bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witamina E w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Witamina E w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

witamina e w diecie dziecka
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Witamina E często nazywana witaminą młodości słynie z silnych właściwości antyutleniających, które cenią dojrzałe kobiety oraz sportowcy. Jaką rolę tokoferol odgrywa w diecie dziecka i jakie produkty spożywcze stanowią jego bogate źródło?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina E
  • Witamina E w diecie dziecka
  • Źródła witaminy E
  • Witaminy E – suplementy dla dzieci

Witamina E

Terminem witaminy E określa się, aż osiem związków o różnej budowie, z których najbardziej aktywną biologicznie formą jest alfa-tokoferol. Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, który umożliwia wchłonięcie do organizmu  dostarczonej witaminy z pożywieniem. Na naszą korzyść, źródeł witaminy E należy doszukiwać się właśnie w produktach wysokotłuszczowych takich jak roślinne oleje, pestki i orzechy oraz w warzywach, do których najczęściej dodajemy olejów w formie dressingu.

Rolą alfa tokoferolu jest również wpływ na przekształcanie różnych substancji zawartych w pożywieniu. W produktach mlecznych zawarte są niewielkie ilości alfa-tokoferolu, który jest odtwarzany z użyciem koenzymu Q10. Alfa-tokoferol z kolei wpływa na odtwarzanie beta-karotenu, prekursora do wytworzenia ważnej witaminy dla zachowania prawidłowych funkcji oczu – retinolu, witaminy A. Witamina E jest ponadto ważnym składnikiem w diecie ponieważ zapobiega wytwarzaniu toksycznych reaktywnych form tlenu m.in. z niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Jak wyżej wspomniałam, witamina E pełni rolę silnego przeciwutleniacza, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników wytwarzanych ze składników żywności lub dostarczanych do organizmu, zapobiegając chorobom degeneracyjnym m.in. miażdżycy, nowotworom oraz procesom starzenia się komórek. Witaminę E cenią z tych powodów szczególnie kobiety, osoby starsze oraz bardzo aktywne fizycznie. W przypadku dzieci warto pamiętać, aby znalazła się w odpowiednich ilościach szczególnie u małych sportowców oraz u dzieci chorych na mukowiscydozę, gdyż aktywność fizyczna (w tym kaszel) nasila stres oksydacyjny, w wyniku którego powstają wolne rodniki w organizmie. W badaniach przeprowadzonych w 2007 r. na dzieciach chorych na mukowiscydozę, po podawaniu preparatów wzbogaconych o witaminę A i E, zaobserwowano złagodzenie objawów choroby.

Alfa-tokoferol pełni również istotną rolę w funkcjonowaniu erytrocytów, hamując ich przedwczesną hemolizę i zapobiegając anemii hemolitycznej. Zapobiega agregacji płytek krwi, uczestniczy w wytwarzaniu czynników krzepliwości krwi oraz wpływa na prawidłową przepuszczalność błon komórkowych, dzięki czemu do każdej komórki zostają dostarczane substancje odżywcze i tlen z krwi oraz odbierane zbędne metabolity. Alfa-tokoferol wpływa na prawidłową płodność u kobiet i mężczyzn, wpływa na podtrzymanie ciąży u kobiet oraz zapobiega przedwczesnym porodom. Ponadto reguluje pracę gruczołów wewnątrzwydzielniczych m.in. trzustki, wątroby, przysadki mózgowej.

Witamina E w diecie dziecka

Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia, zapotrzebowanie na poziomie AI (wystarczające spożycie) na witaminę E w codziennej racji pokarmowej u dzieci w zależności od wieku przedstawia się następująco:

  • Niemowlęta –5 miesięcy – 4 mg równoważnika alfa-tokoferolu*,
  • Niemowlęta 5–12 miesięcy – 5 mg równoważnika alfa-tokoferolu,
  • Dzieci w wieku 1–3 lat – 6 mg równoważnika alfa-tokoferolu,
  • Dzieci w wieku 4–6 lat – 6 mg równoważnika alfa-tokoferolu,
  • Dzieci w wieku 7–9 lat – 7 mg równoważnika alfa-tokoferolu.

