ziemniaki

Czym się różnią frytki belgijskie od holenderskich? Jak zrobić domowe frytki z piekarnika?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Frytki są jednym z najpopularniejszych na świecie dodatków do potraw. W wielu krajach przygotowywane są na różne sposoby. Czym charakteryzują się frytki belgijskie i holenderskie? Jak przygotować domową alternatywę dla smażonych frytek?

Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną

Ziemniaki przygotowywane w postaci gotowanej, faszerowanej, puree, pieczonej czy smażonej, bez wątpienia stanowią jeden z najpopularniejszych komponentów dań goszczących na polskich stołach. Choć znany jest ich prozdrowotnych charakter, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że bulwy te stanowią również źródło toksycznego dla człowieka alkaloidu nazywanego solaniną. O tym, czym dokładnie jest ten związek, skąd jego obecność w ziemniakach oraz jakie negatywne skutki związane są z jego nadmierną konsumpcją, opowiemy Państwu w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Frytki z batatów

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Propozycja dla wszystkich wielbicieli frytek. Tym razem w mniej kalorycznej i zdrowszej od tradycyjnej wersji. 

Fioletowe ziemniaki– cena, gdzie kupić, przepisy

Paulina Grupa ponad miesiąc temu

Fioletowe ziemniaki to nowinka na polskim rynku. Niewiele osób wie, gdzie je znaleźć oraz jak je przyrządzać. Ile kosztują fioletowe ziemniaki i jakie potrawy można z nich przygotować?

Sok z ziemniaka – właściwości lecznicze. Sok z ziemniaka na wrzody, na włosy

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Sok z ziemniaka nie jest powszechnie znany, choć w medycynie ludowej był szeroko stosowany już wiele wieków temu. Sięgano po niego ze względu na rzekome właściwości lecznicze w chorobach przewodu pokarmowego. Dopiero od niedawna nauka próbuje wyjaśnić jego potencjalne działanie. Co dziś o nim wiemy?

Ziemniaki – właściwości. Sok, okłady z ziemniaków. Ziemniaki na hemoroidy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy ziemniaki oprócz wartości żywieniowej posiadają wartość leczniczą?

Właściwości i zastosowanie zamienników tradycyjnego ziemniaka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W miarę rozwoju gospodarki rolno-spożywczej do Polski zaczęły napływać różne produkty, które mogą stanowić zamiennik polskiego kartofla. Pod lupę weźmiemy dziś słodkie ziemniaki – bataty oraz mniej znany topinambur.

Dieta ziemniaczana – zasady, efekty, przeciwwskazania oraz przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Etiologia diety ziemniaczanej nie dotyczy redukcji masy ciała, a dodatkowo fakt, iż dieta ziemniaczana powoli zostaje wykluczana z żywienia szpitalnego, pozostawia retoryczne pytanie: czy jej stosowanie jest korzystne dla organizmu człowieka?

5 powodów, dla których lepiej wybrać bataty niż zwykłe ziemniaki

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

W tradycyjnej polskiej kuchni ziemniaki odgrywają duże znaczenie. Łączymy je prawie ze wszystkim. Warto jednak choć raz na jakiś czas zastąpić je batatami.

Ziemniaki w diecie nie są wcale takie złe!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Ziemniaki to powszechne warzywo będące podstawą wielu tradycyjnych dań państw Europy i Ameryki. Zwykle uważane jest za warzywo tuczące i nieposiadające zbyt wielu wartości odżywczych. Naukowcy jednak podkreślają ich rolę w utrzymaniu zdrowych jelit i dużej odporności organizmu.

Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.

Kuchnia irlandzka – charakterystyka, tradycyjne potrawy, trunki, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zielona wyspa od lat stanowi cel licznych podróży i emigracji wielu Polaków. Zobaczmy, co ma do zaoferowania Irlandia prócz magicznych krajobrazów i niezwykle przyjaznych mieszkańców.

Porównanie pierogów ruskich „z tacki”

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Brak czasu i tęsknota za domowymi potrawami sprawiają, że coraz częściej sięgamy po gotowe wyroby garmażeryjne. Krokiety, łazanki, gołąbki, pyzy, kluski śląskie, pierogi – wybór jest ogromny. W dzisiejszym rankingu skupimy się jednak na popularnych zarówno w Polsce jak i na Ukrainie pierogach ruskich.

Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.

Kuchnia litewska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia litewska obfituje w dania ziemniaczane i mączne. To królestwo cepelinów, kołdunów i chłodnika litewskiego .

6 najdroższych produktów spożywczych na świecie

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Najwięksi smakosze na świecie potrafią wydać fortunę, aby zasmakować niektórych produktów. Przedstawiamy Wam zestawienie najdroższych produktów spożywczych na świecie, a wśród nich kawa z odchodów łaskuna czy przyprawa pozyskiwana z pręcików krokusa.

Kuchnia meksykańska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Tym razem podróżujemy do Meksyku, kraju pysznych tortilli i tacos! Zapraszamy!

Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Kuchnia hiszpańska to termin bardzo ogólny, który odnosi się do tradycji i zwyczajów przygotowywania oraz spożywania posiłków w całej Hiszpanii. Jak każda inna kuchnia świata, bazuje na pewnych podstawowych produktach. Każdy region posiada typowe dla niego danie, z którego słynie.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw.

7 najczęściej popełnianych błędów w kuchni

Emilia Muchowska ponad miesiąc temu

Co należy wiedzieć, aby ich nie popełniać? Oto kilka praktycznych porad przydatnych w codziennym gotowaniu