Makrela

Kalorie: 181 kcal Białko: 18.7 kcal Tłuszcze: 11.9 kcal Węglowodany: 0 kcal

Makrela poławiana na terenie Morza Bałtyckiego to jej odmiana atlantycka. Głównym miejscem jej występowania są wybrzeża Oceanu Atlantyckiego. Makrela w Bałtyku pojawia się jedynie po tarle. Na zimę odpływa do innych mórz, bowiem jest to ryba wędrowna. Tworzy ona czasowe ławice na okres tarła. Makrela ma wąskie, wysmukłe ciało, o długości dochodzącej do pół metra. Jej waga oscyluje wokół jednego kilograma.

Makrela właściwości

Mięso makreli zawiera wysokowartościowe, a także łatwe w przyswojeniu białko, zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to szczególnie kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy te zalecane są w przypadku profilaktyki choroby niedokrwiennej serca. Zarówno w makreli świeżej, jak i wędzonej jest wiele kwasu DHA. Uznaje się, że usunięcie części wody w procesie wędzenia makreli, wpływa na większe skoncentrowanie kwasów tłuszczowych.

Kobiety w ciąży powinny jeść świeżą makrelę, ponieważ kwas DHA wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego, w tym mózgu, u dziecka. Poprawia także wzrok i normuje ciśnienie krwi, co jest szczególnie ważne w okresie ciąży. Dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 i omega-6, mięso makreli odgrywa niebagatelną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Te składniki potrafią także ograniczać odczuwanie dyskomfortu bólowego. W mięsie tej ryby znaleźć można sporo witamin z grupy E, D, B i A. Zawiera również dużą ilość miedzi i cynku, które działają antybakteryjnie i normują ciśnienie krwi w organizmie. Zapobiegają także zwyrodnieniom układu krążenia.

Najważniejszą zaletą makreli, jest jej wysoka zawartość selenu. Ten pierwiastek wzmacnia układ odpornościowy, na przykład zapobiegając zakażeniu wirusem opryszczki. Przejawia również właściwości przeciwzapalne. Jest niezbędny w procesach metabolicznych hormonów tarczycy. Jednak uwaga – w zbyt dużych dawkach selen staje się trujący dla organizmu,  dlatego należy zachować ostrożność. W 100 g makreli znajduje się aż 50 μg selenu. Zalecana dzienna dawka tego pierwiastka to 60 μg.

Makrela to gatunek ryby morskiej. W mięsie takich ryb znajduje się szczególnie wysoka dawka witaminy D oraz jodu. Jod prawidłowo wpływa na pracę tarczycy, zapobiegając na przykład pojawieniu się wielu wrodzonych chorób u dziecka. Przez dużą zawartość białka jest w stanie powstrzymać łaknienie na dłużej, więc o niewielkich porcjach tej ryby nie powinny zapominać osoby na diecie.

W mięsie makreli obecna jest puryna. Ten organiczny związek w nadmiarze może być szkodliwy. Nie jest polecany osobom z podwyższonym kwasem moczowym we krwi (chorującym na dne moczanową). W zbyt dużych ilościach osadza się w stawach, powodując dolegliwości bólowe.

Makrela zastosowanie

Najpopularniejszym sposobem podawania makreli jest jej wędzenie. Przedłuża to trwałość tego produktu, ale jednocześnie wpływa na jej smak. Najlepszym wyjściem jest spożywanie ryby w formie świeżej, ale w Polsce jest rzadko dostępna. Wykorzystywana jest do robienia past kanapkowych, w sałatkach oraz w formie przekąski.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł