Wiosna, lato, jesień, zima, czyli dieta na każdą porę roku
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Z każda porą roku można zauważyć wiele zmian zarówno w wyglądzie roślin jak i zachowaniu zwierząt. Człowiek nie różni się od nich pod tym względem. Jego organizm w zależności od pory roku potrzebuje różnych substancji i składników, dlatego dieta również powinna być dostosowana do pory roku oraz klimatu, w którym żyje.
Dieta na wiosnę
Przesilenie wiosenne powoduje, że nasz organizm jest bardzo zmęczony po zimie. Mamy braki witamin i minerałów, które musimy uzupełnić. Dietę wiosenną należy zacząć od oczyszczania organizmu, poprzez picie dużej ilości wody, która oczyści organizm i uzupełni minerały: magnez, wapń, potas i inne.
Następnym ważnym elementem jest wyeliminowanie z diety kofeiny. Kawa lub napoje energetyczne, chwilo pobudzają, ale tak naprawdę wypłukują magnez i osłabiają nasz organizm. Najlepiej włączyć do codziennej diety zieloną herbatę, która również ma działanie pobudzające. Dzień możemy zaczynać od kawy zbożowej, która zawiera magnez, minerały i witaminy. Wiosną najlepiej spożywać posiłki 5 razy dziennie, zaczynając od porządnego śniadania.
Wiosenna dieta powinna być bogata w produkty:
- nabiałowe np. jajko na miękko czy pasta jajeczna. Jajko dostarcza organizmowi niezbędnych składników. Warto również spożywać twarożek ze szczypiorkiem lub rzodkiewką,
- zbożowe np. musli (na śniadanie można połączyć je z suszonymi lub świeżymi owocami), pieczywo pełnoziarniste, kasze (do mięs i ryb), kiełki zbóż (dodając do sałatek),
- owoce – pod każdą postacią, świeże, suszone, egzotyczne. Można dodawać je do musli na śniadanie lub jako przekąska,
- słodkie – czekolada, najlepiej gorzka i w niedużych ilościach, bo na wiosnę chcemy szczególnie dbać o linię
- chude mięso i ryby – najlepiej przygotowane na parze ze świeżymi przyprawami,
- warzywa – świeże przyprawy, szczypiorek, chrzan, rzodkiewka, pomidory, sałatki wiosenne.
Dieta na lato
W czasie upalnych dni najważniejszym elementem jest picie dużej ilości płynów. Najlepsza jest woda, ponieważ dodatkowo dostarcza nam minerały i pierwiastki, które możemy tracić w wyniku pocenia. Dobrym rozwiązaniem jest również mrożona herbata owocowa, biała lub zielona albo soki owocowe. Należy unikać kawy, słodzonych napoi owocowych, napojów gazowanych oraz alkoholu. W wysokich temperaturach alkohol jest bardzo niebezpieczny i może prowadzić do odwodnienia organizmu.
Posiłki rozkładamy w równych odstępach czasu, mogą być 4 razy dziennie. W ciągu upalnych dni apetyt jest mniejszy, dlatego najlepsza jest dieta lekkostrawna bogata w warzywa, takie jak brokuły, kalafior, papryka, pomidory, ogórki, cukinia, sałata, marchewka. Możemy z nich przyrządzać rewelacyjne sałatki z serem fetą, jajkiem lub kurczakiem. Będą również świetnym dodatkiem do grillowanej ryby. Kolejną propozycją przygotowanie są różnego rodzaju kremy z grzankami czy groszkiem ptysiowym lub w formie chłodnika.
Lato jest również sezonem dla wielu owoców, które szybko kończą się z nastaniem jesieni. Warto wykorzystać ten czas. Do diety warto wprowadzić truskawki, maliny, czereśnie, arbuzy czy jagody. Można dodawać je do musli na śniadanie, robić z nich sałatkę owocową. Są również najlepszym sposobem na zdrowy deser, jako dodatek do lodów, baza dla szejków czy sorbetów.
Pamiętajmy, aby owoce spożywać do czterech godzin przed snem. Na wieczór metabolizm zwalnia, dlatego ważne jest, aby nasz organizm miał czas je strawić. Owoce są bogate w cukry proste, co w konsekwencji prowadzi do większego wyrzutu insuliny. Insulina przyśpiesza proces glikolizy, czyli zamiany cukru w tłuszcz. Dlatego też owoce spożywane w nadmiarze, szczególnie przed snem, mogą być jednym z wielu czynników wpływających na gromadzenie się w naszym organizmie tkanki tłuszczowej. Owoce takie jak jagody, truskawki, maliny, jabłka czy gruszki mają niższy indeks glikemiczny od mango, melonów, winogrona czy bananów.
