.

Dieta śródziemnomorska – to dieta charakterystyczna dla krajów Morza Śródziemnego o udowodnionym działaniu kardioprotekcyjnym. Opiera się na produktach pochodzenia roślinnego z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz z dużą ilością antyoksydantów i błonnika pokarmowego. U jej podstaw leży stosowanie tłuszczów roślinnych, warzyw, chudego mięsa, ryb i owoców morza.

Dieta wegetariańska – to model żywienia zawierający kilka wariantów, oparty na produktach roślinnych z uwzględnieniem produktów mlecznych (laktowegetarianizm), produktów mlecznych oraz jaj (laktoowowegetarianizm), produktów mlecznych, jaj i ryb (laktoowopescowegetarianizm). Zaletą tej diety jest niska podaż cholesterolu oraz unikanie używek – papierosów, alkoholu, kawy.

Dieta wegańska – jest bardziej wymagającym sposobem żywienia, gdyż eliminuje nie tylko spożycie mięs, ale i wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego – mleka, jaj, serów. Niewątpliwą zaletą tego modelu jest wysoka podaż błonnika, przeciwutleniaczy (w tym witaminy E oraz C, karotenoidów, flawonoidów) oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak w przypadku stosowania diety wegańskiej bądź wegetariańskiej należy pamiętać o suplementowaniu witaminy B12.

Co jeść na stawy?

Jako że RZS jest chorobą autoimmunologiczną, wsparcie żywieniowe powinno koncentrować się przede wszystkim na doborze produktów, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Podstawę diety powinny stanowić produkty roślinne, które są bogate w antyoksydanty – związki zwalczające wolne rodniki i redukujące stan zapalny w organizmie. Należy spożywać przede wszystkim warzywa, szczególnie zielone (szpinak, jarmuż, brokuł, brukselkę) oraz marchew, buraki, fasolę.

Polecane są również owoce – im ciemniejsze, tym lepsze, gdyż zawierają więcej flawonoidów i karotenoidów. Warto zatem postawić na owoce jagodowe. Pieczywo pszenne należy zastąpić pełnoziarnistym. Polecane są również takie produkty jak: ryż dziki, kasza gryczana, płatki zbożowe. Dozwolone są makarony z mąki razowej, makaron ryżowy czy z fasoli.

Szczególnie rekomendowane są produkty zawierające kwasy omega-3, które również wykazują działanie przeciwzapalne. Należą do nich: oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy (zwłaszcza włoskie), awokado, nasiona chia, siemię lniane, produkty sojowe (w tym olej). Warto pamiętać o rybach i owocach morza, które także zawierają spore ilości kwasów omega-3. Wśród ryb szczególnie polecane są łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki.

Choć alkohol, zwłaszcza ten wysokoprocentowy, nie jest polecany, to istnieje odstępstwo od reguły. Czerwone, wytrawne wino również wykazuje działanie przeciwzapalne ze względu na dwa składniki – resweratrol i kwercetynę. Należy jednak zachować umiar w jego spożywaniu.

Czego unikać?

Z diety osoby z chorobą stawów należy ograniczyć produkty o charakterze prozapalnym. Należą do nich: białe pieczywo, makarony i inne produkty z oczyszczonej mąki, produkty cukiernicze (ciastka, pączki, drożdżówki), słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy), słodzone napoje i soki owocowe, alkohole (zwłaszcza wysokoprocentowe), produkty zawierające tłuszcze trans (utwardzone oleje roślinne i produkty przygotowane na ich bazie), wysokoprzetworzone mięsa (parówki, konserwy, wędliny i kiełbasy, w których zawartość mięsa nie przekracza 90%). Wśród owoców należy uważać na cytrusy, gdyż te mogą zaostrzać objawy choroby.

Suplementacja

Liczne badania wskazują na to, że niedobór witaminy D jest jednym z czynników wpływających na rozwój RZS. Jedną z podstawowych funkcji tej witaminy jest jej wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforanową i metabolizm tkanki kostnej. W ostatnich latach odkryto jeszcze jedną jej rolę – czynnika kontrolującego proces różnicowania licznych komórek, w tym komórek układu odpornościowego. Oznacza to, że niedobór witaminy D może być przyczyną rozwoju chorób autoimmunologicznych, do których zaliczamy RZS.

Oprócz suplementacji witaminy D warto pomyśleć o witaminie C oraz E – dwóch bardzo silnych antyoksydantach wspomagających procesy przeciwzapalne. Jeśli ich podaż z dietą jest niewystarczający, to można posiłkować się suplementacją po wcześniejszym skonsultowaniu się z lekarzem prowadzącym.

Przykładowy jadłospis

I śniadanie – omlet:

  • 2 jajka,
  • pomidorki koktajlowe – 5 szt.,
  • ser feta – ½ opakowania,
  • natka pietruszki,
  • kurkuma.

II śniadanie – koktajl:

  • kiwi – 1 szt.,
  • jarmuż – 2 garści,
  • siemię lniane – 1 łyżeczka,
  • seler naciowy,
  • 200 ml wody.

Obiad – pieczony łosoś z kaszą jaglaną i warzywami:

  • łosoś dziki – 120 g w ziołach (oregano i kurkuma),
  • kasza pęczak – 150 g,
  • warzywa pieczone (marchew, buraczek, ziemniak, czosnek),
  • miks sałat + pomidor + ogórek kiszony + łyżeczka oliwy z oliwek.

Kolacja – kanapka z humusem, rukolą, rzodkiewką, kiełkami i papryką.

 

Choroby stawów są stanem przewlekłym utrudniającym codzienne funkcjonowanie i mogącym prowadzić do niepełnosprawności pacjenta. Podstawą leczenia jest farmakoterapia, która może i powinna być wspierana dietoterapią. Żywienie w chorobach stawów jest oparte przede wszystkim na zasadach zdrowego żywienia, które wykluczają używki i produkty wysokoprzetworzone. Należy zastępować je składnikami naturalnymi, których podstawę stanowią świeże warzywa i owoce.

Literatura:

  1. Tatara T., Snakowska P., Rola diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów, Med. Rodz, 2015, 2(18): 70–78.
  2. Matyska-Piekarska E. i wsp., Rola stresu oksydacyjnego w etiopatogenezie reumatoidalnego zapalenia stawów, Postepy Hig Med. Dosw., 2006, 60: 617–623.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    stawy
    4
    magnez

    Zastosowanie chlorku magnezu – do picia, do kąpieli, na stawy

    kolagenoza objawy dieta
    stawy

    Kolagenoza – objawy. Dieta przy kolagenozie

    żywokost na stany maść z żywokostu
    2

    Działanie żywokostu lekarskiego. Żywokost na stawy i żylaki. Jak zrobić maść z żywokostu?

    dieta przy zwyrodnieniu stawów
    stawy

    Zalecenia dietetyczne przy zwyrodnieniu stawów

    zapalenie stawów dieta objawy leczenie
    stawy

    Zapalenie stawów – objawy, dieta. Jak leczyć zapalenie stawów?

    dieta w dnie moczanowej
    4
    dna moczanowa

    Dieta przy dnie moczanowej – co można jeść, a czego nie jeść? Tabela produktów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.