bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witamina C w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Witamina C w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Witamina C w diecie dziecka, źródła suplementacja
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Urozmaicona i zgodna z zaleceniami żywieniowymi dieta dziecka powinna dostarczyć niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, które warunkują prawidłowy przebieg rozmaitych procesów metabolicznych zachodzących w każdym momencie życia. Ważną rolę pełni witamina C, którą w łatwy sposób jesteś w stanie wprowadzić do diety dziecka, unikając stosowania preparatów farmaceutycznych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina C
  • Witamina C w diecie dziecka
  • Witamina C – źródła
  • Witamina C – suplementy

Witamina C

Witamina C inaczej określana mianem kwasu askorbinowego to substancja zaliczana do silnych antyutleniaczy. Bierze udział w reakcjach oksydacyjnych, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem nadtlenków lipidowych oraz wolnych rodników, tym samym chroniąc organizm przed rozwojem nowotworu oraz blaszek miażdżycowych, co potwierdzają liczna badania naukowe. Kwas askorbinowy bierze ponadto czynny udział w wytwarzaniu hormonów steroidowych, melaniny – barwnika skóry oraz w przemianie aminokwasów. Najbardziej znaną jej rolą jest wzmacnianie odporności dzieci i dorosłych. Jednak nie jest to jedyna funkcja, którą spełnia. Obok już wymienionych warto zwrócić uwagę, że witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, czyli substancji budującej skórę, chrząstki między stawowe, kości, zębów oraz substancji, które uszczelniają ubytki w naczyniach krwionośnych, jednocześnie zapobiegając tworzeniu się siniaków. Wspomaga gojenie się ran i oparzeń, bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego. Kwas askorbinowy pełni istotną funkcję w zapobieganiu niedokrwistości, ponieważ jeśli obecny jest w pokarmie zawierającym żelazo, ułatwia jego przyswajanie przez organizm. Witamina C wspomaga organizm w zapobieganiu krzywicy, gdyż bierze udział we wchłanianiu wapnia w jelicie cienkim.

Jakie sygnały wysyłane przez organizm dziecka mogą wskazywać na niedobór w jego diecie witaminy C? Zaniepokoić powinno nas szybkie męczenie się dziecka, brak apetytu na jedzenie, zaczerwienienie oraz krwawienie z dziąseł m.in. podczas szczotkowania zębów.

Witamina C w diecie dziecka

Zapotrzebowanie na witaminę C, zgodnie z aktualnymi normami i zależnie od wieku dziecka przedstawia się następująco:

 

  • niemowlęta w wieku 0–5 miesięcy -> 40mg
  • 6–12 miesięcy -> 50mg
  • 1–3 lat -> 40mg
  • 4–6 lat -> 50mg
  • 7–9 lat -> 50mg

Witamina C – źródła

Witamina C znajduje się w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Jej podstawowym źródłem w diecie są świeże owoce oraz warzywa, co skłania do wdrożenia do diety większej ilości produktów zaliczanych do tej grupy żywności. Popularne źródła pokarmowe kwasu askorbinowego zostały przedstawione w poniższej tabelce:

Produkt spożywczy Zawartość wit. C na 100g produktu
Boćwina

Brokuły

Brukselka

Fasolka szparagowa

Kapusta pekińska

Papryka czerwona

Papryka zielona

Pietruszka liście

Pomidor

Ziemniaki

Kapusta kwaszona

Cytryna

Kiwi

Maliny

Mandarynki

Pomarańcza

Porzeczki czarne

Truskawki

Sok pomarańczowy

34 mg

83 mg

94 mg

23,8 mg

27 mg

144 mg

91 mg

177,7 mg

23mg

14mg

16mg

50mg

59 mg

31,4mg

30,8mg

49 mg

182,6 mg

66 mg

43,1 mg

Warto dodać, że witamina C należy do substancji bardzo wrażliwych na warunki środowiskowe. Jej obniżeniu w produktach sprzyjają:

  • wystawienie na działanie powietrza – czemu można zapobiec zanurzając w wodzie obrane warzywa lub polewając sałatki olejem roślinnym,
  • wysokie temperatury – warto ograniczyć do minimum przetwarzanie warzyw i owoców z dużą zawartością witaminy C, o ile nie jest to konieczne, aby móc spożyć produkt,
  • środowisko zasadowe,
  • promienie UV.