Koniec lata wiąże się również z przygotowaniami do nadchodzącej jesieni i zimy, dlatego bardzo ważne jest, aby zapewnić sobie dostateczną ilość przetworów owocowych i warzywnych. Dzięki temu w chłodne dni, również będziemy mogli zapewnić sobie dostateczną ilość witamin. W Polsce najbardziej popularne są:
- kiszone ogórki, kapusta,
- w zalewie octowej ogórki, papryka
- przeciery pomidorowe
- soki owocowe
- dżemy i konfitury
Warto poświęcić chwilę na przygotowanie przetworów. Obecnie mamy dostęp do warzyw również zimą, jednak są to uprawy importowane, szklarniowe, które nie posiadają takiego bogactwa witamin, jak te dojrzewające w pełnym słońcu.
Dieta jesienna
Dzień jest coraz krótszy, a wieczory coraz chłodniejsze. Po lecie zostały już tylko wspomnienia. Nadszedł więc czas na przetworzone warzywa. Wczesną jesienią mamy dostęp do późnych owoców takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona. Powinniśmy korzystać jeszcze z tych pyszności i podjadać je nawet jako przekąski czy w formie drugiego śniadania. Świetnym pomysłem, aby je wykorzystać będą na pewno ciasta: ze śliwką, jabłkiem czy rabarbarem. Kolejnym pomysłem jest kompot, który dostarczy niezbędnych witamin i rozgrzeje w jesienne dni.
Jesień to sezon na dynię. Posiada mało kalorii, a zawiera dużo substancji odżywczych i witamin, które świetnie wspomagają odporność. Można ją przygotować na różne sposoby. Najbardziej popularnym jest zupa z dyni na słodko lub ostro, w zależności od gustu. Inne warzywa z dyniowatych typu bakłażan czy cukinia, także świetnie sprawdzą się na obiad. Te jesienne warzywa dostarczają nam witamin i wspomagają odporność. W okresie jesiennym możemy jeść brukselki, kalarepę, kapustę, a także warzywa strączkowe oraz kukurydzę. Cebula jest świetnym sprzymierzeńcem na jesienną słotę i drobne dolegliwości grupowe, zaś czosnek to naturalny antybiotyk, pamiętajmy, by nie zabrakło ich w naszej diecie w tym okresie.
Po intensywnym odżywianiu w lecie nasz organizm jest gotowy do zniesienia gorszych warunków pogodowych i zimna. Jednak ważne jest, aby utrzymać to odżywianie na tak wysokim poziomie jak najdłużej. Dieta powinna być zbilansowana oraz obfita w warzywa i owoce.
Wszelkiego rodzaju mięsa możemy spożywać w formie duszonej, dostarczą nam wówczas dodatkowo tłuszczu. Wszelkiego rodzaju zupy kremy z warzyw i chudym mięsem będą wartościowym posiłkiem. Pamiętajmy, by jeść dużo ryb np. sandacza z kiszoną kapustą.
Świetne do zup i sosów będą grzyby, posiadają jedynie walory smakowe, jednak do pieczonego mięsa i ziemniaków, sos grzybowy będzie rewelacyjnym dodatkiem. Nie zapominajmy o świeżych jeszcze przyprawach, które możemy wykorzystać również do sosów np. koperek . Pamiętajmy o orzechach i pestkach, które również wspomagają naszą odporność i poprawiają kondycję naszego mózgu.
Dieta na zimę
W zimie, wartościowe i pełne witamin warzywa, możemy spotkać tylko we własnej spiżarni w przetworzonej formie. W tym okresie bazujemy głównie na nabiale: mięso, wędliny, sery, ryby oraz warzywa i owoce w formie przetworów. Daniem rozgrzewającym jest rosół lub barszcz czerwony. Warzywa takie jak seler, pietruszka, ziemniaki, buraki można przechowywać przez długi czas, dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczać witamin i minerałów w okresie zimowym. Można robić z nich naszą tradycyjna sałatkę warzywną na majonezie, będzie świetnym dodatkiem do śledzia. Na zimowe mrozy idealne będą ciepłe buliony, kasze, ziemniaki z sosem, tłuste gulasze czy bigos. Należy pamiętać o witaminach, w tym okresie można ich dostarczać w formie cytryny i soków owocowych np. do herbaty. Dzień jest dużo krótszy i czas szybciej ucieka. Nie można się obawiać bardziej kalorycznych posiłków o tej porze roku, ponieważ organizm tego potrzebuje. Czekolada na gorąco będzie również świetnym rozwiązaniem na zimne dni lub grzane wino z goździkami, które poprawi nam krążenie i rozgrzeje.
Dobrze zbilansowana dieta dostarczająca nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych jest różna w każdej porze roku i zależna od klimatu, w którym żyjemy. Organizm ludzki potrzebuje innych składników w upalne dni lata, a innych w mroźne wieczory grudnia. Najlepiej jest również wykorzystywać produkty sezonowe i uprawiane w Polsce. Wszystko znajduje się w zasięgu naszej ręki. Oprócz tych cennych wskazówek do diet na każdą porę roku, ważne jest, aby słuchać swojego organizmu, który codziennie daje nam znaki, czego brakuje w naszej diecie.