Kasza manna
Kasza manna to produkt, który niemal każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Przyrządzane z niej zupy mleczne są zdecydowanie zdrowsze niż popularne obecnie płatki, które zawierają sporo cukru, barwników i innych składników chemicznych. Kasza manna powstaje z pszenicy podczas jej przemiału na mąkę. Zawiera w sobie mąkę oraz drobne cząstki otrębiaste. Jest lekkostrawna, sycąca i bardzo smaczna – polecana jako uzupełnienie diety osób dorosłych i dzieci. Warto jednak pamiętać, że kasza manna ma nieco większy indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej w dużej ilości spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Jednak raz na jakiś czas posiłek na bazie kaszy manny na pewno nie zaszkodzi odchudzaniu. Kasza manna zawiera gluten, dlatego jest zabroniona na diecie bezglutenowej.
W sklepach dostępne są dwa rodzaje kaszy manny – kasza naturalna i błyskawiczna. Czym się różnią? Kasza błyskawiczna jest w procesie produkcji poddawana wstępnej obróbce termicznej, w wyniku której ulega ona skleikowaniu. Przekłada się to na zdecydowanie szybsze przyrządzanie kaszy – zupę mleczną można zrobić praktycznie w kilka minut.
Kasza manna – właściwości
Choć na tle innych rodzajów, kasza manna wypada zdecydowanie bardziej ubogo, nie oznacza to, że należy wkluczyć ją z diety. Zawiera ona bowiem wiele cennych witamin i minerałów, które są korzystne dla naszego organizmu. Na jej bazie można przyrządzać posiłki dla dzieci, którym nie odpowiada smak innych rodzajów kasz. Kasza manna zawiera dużą ilość skrobi, która jest łatwo rozkładana w przewodzie pokarmowym. Szybko dostarcza naszemu organizmowi energii, pobudzając metabolizm oraz pracę mózgu. Doskonale sprawdzi się jako posiłek podczas zapracowanego, męczącego dnia. Jest lekkostrawna i polecana w diecie osób cierpiących na choroby układu pokarmowego – nadkwaśność, wrzody żołądka, problemy z trawieniem. Korzystny wpływ na trawienie to także zasługa błonnika, który znajduje się w kaszy manny.
Kasza manna zawiera wiele witamin i minerałów głównie witaminy z grupy B, witamina E, PP oraz kwas foliowy. Spośród pierwiastków najwięcej jest żelaza, cynku, manganu, krzemu i potasu. Potasu jest na tyle dużo, że kasza manna zalecana jest osobom mającym problemy z sercem i układem krążenia, a także borykającym się z nadmiarem złego cholesterolu LDL we krwi. Kasza manna stanowi także bardzo dobre źródło jodu.
Kasza manna – zastosowanie
Kasza manna to szybki sposób na zdrową i smaczną zupę mleczną, którą można podawać zamiast kupowanych płatków na mleku. Jeśli zmienimy proporcje kaszy i mleka, możemy uzyskać gęsty kisiel bądź leguminę, która świetnie sprawdzi się jako deser. Wystarczy polać ją sokiem owocowym lub podać z konfiturą. Świetnie smakuje ze świeżymi owocami lub w towarzystwie czekolady. Kasza manna jest też doskonałym zagęszczaczem dla zup i sosów czy różnego rodzaju farszów. Zmienia konsystencję potraw, a jednocześnie nie wpływa znacząco na ich smak. W smaku bowiem jest bardzo delikatna i można ją podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Kaszę mannę można wykorzystać do wypieków jako jeden z zamienników zwykłej mąki, dzięki temu ciasto będzie miało zupełnie inną strukturę.