bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kolagenoza – objawy. Dieta przy kolagenozie

Kolagenoza – objawy. Dieta przy kolagenozie

kolagenoza objawy dieta
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 7 marca, 2025

Białka kolagenowe stanowią rodzinę białek o podobnej strukturze, które są niezbędne dla istnienia wielu rodzajów tkanek organizmu. Rodzinę tę charakteryzuje specyficzny skład aminokwasowy, który nadaje jej wyjątkowych cech fizyko-chemicznych, decydujących m.in. o integralności struktury skóry, naczyń krwionośnych czy ścięgien. Na stan gospodarki kolagenowej organizmu wpływ ma szereg czynników – jednym z nich prawidłowa dieta i higiena stylu życia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kolagenoza
  • Kolagenoza – objawy
  • Kolagenoza – dieta

Kolagenoza

Nazwa kolagenozy może nieco wprowadzać w błąd – sugeruje, że choroba dotyczy wyłącznie białek kolagenowych, jednak obecnie wiadomo, że jest inaczej. Chorobę tę zalicza  się teraz do chorób układowych tkanki łącznej i jest to grupa chorób o bardzo szerokim spektrum przyczyn i objawów. Charakterystyczne dla tak zwanej kolagenozy są najczęściej zaburzenia o podłożu immunologicznym. Do grupy tych chorób zalicza się między innymi reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty, zapalenie tkanki mięśniowej, a nawet zapalenie tkanki tłuszczowej.

Kolagenoza – objawy

Choroby autoimmunologiczne bardzo często objawiają się podobnymi symptomami. Dla prawidłowej diagnozy chorób układowych tkanki łącznej potrzebny jest bardzo szczegółowy wywiad z pacjentem oraz badania laboratoryjne i obrazowe. Często pacjenci zgłaszają się do lekarza z podobnymi objawami, jednak ich diagnoza może być zupełnie inna, dlatego w przypadku tak zwanych kolagenoz nie należy szukać choroby i sposobów leczenia „na własną rękę”. Wiele rodzajów chorób tkanki łącznej wykazuje podobne symptomy, co jest istotną przeszkodą w ustaleniu odpowiedniego leczenia i oszacowaniu rokowań.

Choroby układowe tkanki łącznej najczęściej objawiają się poprzez ból i sztywność stawów i mięśni, jednak ze względu na to, że białka kolagenowe stanowią budulec dla wielu tkanek organizmu, to stany zapalne i zaburzenia funkcjonowania mogą objąć również nerki, wątrobę, układ krwionośny i oddechowy, oczy czy skórę i włosy. Te zmiany patologiczne z kolei mogą prowadzić do szeregu innych dysfunkcji organizmu. Są to objawy znacząco utrudniające życie i obniżające jego jakość, a bezczynność w leczeniu i brak chęci poprawy higieny stylu życia mogą wpływać na dynamiczne pogorszenie stanu i wejście w „błędne koło”.

Kolagenoza – dieta

W leczeniu chorób układowych tkanki łącznej zazwyczaj stosuje się farmako- i fizjoterapię – ważne, aby utrzymać optimum sprawności fizycznej, ponieważ brak aktywności i przyrost masy ciała powyżej prawidłowej niemal zawsze będzie sprzyjał pogorszeniu stanu zdrowia. Poza odpowiednim dostosowaniem podaży kalorii do zapotrzebowania, warto zwracać uwagę na podaż białka – jest ono niezbędne dla syntezy nowych białek organizmu, w tym białek tkanki łącznej.

Tak zwane kolagenozy często wpływają na stan zdrowia układu krwionośnego często prowadząc do jego chorób. Dla utrzymania elastyczności i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych zalecane jest wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 redukujących działanie aterogenne.

Warto również zwrócić uwagę na podaż związków bioaktywnych pochodzenia roślinnego o charakterze antyoksydantów, takich jak kwercetyna i allicyna z cebuli i czosnku, bioflawanoidy z cytrusów czy fitozwiązki kurkumy, anyżu, goździków, imbiru, bazylii, chrzanu, majeranku czy mięty. Zalecane jest również spożywanie produktów na bazie żelatyny, która jest źródłem aminokwasów wchodzących w skład wielu tkanek łącznych.

W diecie podczas chorób układowych tkanki łącznej unikać należy produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w tłuszcze trans i cukry proste. Ponadto zaleca się ograniczenie produktów zawierających kwas moczowy, takich jak konserwy mięsne i rybne, szczaw czy rośliny strączkowe. Niezalecane są również kawa, herbata i napoje alkoholowe.

Tak zwane kolagenozy stanowią grupę bardzo uciążliwych schorzeń. Szeroka etiologia i zróżnicowane objawy często utrudniają diagnozę, przez co leczenie może być opóźnione i/lub mniej efektywne. Kiedy rozpoczyna się terapię chorób układowych tkanki łącznej, warto zwrócić uwagę na całokształt stylu życia. Czasami nawet te czynniki, które mogłyby wydawać się nieistotne, mogą mieć duże znaczenie.

Literatura:

Gawęcki J., Grzymisławski M.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego (2). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa,2012.

Pepmueller P.H.: Undifferentiated Connective Tissue Disease, Mixed Connective Tissue Disease, and Overlap Syndromes in Rheumatology. Mo Med. 2016 Mar-Apr;113(2):136-40.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
jak stosować kolagen

Jak stosować kolagen? Kolagen w…

Każdy, kto kiedykolwiek miał jakąkolwiek kontuzję, z pewnością chociaż słyszał o kolagenie. Czym on jest, czy warto oraz jak stosować kolagen, aby osiągnąć jak najlepsze efekty? Czytaj dalej...
kolagen rybi

Kolagen rybi, grafitowy. Kolagen w…

Jaki kolagen wybrać – kolagen rybi czy grafitowy? Na stawy czy dla urody? W formie naturalnej czy w formie suplementu diety? Doustnie czy poprzez maść na skórę? Na wszystkie te… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > stawy

    stawy

    Dieta na stawy

    4
    magnez

    Zastosowanie chlorku magnezu – do picia, do kąpieli, na stawy

    żywokost na stany maść z żywokostu
    2

    Działanie żywokostu lekarskiego. Żywokost na stawy i żylaki. Jak zrobić maść z żywokostu?

    dieta przy zwyrodnieniu stawów
    stawy

    Zalecenia dietetyczne przy zwyrodnieniu stawów

    zapalenie stawów dieta objawy leczenie
    stawy

    Zapalenie stawów – objawy, dieta. Jak leczyć zapalenie stawów?

    dieta w dnie moczanowej
    4
    dna moczanowa

    Dieta przy dnie moczanowej – co można jeść, a czego nie jeść? Tabela produktów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.