bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Truskawki a cukrzyca, ciąża, odchudzanie. Uczulenie na truskawki

Truskawki a cukrzyca, ciąża, odchudzanie. Uczulenie na truskawki

truskawki właściwości przpepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Wysokie spożycie owoców i warzyw zawsze kojarzone jest z dobrym stanem zdrowia. Obok natki pietruszki, czarnej porzeczki, czy warzyw kapustnych truskawka jest jednym z najbogatszych w witaminę C regionalnych produktów. Jest rośliną dosyć „młodą” – nie powstała naturalnie, tylko poprzez krzyżówkę genetyczną dwóch gatunków poziomki. Bogactwo witaminy C i niska wartość energetyczna sprzyjają określeniu truskawki jako „zdrowego” produktu spożywczego – należy jednak pamiętać, że tak jak w przypadku każdego innego pokarmu nadmierne spożycie może mieć swoje skutki uboczne.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Truskawki a cukrzyca
  • Truskawki w ciąży
  • Truskawki a odchudzanie
  • Uczulenie na truskawki

Truskawki a cukrzyca

Truskawki dzięki wysokiej zawartości wody i obecności błonnika charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym – wynoszącym 40. Do tej pory przeprowadzono szereg badań dotyczących wpływu truskawek na zdrowie – od lat przyglądano się ich przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym działaniom w chorobach związanych z otyłością.

Jednym z najbardziej istotnych zastosowań truskawek w dietetyce klinicznej jest dietoterapia cukrzycowa. Całokształt składników odżywczych i antyoksydantów w truskawkach sprzyja regulacji poziomu glukozy we krwi oraz poprawie wrażliwości na insulinę [1]. Poza wpływem samych owoców na gospodarkę glukozowo-insulinową ekstrakty z liści i całej rośliny odgrywają rolę w poprawie stanu zdrowia i funkcjonalności nerek w nefropatii cukrzycowej [2]. Prozdrowotne efekty spożywania truskawek są niezwykle ważne dla osób borykających się z cukrzycą – pyszny dodatek może sprzyjać nastrojowi osób stosujących restrykcyjną dietę.

Truskawki w ciąży

Kobiety w ciąży stanowią niezwykle ważną grupę osób w każdym społeczeństwie. Ich dieta wymaga szczególnej uwagi i czasami niestety muszą rezygnować z niektórych ulubionych produktów. Na szczęście w przypadku kobiet w ciąży brak jest większych przeciwwskazań co do spożycia truskawek – żadne zagrożenie nie powinno wystąpić, o ile sama matka nie jest uczulona na ten owoc. Kobiety, którym spożycie truskawek nie sprawia problemów, wręcz powinny je spożywać – wczesne włączenie do diety niektórych produktów, które często wywołują alergię, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia jej u potomstwa [3]. Cały czas jednak potrzeba więcej badań odnośnie bezpieczeństwa wprowadzania określonych grup produktów do diety kobiety w ciąży.

Podobnie jak w przypadku większości produktów spożywczych w spożyciu truskawek – zwłaszcza będąc w ciąży – należy zachowywać umiar. Mogą stanowić wartościowe źródło witaminy C, błonnika i antyoksydantów, ponadto jako owoc sezonowy i regionalny nie wymagają dużej ilości „chemii” do  „ekstremalnego” wydłużenia przydatności do spożycia i zapewnienia bezpieczeństwa transportu i przechowywania.

Truskawki a odchudzanie

Truskawki – mimo, że słodkie – to mogą stanowić doskonały element diety odchudzającej. Niski indeks glikemiczny i gęstość energetyczna, duża zawartość witaminy C, potasu oraz obecność błonnika i antyoksydantów z pewnością sprzyjają procesowi utraty masy ciała. Mogą stanowić przekąskę samą w sobie, a także pyszny dodatek do innych dań. Truskawki mogą usprawniać odchudzanie w sposób podobny jak w przypadku cukrzycy – oczywiście sama regulacja gospodarki glukozowo-insulinowej nie wywoła redukcji masy ciała, jednak może stanowić wartościowe „narzędzie” w tym procesie.