W trakcie niepoprawnego obchodzenia się z produktami będącymi źródłem kwasu askorbinowego, możemy utracić nawet do 80% zawartości tego składnika w surowcu!

Witamina C – suplementy

Kwas askorbinowy pełni szereg istotnych funkcji w organizmie dziecka. Dostarczenie wraz z dietą jego niezbędnej ilości nie powinno przysporzyć problemu, jeżeli dieta zawiera odpowiednią porcję świeżych warzyw oraz owoców. Aby uzupełnić straty witaminy C w czasie przetwarzania owoców i warzyw do formy soków i nektarów, przedsiębiorstwa spożywcze dodają do gotowych produktów syntetyczną formę witaminy. Witamina syntetyczna i naturalna są w podobnym stopniu dobrze wchłaniane przez organizm, gdyż obie charakteryzują się identyczną budową chemiczną.Warto jednak zwrócić uwagę, że postać naturalna zawiera bioflawonoidy, które wspomagają jej wchłanianie. Zachęcam do wprowadzenia do diety dziecka większej ilości świeżych produktów roślinnych w postaci sałatek owocowych, owocowo-warzywnych, świeżych soków oraz dodawania owoców do dań na słodko, natomiast warzyw do posiłków pozostałych. Postaraj się zadbać, aby w każdym posiłku Twojego dziecka znalazła się minimum jedna porcja (80 g) warzyw lub owoców!  Witamina C jest niezbędną egzogenną substancją, której organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Badania nie wskazują, że podawanie większej ilości witaminy C dziecku w trakcie choroby skracają czas trwania przeziębienia. W przypadku zdiagnozowania u pociechy niedoboru witaminy C w badaniach laboratoryjnych lub szkorbutu, w porozumieniu z lekarzem specjalistą lub dietetykiem warto zwrócić uwagę na wybory żywieniowe i  na suplementację zdecydować się w ostateczności.

Witamina C zawarta w wielu produktach roślinnego pochodzenia spełnia niezwykle ważną rolę w organizmie.  Zatem, rodzicu! Nie zapomnij o uwzględnieniu w diecie swojej oraz swojej pociechy produktów będących źródłem kwasu askorbinowego! Wyjdzie to Wam na zdrowie!

Literatura:

„Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”; H. Ciborowska, A. Rudnicka

“Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka”; Maćkowiak K, Torliński L.; Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349-356

„Normy dla populacji polskiej – nowelizacja 2012”; red. prof. dr hab. med. M. Jarosz

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
odporność

7 sposobów na wzmocnienie odporności…

Dbając o zdrową, pełnowartościową dietę swojego malucha rodzic może poprawić sprawność nie tylko intelektualną, ale i fizyczną dziecka. Wysoka odporność gwarantuje niższą podatność na infekcje, choroby i przeziębienia, dzięki czemu… Czytaj dalej...

Owsianka – pyszny sposób na…

Jak się okazuje owsianka może być doskonałym sposobem na śniadanie, a także na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wszystko dzięki wchodzących w jej skład β-glukanów. Czytaj dalej...
odporność

Wzmocnienie odporności dziecka – naturalne…

Zima to okres, w którym narażeni jesteśmy na częste infekcje, niestety dotyczy to również dzieci. Co pomoże nam zadbać o to, by nasze pociechy cieszyły się dobrym zdrowiem? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    Dieta dla dzieci witaminy i minerały
    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    8 naturalnych źródeł magnezu!

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.