bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witamina H w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Witamina H w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Witamina H w diecie dziecka zapotrzebowanie suplementacja źródła
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Mniej znaną witaminą, która pełni istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu i małego dziecka jest biotyna. Witamina H występuje powszechnie w licznych produktach spożywczych, zatem jej niedobór u osób odżywiających się dietą pełnowartościową, występuje niezwykle rzadko. Jaki wpływ na rozwój dziecka ma witamina B8 oraz z jakich źródeł czerpać ją w diecie dziecka?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina H
  • Witamina H w diecie dziecka
  • Witamina H – źródła
  • Witamina H – suplementacja

Witamina H

Biotyna to witamina zaliczana do witamin z grupy B, inaczej określana mianem witaminy H lub witaminy B8. Wchodzi w skład licznych enzymów katalizujących reakcje biochemiczne zachodzące w każdym momencie w naszym ciele. Wspiera syntezę kwasów nukleinowych i nukleotydów purynowych budujących kod genetyczny DNA. Bierze czynny udział w przemianach głównych składników pokarmowych – białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Niezmiernie ważna jest odpowiednia dobowa podaż witaminy B8 u kobiet w ciąży, ponieważ duże stężenie witaminy H, również określanej jako czynnik wzrostowy, występuje w rozwijającym się płodzie. Powyższa zależność wynika z faktu czynnego udziału biotyny w przemianach makroskładników pokarmowych, których odpowiedni metabolizm warunkuje prawidłowy rozwój fizjologiczny tkanek i umożliwia wzrost rozwijającego się organizmu. Warto zwrócić uwagę, że biotyna wspiera zachowanie  prawidłowego stanu skóry, a jej niedobór może objawiać się w postaci nieprzyjemnych zmian skórnych takich jak łupież, łojotok, łuszczenie się skóry lub zanik brodawek smakowych na języku! Inne objawy wskazujące na niedobór w diecie witaminy H to przewlekłe znużenie, bóle mięśni, obniżony apetyt, depresja, zwiększone wartości cholesterolu we krwi oraz niedokrwistość.

Zwiększone zapotrzebowanie na biotynę obserwuje się u osób chorych na cukrzycę, z opornością na insulinę oraz u osób, które przez dłuższy czas były żywione pozajelitowo.

Witamina H w diecie dziecka

Według aktualnych norm dla populacji polskiej, znowelizowanych w 2012 roku, zapotrzebowanie na biotynę w zależności od wieku i płci dziecka przedstawia się następująco:

  • Niemowlęta 0–6 miesięcy – 5 µg/d,
  • Niemowlęta 7–12 miesięcy – 6 µg/d,
  • Dzieci w wieku 1–3 lat – 8 µg/d,
  • Dzieci w wieku 4–6 lat – 12 µg/d,
  • Dzieci w wieku 7–9 lat – 20 µg/d,
  • Dziewczynki i chłopcy w wieku 10–18 lat – 25 µg/d.

Witamina H jest niezbędnym składnikiem diety dziecka ze względu na istotny wpływ na przemiany głównych składników pokarmowych (białka, węglowodanów oraz  tłuszczów). Dzięki temu umożliwia wraz z innymi składnikami diety prawidłowy wzrost oraz rozwój fizjologiczny dziecka. Szczególnie należy zwrócić uwagę na spożycie produktów będących źródłem biotyny w okresie antybiotykoterapii oraz po zaprzestaniu podawania antybiotyków, gdyż w tym czasie dochodzi do zaburzenia prawidłowej mikroflory jelitowej, która bierze udział w wytwarzaniu biotyny w organizmie człowieka. Przewód pokarmowy staje się „sterylny”, gdyż w wyniku podania silnego preparatu farmaceutycznego doszło do zniszczenia kolonii bakterii symbiotycznych, jak i niekorzystnych dla organizmu.

Witamina H – źródła

Witamina H jest powszechnym składnikiem żywności zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto zauważyć, że część witaminy B8 jest syntetyzowana w naszym organizmie z udziałem bakterii symbiotycznych.

Witamina H występuje w największej ilości w następujących produktach:

  • drożdże piekarskie,
  • wątroba wołowa,
  • żółtko jaja kurzego,
  • warzywa strączkowe – różne odmiany fasolki szparagowej, groszek cukrowy,
  • suche nasiona roślin strączkowych – groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja,
  • grzyby,
  • orzeszki ziemne,
  • mleko i nabiał.

