Zdrowe przekąski dla dzieci – na co dzień, na urodziny, przepisy
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Właściwie zaplanowane żywienie w okresie dzieciństwa, stanowi podstawy dla wyrobienia prawidłowych nawyków żywieniowych u osoby dorosłej. Obecnie rekomenduje się spożywanie 3 posiłków głównych w postaci pełnowartościowego śniadania, obiadu oraz kolacji i dwóch przekąsek między wymienionymi posiłkami. W alternatywie do podawania dziecku gotowych słodyczy lub słodkich bułek, spróbuję podsunąć Ci kilka prostych propozycji na zdrowe, smaczne i szybkie przekąski dla Twojego dziecka na drugie śniadanie oraz podwieczorek oraz na zabawę urodzinową.
Przekąski dla dzieci
Po pożywnym śniadaniu, warto zadbać, aby również w szkole pociecha zjadła smaczne drugie śniadanie. Drugie śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ponieważ dostarcza energii do zabawy, nauki oraz poznawania świata. Przygotowując przekąskę w domu należy poznać i wziąć pod uwagę preferencje naszego dziecka, aby przygotować mu taki smakołyk, który z chęcią zje. Jeśli maluch nie przepada za wędlinami lub żółtym serem, kanapka z wymienionymi dodatkami nie zachęci go do spożycia jej w przerwie między zajęciami. Ważna jest również forma, w jakiej zapakujemy oraz podamy dziecku drugi posiłek. Lepiej, aby było to opakowanie wygodne np. śniadaniówka z ulubionym bohaterem, a drugie śniadanie kolorowe i zachęcające do spożycia np.
- cienka kanapka z nierwącego się pieczywa lub pełnoziarnistej tortilli z ulubionymi dodatkami np. serkiem białym, serem żółtym, wędliną drobiową, wędzonym łososiem z preferowanymi warzywami wewnątrz lub pokrojonymi w słupki,
- pokrojone w wygodne cząstki jabłko, ½ sztuki banana, umyte winogrona oberwane z gałązki i opakowanie dobrej jakości jogurtu w butelce do wypicia,
- muffinka lub kawałek domowego ciasta, które łatwo wziąć w dłoń i zjeść,
- domowe ciastko lub upieczony w domu batonik zbożowy z owocami suszonymi i orzechami.
Drugą przekąską w ciągu dnia jest podwieczorek, spożywany między obiadem a kolacją. Ten posiłek możemy wykonać w domu i jego zapakowanie, forma i łatwość w spożyciu, ma mniejsze znaczenie, ponieważ nie wymaga chowania i transportu w dziecięcym tornistrze.
Oto kilka prostych propozycji, które możesz zaproponować dziecku:
- naleśnik z twarożkiem lub szpinakiem i serem feta lub kurczakiem i warzywami,
- kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z jajkiem i szczypiorkiem oraz zieloną sałatą,
- sałatka owocowa z naturalnym jogurtem i pestkami dyni,
- sałatka warzywna z serem feta lub mozzarellą,
- porcja sałatki jarzynowej bez majonezu (można zastąpić go np. jogurtem),
- garść mieszanki suszonych owoców i orzechów,
- domowe lody owocowe lub kakaowe,
- grzanka z pomidorem i ziołami,
- pełnoziarnisty tost z żółtym serem i pieczarkami,
- gotowane na parze marchewki z zielonym groszkiem polane oliwą i posypane sezamem,
- kawałek domowego ciasta lub domowa muffinka,
- pokrojony pomidor z serem mozzarella, oliwą z oliwek i ze świeżą lub suszoną bazylią,
- wafle ryżowe posmarowane cienko masłem orzechowym i obłożone plastrami banana,
- miseczka zupy krem z groszku, dyni lub marchewki,
- porcja sałatki z makreli, jajek, szczypiorku i jogurtu,
- porcja humusu z pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki,
- cząstki dyni posypanej cynamonem/tymiankiem lub innymi przyprawami, skropione oliwą lub posypane kilkoma wiórkami masła, upieczone do miękkości i zarumienienia,
- czekoladowy krem z bananów, awokado i kakao,
- pieczone w piekarniku domowe, ziołowe frytki warzywne,
- pieczone placuszki z cukinii, kalafiora lub marchewkowo-ziemniaczane,
- twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką podany z kromką pieczywa,
- jogurt z płatkami jaglanymi i owocami/orzechami.
