Trawa cytrynowa – właściwości, przepisy. Olejek z trawy cytrynowej
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Niewiele osób stosuje trawę cytrynową w kuchni, nie wszyscy też wiedzą, że ma ona wiele zdrowotnych właściwości. Obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga odporność, a także działa przeciwnowotworowo.
Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa jest rośliną o cienkich, długich liściach, występuje w wielu krajach azjatyckich. Jej silny, cytrynowy aromat zapewnia potrawom wyjątkowy smak. Pomaga w wielu dolegliwościach, działa m.in. przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz przeciwdepresyjnie. Na rynku można ją spotkać zarówno w świeżej, jak i w suszonej postaci, ale również w postaci olejku.
Właściwości trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa pomaga w leczeniu problemów z układem trawiennym, takich jak niestrawność, zaparcia, zgaga, biegunka, wzdęcia, wymioty. Ma właściwości przeciwbakteryjne, które pomagają złagodzić zapalenie żołądka i jelit. Ponadto:
- kontroluje poziom cholesterolu. Badania dowodzą, że olejek z trawy cytrynowej obniża również poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych [1];
- działa moczopędnie. Regularne spożywanie trawy cytrynowej pomaga oczyścić ciało. Moczopędny charakter pomaga usunąć toksyny z organizmu przez zwiększenie częstotliwości i ilości oddawanego moczu;
- przeciwdziała przeziębieniu. Działa antybakteryjne i przeciwgrzybiczo, pomaga w walce z grypą. Dodatkowo zawiera witaminę C, która pobudza układ odpornościowy i zwalcza infekcje;
- działa przeciwnowotworowo. Niektóre badania wykazują , iż olej z trawy cytrynowej wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Jeden ze składników trawy cytrynowej powoduje śmierć komórek nowotworowych, nie uszkadzając zdrowych. Posiada ona również przeciwutleniacze, które obniżają ryzyko zachorowania przez zwalczanie wolnych rodników [2,3];
- zmniejsza ból stawów. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i odprężające pomaga leczyć zapalenie stawów, reumatyzm i zapalenie kości.
Napar z trawy cytrynowej
Składniki:
- Pocięta trawa cytrynowa (1 łyżka)
- Wrząca woda (200 ml)
Trawę zalewamy wodą i parzymy około 20 minut pod przykryciem.
Olejek z trawy cytrynowej
Olejek z trawy cytrynowej jest otrzymywany w procesie destylacji parą wodną liści palczatki cytrynowej Cymbopogon schoenanthus. Jest jednym z niewielu olejków eterycznych, w których dominującym składnikiem jest cytral (zawartość 75–85%). Pachnie niezwykle intensywnie i cytrusowo. Zapach ten przypada do gustu ludziom, natomiast owady odstrasza. Można go stosować zarówno na obolałe mięśnie, jak i na problemy żołądkowe (pobudza apetyt i działa kojąco na stany zapalne). Wspomaga również leczenie trądziku, przez aplikację bezpośrednio na skórę działa antybakteryjnie.
Jeśli ktoś nigdy nie stosował trawy cytrynowej w kuchni to jej włączenie do codziennego jadłospisu może być trudne. Warto jednak próbować nowych smaków szczególnie, jeśli niesie to za sobą zdrowotne właściwości.
Literatura:
- Kumar VR, Inamdar MN, Nayeemunnisa, ViswanathaGL. Protective effect of lemongrass oil against dexamethasone induced hyperlipidemia in rats: possible role of decreased lecithin cholesterol acetyl transferase activity. Asian Pac J Trop Med.2011 Aug;4(8):658-60
- Sharma PR, Mondhe DM, Muthiah S, Pal HC, Shahi AK, Saxena AK, Qazi GN Anticancer activity of an essential oil from Cymbopogon flexuosus. Chem Biol Interact. 2009 May 15;179(2-3):160-8
- Bidinotto LT, Costa CA, Salvadori DM, Costa M, Rodrigues MA, Barbisan LF. Protective effects of lemongrass (Cymbopogon citratus STAPF) essential oil on DNA damage and carcinogenesis in female Balb/C mice. J Appl Toxicol. 2011 Aug;31(6):536-44