Trawa cytrynowa – właściwości, przepisy Olejek z trawy cytrynowej

16 18 20

Niewiele osób stosuje trawę cytrynową w kuchni, nie wszyscy też wiedzą, że ma ona wiele zdrowotnych właściwości. Obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga odporność, a także działa przeciwnowotworowo.

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa jest rośliną o cienkich, długich liściach, występuje w wielu krajach azjatyckich. Jej silny, cytrynowy aromat zapewnia potrawom wyjątkowy smak. Pomaga w wielu dolegliwościach, działa m.in. przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz przeciwdepresyjnie. Na rynku można ją spotkać zarówno w świeżej, jak i w suszonej postaci, ale również w postaci olejku.

Właściwości trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa pomaga w leczeniu problemów z układem trawiennym, takich jak niestrawność, zaparcia, zgaga, biegunka, wzdęcia, wymioty. Ma właściwości przeciwbakteryjne, które pomagają złagodzić zapalenie żołądka i jelit. Ponadto:

  • kontroluje poziom cholesteroluBadania dowodzą, że olejek z trawy cytrynowej obniża również poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych [1];
  • działa moczopędnieRegularne spożywanie trawy cytrynowej pomaga oczyścić ciało. Moczopędny charakter pomaga usunąć toksyny z organizmu przez zwiększenie częstotliwości i ilości oddawanego moczu;
  • przeciwdziała przeziębieniuDziała antybakteryjne i przeciwgrzybiczo, pomaga w walce z grypą. Dodatkowo zawiera witaminę C, która pobudza układ odpornościowy i zwalcza infekcje;
  • działa przeciwnowotworowoNiektóre badania wykazują , iż olej z trawy cytrynowej wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Jeden ze składników trawy cytrynowej powoduje śmierć komórek nowotworowych, nie uszkadzając zdrowych.  Posiada ona również przeciwutleniacze, które obniżają ryzyko zachorowania przez zwalczanie wolnych rodników [2,3];
  • zmniejsza ból stawówZe względu na właściwości przeciwzapalne i odprężające pomaga leczyć zapalenie stawów, reumatyzm i zapalenie kości.

Napar z trawy cytrynowej

Składniki:

  • Pocięta trawa cytrynowa (1 łyżka)
  • Wrząca woda (200 ml)

Trawę zalewamy wodą i parzymy około 20 minut pod przykryciem.

Olejek z trawy cytrynowej

Olejek z trawy cytrynowej jest otrzymywany w procesie destylacji parą wodną liści palczatki cytrynowej Cymbopogon schoenanthus. Jest jednym z niewielu olejków eterycznych, w których dominującym składnikiem jest cytral (zawartość 75–85%). Pachnie niezwykle intensywnie i cytrusowo. Zapach ten przypada do gustu ludziom, natomiast owady odstrasza.  Można go stosować zarówno na obolałe mięśnie, jak i na problemy żołądkowe (pobudza apetyt i działa kojąco na stany zapalne). Wspomaga również leczenie trądziku, przez aplikację bezpośrednio na skórę działa antybakteryjnie.

Jeśli ktoś nigdy nie stosował trawy cytrynowej w kuchni to jej włączenie do codziennego jadłospisu może być trudne. Warto jednak próbować nowych smaków szczególnie, jeśli niesie to za sobą zdrowotne właściwości.

Literatura:

  1. Kumar VRInamdar MNNayeemunnisa, ViswanathaGL. Protective effect of lemongrass oil against dexamethasone induced hyperlipidemia in rats: possible role of decreased lecithin cholesterol acetyl transferase activity. Asian Pac J Trop Med.2011 Aug;4(8):658-60
  2. Sharma PR, Mondhe DM, Muthiah S, Pal HC, Shahi AK, Saxena AK, Qazi GN Anticancer activity of an essential oil from Cymbopogon flexuosus. Chem Biol Interact. 2009 May 15;179(2-3):160-8
  3. Bidinotto LT, Costa CA, Salvadori DM, Costa M, Rodrigues MA, Barbisan LF. Protective effects of lemongrass (Cymbopogon citratus STAPF) essential oil on DNA damage and carcinogenesis in female Balb/C mice. J Appl Toxicol. 2011 Aug;31(6):536-44
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Trawa cytrynowa – właściwości, przepisy Olejek z trawy cytrynowej - 4.0/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!