bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

właściwości szałwii hiszpańskiej
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jakie właściwości posiadają nasiona chia i jak można wykorzystać je w przygotowywaniu potraw?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Szałwia hiszpańska
  • Szałwia hiszpańska – właściwości
  • Jak stosować szałwię hiszpańską?

Szałwia hiszpańska

Historia szałwii hiszpańskiej sięga czasów Majów i Azteków. Już ponad 5500 lat temu nasiona chia były jednym z najważniejszych składników pożywienia wspomnianych ludów. Nazwa „chia” z języka Azteków oznacza tłusty, oleisty. Nic więc dziwnego, że szałwia hiszpańska w znacznej mierze składa się z tłuszczów. Szałwia hiszpańska jest dobrym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 oraz rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Na szczególną uwagę zasługuje obecność kwasu alfa linolenowego, należącego do rodziny kwasów omega-3. Jest to o tyle istotne, iż w diecie przeciętnego konsumenta znajduje się prawie 20-krotnie więcej kwasów z rodziny omega-6 w stosunku do kwasów z rodziny omega-3. Tymczasem optymalny stosunek kwasów n-3 do n-6 wynosi zaledwie 1:4-1:5. Nadmiar kwasów z rodziny n-6 nie jest wskazany w diecie, ponieważ może zwiększać krzepliwość krwi oraz wywoływać reakcje alergiczne i zapalne.  

W nasionach szałwii hiszpańskiej znajdziemy również składniki mineralne (wapń, fosfor, potas i magnez), witaminy (B1, B2, niacynę, kwas foliowy, witaminę C i A) oraz antyoksydanty. W związku z dużą zawartością tłuszczu, nasiona chia cechują się sporą wartością energetyczną – 100g nasion dostarcza około 500 kcal.

Szałwia hiszpańska – właściwości

W związku z wysoką wartością odżywczą nasion szałwii hiszpańskiej przypisuje się im wiele prozdrowotnych właściwości: obniżające ciśnienie tętnicze krwi, przeczyszczające, przeciwnowotworowe, przeciwbólowe. Działają protekcyjnie na układ sercowo-naczyniowy, wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz kontrolują poziom lipidów w organizmie. Potencjał antyoksydacyjny nasion chia może zapobiegać szybkiemu starzeniu związanemu z oksydacyjnym uszkodzeniem DNA.

Zawarty w nasionach szałwii hiszpańskiej kwas alfa-linolenowy może wspomagać pracę mózgu oraz poprawiać pamięć i koncentrację. Oprócz tego prozdrowotne działanie kwasu alfa linolowego sprowadza się do obniżania stężenia triacylogriceroli we krwi oraz frakcji VLDL cholesterolu, a podwyższania stężenia frakcji HDL. Dzięki temu przyczynia się do hamowania rozwoju niedokrwiennej choroby serca i miażdżycy. Ponadto kwas alfa linolenowy zapobiega alergiom i łuszczycy oraz rozwojowi niektórych nowotworów.

Jak stosować szałwię hiszpańską?

Szałwia hiszpańska może być wykorzystywana jako składnik deserów, jogurtów, sałatek oraz koktajli. Nasiona można dodawać zmielone, w całości lub w postaci żelu. Żel można wykorzystać w kuchni zamiast jajek. Jedno jajko dodane do wypieków zastąpić można 1 łyżką nasion chia zmiksowanych z 1/3 szklanki wody. Taką miksturę odstawiamy na 15 minut po czym dodajemy do przygotowywanego wypieku.

Z uwagi na wysoką wartość odżywczą oraz szerokie zastosowanie kulinarne warto stosować nasiona chia w codziennej diecie. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasów n-3, dzięki której nasiona chia wykazują szereg prozdrowotnych właściwości m.in. zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Literatura:

  1. Chia seeds (salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio, Rocz Panstw Zakl Hig 2017;68(2):123-129
  2. Chia (Salvia hispanica): A Review of Native Mexican Seed and its Nutritional and Functional Properties, Ma. Ángeles Valdivia-López, Alberto Tecante, Advances in Food and Nutrition Research, Volume 75, 2015
  3. Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych, Angelika Kargulewicz i in., PIELĘGNIARSTWO POLSKIE NR 1 (59) 2016
  4. Nowak  Karina,  Majsterek  Szymon, Ciesielska  Natalia, Sokołowski Remigiusz,  Klimkiewicz Karolina, Zukow Walery.  Rola nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w żywieniu pacjentów geriatrycznych = The role of chia seeds in nutrition in geriatric patients. Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(3):35-40
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Grupa
Paulina Grupa , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zastosowanie nasion chia przepisy

Zastosowanie nasion chia – przepisy.…

Aktualizacja: 7 maja, 2024Nasiona chia coraz częściej pojawiają się na... Czytaj dalej...
pudding chia przepisy

10 sposobów na wykorzystanie nasion…

Dotychczas nieznane, dziś robią niemałą furorę w świecie zdrowej żywności. Określane mianem superfoods, niepozorne ziarenka stają się coraz chętniej wykorzystywane w kuchni. Do czego? Sprawdź 10 sposobów na wykorzystanie nasion… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    zdrowe przekąski
    zdrowe przekąski

    Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

    1

    10 przepisów na pyszne pasty do chleba

    fit przekąski z cukinii frytki z cukinii chipsy z cukinii

    Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii

    Słodycze dla dzieci
    słodycze

    Słodycze dla dzieci – przepisy. Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

    rodzynki właściwości rodzaje
    1

    Rodzynki – rodzaje, właściwości. Rodzynki a odchudzanie. Czy rodzynki są zdrowe?

    imbir kandyzowany właściwości zastosowanie
    warzywa

    Imbir kandyzowany – właściwości. Jak kandyzować imbir?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.