* równoważnik alfa-tokoferolu to jednostka służąca do określenia ilości witaminy E, biorąc pod uwagę różną aktywność poszczególnych tokoferoli wchodzących w skład witaminy E. Najbardziej aktywną formą jest alfa-tokoferol, do którego porównuje się pozostałe związki.

Źródła witaminy E

Tabela 1 zawartość witaminy E w mg na 100 g produktu jadalnego. Na podstawie „Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i chorego.” Ciborowska H, Rudnicka A.

Produkt spożywczy Zawartość wit. E w mg/100g produktu
Olej słonecznikowy

Olej rzepakowy

Olej kukurydziany

Margaryna miękka 80% tłuszczu

Masło extra

Mleko pełne 3,2%

Chleb mieszany słonecznikowy

Płatki owsiane

Papryka czerwona

Szpinak

Sałata

Czarne jagody

Nektarynki

Suszone morele

Nasiona słonecznika

Orzechy laskowe

Orzechy arachidowe (ziemne)

46,71

26,73

14,30

27,72

2,52

0,10

2,52

1,80

2,90

1,88

0,43

1,88

1,80

3,03

27,81

38,71

9,10

Witaminy E – suplementy dla dzieci

Z racjonalną, pełnowartościową dietą jesteś w stanie zapewnić dziecku odpowiednią porcję witaminy E w żywności, jednocześnie ciężko jest spożyć jej nadmierną ilość, która może być szkodliwa dla zdrowia. W jaki sposób wypełnić zapotrzebowanie na witaminę E? Przykładowo w ciągu dnia podając maluchowi do obiadu surówkę z łyżką oleju rzepakowego (2,6 mg wit. E), na deser kubeczek jogurtu naturalnego z 20 g suszonych moreli (0,6 mg) oraz łyżką nasion słonecznika (10 g – 2,7 mg wit. E) wypełnisz całe zapotrzebowanie na ten składnik diety! Zatem dla zdrowego dziecka nie należy stosować dodatkowych preparatów zawierających witaminę E. Warto w tym momencie zwrócić uwagę na suplementy diety adresowane do dzieci poniżej 2. roku życia, a nawet niemowląt, gdyż ich przeznaczenie umożliwia stosowanie u osób dorosłych.

Krasnowska i Sikora po analizie piśmiennictwa w swojej pracy zwracają uwagę na niebezpieczeństwo stosowania jednocześnie witaminy E i leków przeciwkrzepliwych, gdyż takie połączenie może zwiększać ryzyko krwawień. W przypadku dzieci przyjmujących leki zapobiegające tworzeniu się zakrzepów i jednoczesnych niedoborach witaminy, skonsultuj się z doświadczonym lekarzem.

Witamina E pełni w organizmie rozwijającego się dziecka liczne funkcje regulujące pracę organizmu. Pamiętaj, aby w diecie Twojej pociechy uwzględnić produkty bogate w alfa-tokoferol, szczególnie przetwory z nasion słonecznika czy też pszenicy.

Literatura:

Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Warszawa, 2016 str. 141-143

Jarosz. M. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Warszawa, 2012r. IŻŻ str. 112-113

Platta A., Suszek-Namroży A. Spożycie produktów mlecznych przez dzieci w wieku szkolnym  

Achremowicz K., Szary-Sworst K. wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia u człowieka. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 3 (44), 23 -35

Chełchowska M. i współpracownicy. Wpływ diety opartej na specjalistycznym preparacie do żywienia niemowląt chorych na mukowiscydozę na stężenie witamin A i E we krwi. Pediatria Polska, tom 82, rozdział 8, wrzesień 2007, str. 631-634

Krasnowska G., Sikora T. Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość., 2011, 4(11), 5-23

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Witamina E – jej historia,…

Witamina E jest naturalnym źródłem młodości Dowiedz się, jak działa i gdzie ją znaleźć. Czytaj dalej...
Witamina C w diecie dziecka, źródła suplementacja

Witamina C w diecie dziecka…

Urozmaicona i zgodna z zaleceniami żywieniowymi dieta dziecka powinna dostarczyć niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, które warunkują prawidłowy przebieg rozmaitych procesów metabolicznych zachodzących w każdym momencie życia. Ważną rolę pełni… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    Dieta dla dzieci Suplementy diety witaminy i minerały
    Suplementy diety

    Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

    Dieta dla sportowców

    Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.