Witamina B3 (PP)
Witamina B3 inaczej witamina PP lub niacyna rozpuszcza się w wodzie. Może samodzielnie produkowana w organizmie (z podstawowego aminokwasu – tryptofanu, przy udziale witaminy B6), są to jednak ilości zbyt małe, aby zaspokoić zapotrzebowanie, dlatego też ważne jest dostarczenie jej wraz z pożywieniem. Witamina PP jest odporna na działanie wysokiej temperatury.
Niacyna uczestniczy w metabolizmie białka, tłuszczu i węglowodanów oraz utlenianiu komórkowym. Z tego powodu niacyna jest niezbędna podczas zachodzących procesów fizjologicznych mięśni, mózgu oraz całego układu nerwowego. Wykazano także, że nie tylko obniża ona zawartość cholesterolu LDL i trójglicerydów w organizmie, ale dodatkowo podnosi poziom cholesterolu HDL, zmniejszając w ten sposób prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca.
Źródła witaminy B3:
- chude mięsio,
- ryby (tuńczyk, makrela),
- wątroba,
- twaróg,
- jajka,
- drożdże,
- warzywa (brokuły),
- ziarna zbóż,
- rośliny strączkowe (fasola, groch),
- mąka razowa,
- nasiona słonecznika,
- niektóre zioła (lucerna, kozieradka, rumianek, nasiona kopru, pokrzywa, mięta).
Więcej informacji o witamine B3 przeczytasz w artykule: Witamina B3 (PP, niacyna) – zapotrzebowanie, rola, źródła, niedobór oraz nadmiar