Uczulenie na truskawki

Niestety jednymi z głównych źródeł związków alergennych są owoce i warzywa. Od lat przybywa badań na temat kolejnych alergenów – obecnie największą uwagę poświęca się takim owocom jak właśnie truskawki, ale także jabłka, kiwi, czy winogrona. Spożycie pomimo alergii może wiązać się nie tylko dyskomfortem ze strony układu pokarmowego – osoby wyjątkowo wrażliwe mogą doznać znacznie bardziej poważnych skutków ubocznych. W krajach północnej Europy – szczególnie wśród dzieci – najczęściej obserwuje się nadwrażliwość na truskawki, cytrusy, pomidory, mleko, jaja i ryby [4–5].

Na szczęście dla alergików rozwój biotechnologii sprzyja stopniowemu zwalczaniu problemu. Przykładem są badania genetyczne nad truskawkami – stwierdzono, że jeden z obecnych w owocu alergenów Fra a 1 jest homologiem alergenu pyłków brzozowych Bet v 1. Ponadto ten sam gen jest współodpowiedzialny za biosyntezę flawonoidów i powstawanie czerwonej barwy owocu – biała odmiana zawiera go mniej [6–7]. Tego typu badania z pewnością są pocieszające dla osób uczulonych.

Truskawki mogą stanowić wartościowy dodatek do diety – skorzystać na nich mogą zarówno osoby zdrowe, jak i osoby borykające się z nadmierną masą ciała czy cukrzycą. Niestety w truskawkach obecne są alergeny i osoby z nadwrażliwością i uczuleniem, powinny zachowywać szczególną ostrożność rozważając włączenie ich do diety.

 

Literatura:

[1] Paquette M., Medina Larqué A.S., i wsp.: Strawberry and cranberry polyphenols improve insulin sensitivity in insulin-resistant, non-diabetic adults: a parallel, double-blind, controlled and randomised clinical trial. Br J Nutr. 2017 Feb;117(4):519-531.

[2] Mandave P., Khadke S., i wsp.: Antidiabetic, Lipid Normalizing, and Nephroprotective Actions of the Strawberry: A Potent Supplementary Fruit. Int J Mol Sci. 2017 Jan 11;18(1).

[3] Wang Y., Allen K.J., Koplin J.J.: Dietary intervention for preventing food allergy in children. Curr Opin Pediatr. 2017 Dec;29(6):704-710.

[4] Hassan A.K., Venkatesh Y.P.: An overview of fruit allergy and the causative allergens. Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2015 Nov;47(6):180-7.

[5] Eriksson N.E., Möller C., i wsp.: Self-reported food hypersensitivity in Sweden, Denmark, Estonia, Lithuania, and Russia. J Investig Allergol Clin Immunol. 2004;14(1):70-9.

[6] Maghuly F., Marzban G., Laimer M.: Functional genomics of allergen gene families in fruits. Nutrients. 2009 Feb;1(2):119-32.

[7] Muñoz C., Hoffmann T., i wsp.: The strawberry fruit Fra a allergen functions in flavonoid biosynthesis. Mol Plant. 2010 Jan;3(1):113-24.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
truskawki właściwości zastosowanie odmiany
owoce

Truskawki – odmiany, indeks glikemiczny,…

Truskawki od wieków cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na swój smak i aromat. Owoce te wykazują również właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne, ponieważ są doskonałym źródłem witamin… Czytaj dalej...

Yangmei – chińskie drzewo truskawkowe

Chińskie truskawki? Nie, to egzotyczny owoc, który zachwyci Cię swoim smakiem i wyglądem przypominającym jedynie polskie owoce. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    ciąża i poród cukrzyca owoce jagodowe Produkty wspomagające odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.