bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Fit Test – badanie, które określa genetyczne podłoże twojego sposobu odżywiania

Fit Test – badanie, które określa genetyczne podłoże twojego sposobu odżywiania

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Okazuje się, że aby dieta spełniała właściwie swoją rolę, powinna być dostosowana do naszego genotypu.

Z pomocą przychodzą specjalne testy, które analizując informację zawartą w DNA (kodzie genetycznym), ułatwiają dopasowanie zbilansowanej diety, a także dostarczają informacji na temat prawidłowego żywienia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Nutrigenomika
  • Test genetyczny a dieta

Nutrigenomika

Jest to nowe podejście do żywienia opierające się na personalizacji diety. Nutrigenomika i nutrigenetyka wyjaśniają skomplikowany związek genetyki z dietetyką, a także dostarczają narzędzi i możliwości do poznania interakcji między składnikami odżywczymi oraz całym organizmem. Takie spersonalizowanie sposobu żywienia, oparte właśnie na założeniach tych dwóch dziedzin nauki, może być pomocne w leczeniu otyłości i wielu innych chorób. Wykrycie pewnych genów, które zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych, może zapobiegać powstawaniu niektórychchorób.

Test genetyczny a dieta

Testy genetyczne wykonywane w laboratoriach, które mają określić molekularne podstawy odżywiania, polegają zwykle na określeniu trzech podstawowych aspektów:

  • identyfikacji typu metabolicznego
  • identyfikacji wariantów genetycznych ważnych procesów metabolicznych
  • identyfikacja wariantów genów odpowiedzialnych za nadwrażliwość lub nietolerancję pokarmową o podłożu genetycznym

Testy tego typu potrafią zidentyfikować różne warianty DNA mające wpływ na zdolność przetwarzania tłuszczów i węglowodanów, które w wielu badaniach klinicznych wykazały wpływ na regulację masy ciała. Zatem takie testy pomagają w doborze odpowiednich produktów spożywczych, które będą harmonijnie wpasowywać się w działanie naszego organizmu. To wszystko pozwala na ułożenie indywidualnej diety, która swe podłoże ma w genomie każdego z nas. Dzięki niej możemy prawidłowo zapobiegać nadwadze, leczyć otyłość czy też pomagać w prewencji wielu chorób metabolicznych.

Test wykonywany jest z pobranej próbki DNA. Zwykle jest to wymaz. Za pomocą patyczków wymazowych pociera się nabłonek od wewnętrznej strony policzka. Następnie taki wymaz transportowany jest do laboratorium, a tam z patyczków zostaje wyizolowane DNA badanej osoby. Następnie DNA (geny) zostaje poddane analizie molekularnej.

Takie testy może przejść każdy. Dane uzyskane za ich pomocą dają obraz profilu genetycznego danej osoby i pozwalają na zmodyfikowanie diety, tak by jak najlepiej odpowiadała ona indywidualnym predyspozycjom.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Psychodietetyka – zrównoważone podejście do…

Skuteczność odchudzania w głównym stopniu zależy od nastawienia psychicznego. To ono pozwoli nam wytrwać w diecie oraz utrzymać efekty po zakończonej kuracji. Bez odpowiedniego nastawienia psychicznego szybko powrócimy do swoich… Czytaj dalej...

Dieta dla grupy krwi 0,…

Czym jest dieta zgodna z grupą krwi? Czy każdy może ją stosować? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe > Badania

    Badania
    ferrytyna
    Badania

    Ferrytyna – norma, badanie. Ferrytyna u dzieci

    leukocyty podwyższone niskie
    Badania

    Leukocyty – norma, leukocyty podwyższone. Dieta przy niskim poziomie leukocytów

    glikemia glikemia przygodna glikemia normy
    Badania

    Glikemia – na czczo, po posiłku. Glikemia przygodna

    glukoza we krwi

    Glukoza – norma, we krwi, w moczu. Podwyższona glukoza we krwi

    celiakia objawy skórne
    celiakia

    Objawy celiakii – skórne, neurologiczne. Jakie badania na celiakię?

    kreatynina-podwyzszona-badania-niska-dieta

    Kreatynina – badanie, norma, podwyższona i niska, dieta

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.