bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Wykluczenie chleba a zalecenia zdrowej i zbilansowanej diety

Wykluczenie chleba a zalecenia zdrowej i zbilansowanej diety

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 6 lipca, 2022

Wśród odchudzających się panuje przekonanie, że chleb tuczy i zdecydowanie lepszym wyborem jest lekkie i chrupkie pieczywo. Powodem rezygnacji z chleba są również mody żywieniowe wykluczające go z codziennego jadłospisu. W rzeczywistości produkt ten jest zdrowy i najlepszy zwłaszcza wtedy, gdy brakuje czasu na przygotowanie posiłku. Jak wiadomo, brak czasu jest częstym argumentem słyszanym od osób, które nie odżywiają się zdrowo.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Modne diety a zdrowe odżywianie
  • Pieczywo – tuczy czy nie tuczy?
  • Pieczywo to nie problem

Modne diety a zdrowe odżywianie

Chleb w Polsce jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, ponieważ odznacza się cechami, których nie znajdziemy w innych. Do tych najbardziej cenionych zalicza się: gotowość do spożycia, powszechność, sytość oraz trwałość. Tymczasem, kiedy planowane jest wielkie odchudzanie idzie w pierwszej kolejności do odstrzału. Eliminują go również modne na rynku sezonowe diety, o których za jakiś czas nikt nie będzie pamiętał.

Stosowanie zaleceń zdrowego stylu życia wymaga czasu, ponieważ najlepiej w takiej sytuacji jest przygotowywać samodzielnie posiłki. Nie wszyscy jednak są w stanie pozwolić sobie na stanie w kuchni po kilka godzin dziennie, na pilnowanie oraz stałe wymyślanie nowych posiłków. Konieczne staje się stworzenie planu, w którym zostanie uwzględniony jadłospis dzień po dniu oraz lista potrzebnych produktów. Funkcjonując według planu zaoszczędzimy mnóstwo czasu, który musiałby zostać poświęcony na zakupy w różnych sklepach. Należy wystrzegać się jedzenia jednego sytego posiłku w ciągu dnia. Wiele zaleceń mówi o tym, że powinno się ich jadać około pięciu. Jednak zapracowane osoby mogą rozważyć mniejszą ilość posiłków, by łatwiej im było zrealizować plan.

Pieczywo to źródło dużej ilości węglowodanów. Nasza dieta powinna w 55–60% składać się z węglowodanów, 10–15% białka oraz 30% tłuszczów. Odpowiednio zbilansowany jadłospis nie tylko pod kątem składników pokarmowych, ale również witamin i minerałów pozwoli zachować zgrabną sylwetkę oraz dobre samopoczucie.

Pieczywo – tuczy czy nie tuczy?

Przeciętnie 100 g pieczywa dostarcza około 250 kcal. Należy zwrócić uwagę, że pieczywo w naszej codziennej diecie jest źródłem:

  • złożonych węglowodanów,
  • błonnika pokarmowego,
  • witamin z grupy B,
  • składników mineralnych,
  • białka.

Znaczenie ma rodzaj chleba, który wypieka się z mąki pszennej, żytniej – lub z mieszanki ich obu. Oprócz nich używa się również drożdży lub zakwasu, wody, soli kuchennej oraz wielu dodatków smakowych, zapachowych oraz odżywczych – mleka, cukru, jaj, tłuszczu, syropu słodowego, miodu, maku, kminku, nasion słonecznika, dyni, soi, lnu czy różnych ziół.

Bardzo często mówi się o tym, by wybierać pieczywo razowe, które uważane jest za źródło wielu cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To, czy przytyjemy zależy od tego, z czym je zjemy oraz jak wygląda reszta naszego jadłospisu.

Pieczywo to nie problem

W związku z faktem, że niejedzenie chleba jest modne, hiszpańscy naukowcy zdecydowali się przeprowadzić pewien eksperyment. Celem badania było sprawdzenie, czy faktycznie pieczywo jest tuczące i stanowi zagrożenie w utrzymaniu diety. Do przeprowadzenia analizy poproszono 122 kobiety ze stwierdzoną otyłością lub nadwagą. Zostały one podzielone na dwie grupy i miały trzymać się ułożonej przez ekspertów diety niskokalorycznej – 1500 kcal w odpowiednich proporcjach według dawki węglowodanów, białka i tłuszczów. Różnica pomiędzy grupami kobiet dotyczyła jedynie źródła węglowodanów. W jednej pochodziły one z pieczywa, a w drugiej z ziemniaków, makaronów, ryżu, płatków oraz warzyw strączkowych.

Wyniki badań pokazały, że obie diety były skuteczne i przyniosły oczekiwaną redukcję masy ciała. Z tym, że w grupie, gdzie węglowodany pochodziły z chleba wyniki plasowały się nieco lepiej. Warto jednak wspomnieć, że grupa bez chleba miała wyższy poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Obecność pieczywa w diecie nie jest problemem. Założenia zdrowego stylu życia mówią o tym, by dieta była odpowiednio zbilansowana pod kątem składników pokarmowych, minerałów oraz witamin. Rzecz jasna, wyjątkiem są sportowcy oraz osoby nie tolerujące glutenu. W innych przypadkach pieczywo jest jak najbardziej wskazane.

 

Przeczytaj tez:

  • Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Iwona Jędrzejczyk
Iwona Jędrzejczyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Produkty zbożowe

(Nie)zdrowe ciemne pieczywo

Popularnie uważa się, że ciemne, pełnoziarniste pieczywo jest dużo lepszym wyborem, niż pieczywo z białej mąki. Ale czy zawsze? Czytaj dalej...

Pokusy w czasie odchudzania. Jak…

Co dzieje się w sytuacji kiedy, czekoladowy cukierek staje się silniejszy, a my ulegamy pokusie pomimo narzuconej diety. Dowiedz się, jak traktować uchylenia od diety. Czytaj dalej...

Produkty pozwalające utrzymać uczucie sytości…

To, czy posiłek będzie bardziej sycący zależy od jego składu i proporcji białek, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Jakie produkty pozwalają oddalić uczucie głodu na dłużej? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

    białko

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    Top 15 – jak być fit?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.