Wszystko, co powinieneś wiedzieć o waflach ryżowych zanim po nie sięgniesz!
Aktualizacja: 23 czerwca, 2017
Wafle ryżowe to lubiana przez wielu przekąska. Uznawane są za produkt zdrowej żywności i fit, co pozwala niektórym zjeść całe opakowanie bez wyrzutów sumienia. Jak to jest z tymi waflami?
Cała prawda o waflach ryżowych
Osoby odchudzające się często sięgają po wafle jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Ich niewielka waga i mała ilość kalorii znajdująca się w jednym krążku sprawia, że nie mamy wyrzutów sumienia, jak np. po batoniku. Tylko czy ktoś zjadł kiedyś tylko jeden krążek ryżowego wafla a resztę schował do szafki? Rzadko się tak kończy, częściej, chowamy wafle, kiedy już pół opakowania jest puste. W takiej ilości wafle wcale nie są tak małokaloryczne jak nam się wydaje.
Ryż rzeczywiście posiada wiele cennych składników odżywczych, szczególnie brązowy. Niestety, aby wyprodukować wafle ryżowe producent musi poddać je wysokiemu ciśnieniu. W czasie tego procesu większość cennych składników wyjściowego produktu ulatnia się, pozostawiając produkt wysokoprzetworzony pozbawiony wartości odżywczych.
Trzeci aspekt wafli ryżowych, na który należy zwrócić uwagę to dodatki. Na rynku obecne jest wiele rodzajów wafli ryżowych zaczynając od naturalnych a kończąc na tych z polewą czekoladową. Często w waflach ryżowych ryż stanowi mniej niż 50 % produktu.
Wafle ryżowe na pewno są lepszym wyborem niż czekoladowy baton na przekąskę, jednak one również są źródłem głównie węglowodanów prostych, które powodują, że szybko znowu odczuwamy głód. Na przekąskę zatem polecamy bardziej garść orzechów, które zaspokoją nasz „mały głód”, a także dostarczą samych cennych składników odżywczych.