Przekąski na urodziny dla dzieci
Urodziny dziecka są dla niego bardzo ważnym wydarzeniem. Organizując przyjęcie warto zadbać, aby dekoracja i zaplanowane atrakcje były indywidualnie dobrane do dziecka, natomiast oferowane posiłki powinno się zaplanować tak, by wziąć pod uwagę ewentualne alergie oraz nietolerancje pokarmowe kolegów i koleżanek naszej pociechy. Polecam wcześniej zapytać rodziców zaproszonych dzieci, czy są jakieś produkty, których pociechy nie mogą spożywać ze względów zdrowotnych i spróbować unikać ich w przygotowywanych potrawach. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, aby potrawy nie zawierały tzw. niebezpiecznych materiałów np. patyczków do szaszłyków.
Jakie posiłki można podać na urodzinowym przyjęciu oprócz obowiązkowego tortu?
Przekąski:
- domowe ciasteczka, batoniki zbożowe,
- domowe ciasto łatwe do spożycia, pokrojone w małe jednoporcjowe kawałki,
- naturalne chrupki kukurydziane i popcorn przygotowany w domu,
- pokrojone w wygodne cząstki owoce,
- suszone owoce i naturalne orzechy,
- wesołe i kolorowe kanapki np. ułożone w kształt węża,
- sałatka makaronowa z warzywami i kurczakiem.
Potrawy na ciepło:
- domowa pizza z ulubionymi dodatkami dzieci,
- domowe zapiekanki z pieczarkami, serem i innymi ulubionymi dodatkami,
- domowe frytki warzywne z ziemniaków, batatów i marchewki,
- pieczone nuggetsy z kurczaka.
Desery:
- domowe lody z owocami i domową bitą śmietaną podane w wafelkach lub w miseczkach,
- naleśniki lub placuszki z domowym dżemem/konfiturą, twarożkiem lub owocami,
- domowy budyń, galaretka lub kisiel z owocami i jogurtem naturalnym (np. z dodatkiem naturalnej wanilii).
Zdrowe przekąski dla dzieci – przepisy
Składniki:
- 220g mąki pełnoziarnistej,
- 2 jaja,
- ½ szklanki cukru brązowego lub ksylitolu,
- 250g jogurtu naturalnego,
- 250g gruszek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- Łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: w mniejszej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. W drugiej misce ubij na gładką, kremową masę jaja z cukrem, a następnie połącz z ekstraktem waniliowym oraz jogurtem. Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj mikserem do połączenia składników. Dodaj do masy pokrojone gruszki i wylej masę do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40–50min. w 180st. do tzw. suchego patyczka.
Składniki:
- marchewka,
- ziemianki zwykłe,
- bataty.
Przygotowanie: dowolną ilość wymienionych warzyw obierz ze skórki, obmyj pod bieżącą wodą i pokrój w cienki słupki, tak jak frytki. Wrzuć do miski i posyp ziołami np. tymiankiem, papryką suszoną słodką i delikatnie solą, polej niewielką ilością oleju rzepakowego i wymieszaj, aby przyprawy pokryły każde warzywo. Warzywa wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180st. C na ok. 30 minut i piecz do miękkości i przychrupania (czas pieczenia zależy od grubości frytek, ilości warzyw i możliwości używanego sprzętu). Podawaj z dobrej jakości keczupem, domowym sosem czosnkowym (jogurt + czosnek + zioła).
Składniki:
- 300 g świeżych truskawek,
- 300 ml wody,
- 2 łyżki cukru lub zamiennika,
- 2–4 łyżki mąki ziemniaczanej lub zamiennika.
Przygotowanie: truskawki wrzuć do rondelka z wodą i cukrem. Zagotuj a następnie zmiksuj całość na gładką masę. W szklance z ciepłą wodą rozrób mąkę ziemniaczaną i dolewaj do rondelka stale mieszając. Gdy konsystencja zacznie gęstnieć wyłącz gaz rozlej do miseczek. Chłodny kisiel możesz ozdobić świeżymi owocami, miętą i orzechami.
Domowe przekąski dla Twojej pociechy możesz samodzielnie przygotować w domowym zaciszu. Warto wziąć pod uwagę preferencje Twojej pociechy i stopniowo wprowadzać nowe pokarmy, aby poszerzać jego horyzonty smakowe. Jeśli organizujesz przyjęcie urodzinowe pamiętaj, aby na stole znalazły się smaczne, zdrowe i kolorowe przekąski i posiłki.