Z wymienionych produktów nie wszystkie nadają się do podawania niemowlętom oraz małym dzieciom do 3-ciego roku życia. Wymienionym grupom maluchów polecam czerpać źródła biotyny z żółtka jaja, mleka, nabiału oraz szparagowej fasolki. Zapotrzebowanie na biotynę u niemowląt oraz dzieci młodszych jest znacznie niższe w porównaniu do dzieci starszych.

Witamina H – suplementacja

U osób dorosłych oraz dzieci, które odżywiają się zgodnie z zaleceniami prawidłowego żywienia, niedobór biotyny występuje rzadko. Urozmaicona dieta bogata w różnorodne pokarmy sprawia, że zapotrzebowanie na liczne niezbędne składniki odżywcze zostaje zaspokojona. Niestety niedobory witaminy H oraz innych składników mineralnych i witamin, częściej obserwowane są u dzieci i osób dorosłych, które spożywają posiłki typu „fastfood”, słodycze oraz żywność wysokoprzetworzoną o niskiej wartości odżywczej, ze względu na brak w spożywanych pokarmach niezbędnych witamin i składników mineralnych. W takim przypadku w pierwszej kolejności polecam zwrócić uwagę na wybory żywieniowe i stopniowo wprowadzać kolejne zmiany dotyczące zarówno wyboru produktów żywnościowych, jak i płynów, metod ich przygotowania do spożycia oraz zwiększenia udziału warzyw, owoców, produktów mlecznych i pełnoziarnistych w codziennych racjach pokarmowych.

Witamina B8 pełni istotną rolę w prawidłowym rozwoju organizmu dziecka. Jest składnikiem powszechnie występującym w żywności, zatem zbilansowana i różnorodna dieta w pełni wystarcza do wypełnienia dobowego zapotrzebowania na biotynę. Szczególne przypadki, w których niedobór witaminy H jest obserwowany to stosowanie diety nieprawidłowo zbilansowanej, antybiotykoterapii oraz schorzenia jelit, w których dochodzi do upośledzonego wchłaniania składników odżywczych. W powyższych przypadkach polecam konsultację ze specjalistą, który pomoże zadbać o prawidłową jakość diety dziecka.

Literatura:

Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2016

Jarosz M. :Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, Warszawa 2012.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
witamina e w diecie dziecka

Witamina E w diecie dziecka…

Witamina E często nazywana witaminą młodości słynie z silnych właściwości antyutleniających, które cenią dojrzałe kobiety oraz sportowcy. Jaką rolę tokoferol odgrywa w diecie dziecka i jakie produkty spożywcze stanowią jego… Czytaj dalej...
Witamina D w diecie dziecka

Witamina D w diecie dziecka…

Witamina „słońca” syntetyzowana jest w naszej skórze po kontakcie z promieniowaniem słonecznym. Do zainicjowania tego procesu wystarczy codzienna, piętnastominutowa ekspozycja 18% powierzchni ciała nie posmarowanych filtrem UV, na słońce w… Czytaj dalej...
kakao dla dzieci wady i zalety

Kakao dla dzieci – czy…

Analizując szereg dostępnych na rynku proszków kakaowych, nasuwają się pytania: ile prawdziwego kakao znajduje się w popularnych proszkach kakaowych dla dzieci i czy rzeczywiście warto zaufać popularnej marce i wesołemu… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    Diety dla dzieci witamina
    śniadanie

    5 pomysłów na zdrowe śniadania do szkoły

    witamina b8 inozytol

    Witamina B8 (inozytol) – działanie. Skutki niedoboru

    witamina e źródła działanie
    witamina E

    Działanie witaminy E. W czym jest witamina E?

    witamina d czy można przedawkować witaminę d?
    witamina

    W czym jest witamina D. Czy można przedawkować witaminę D?

    zastosowanie nasion chia przepisy

    Zastosowanie nasion chia – przepisy. Nasiona chia dla dzieci

    niedobór witaminy c objawy skutki
    witamina C

    Niedobór witaminy C – objawy, skutki. Źródła witaminy C

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.