Zakwas z buraków – właściwości, przepis, do picia. Co zrobić z zakwasu z buraków?
Aktualizacja: 27 maja, 2024
Kiszenie jest jedną z najzdrowszych metod zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Dzieje się tak za sprawą kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie tego procesu. Buraki są doskonałym źródłem flawonoidów, karotenoidów, betalaniny, witamin oraz składników mineralnych. Warto wiedzieć, że fermentacja zwiększa w nich zawartość witaminy B6 i B12, dlatego coraz częściej zakwas buraczany stosowany jest w chorobach skóry, bezsenności, a także zapobiega niedokrwistości.
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków doskonale sprawdzi się u cukrzyków, ponieważ podczas fermentacji część cukru jest usuwana. Warto wiedzieć, że fermentacja zwiększa biodostępność składników odżywczych jakie dają surowe buraki. Dostarcza nam również odpowiednich bakterii, które pozytywnie wpływają na dolegliwości związane z przewodem pokarmowym oraz poprawiają stan odżywienia naszego organizmu. Ich właściwości probiotyczne odpowiadają także za prawidłowy przebieg procesów trawienia pokarmów, co również przyczynia się do poprawy odporności organizmu.
Zakwas z buraków – właściwości
Buraki są cennym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C, K, E, PP. W swoim składzie zawierają także wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo. Zawierają również szczepy bakterii, powstałe w trakcie fermentacji, które pomagają chronić organizm przed grzybicami. Wykazują także właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, silniejsze niż surowe buraki. Ponadto zakwas buraczany:
- pomaga w walce z anemią,
- wspomaga leczenie białaczek oraz nowotworów, dzięki obecności fitoskładników, które wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe,
- korzystnie wpływa na układ krwionośny, poprzez zwiększanie wchłaniania tlenu przez komórki,
- spowalnia procesy gnilne w jelitach,
- reguluje przemianę materii,
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu w surowicy krwi,
- oczyszcza organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby,
- pomaga uregulować pracę jelit,
- poprawia wydolność organizmu, wzmacnia kondycję fizyczną,
- obniża ciśnienie, dzięki zawartości w burakach azotanów, które przekształcane są w tlenek azotu, który pomaga rozszerzyć i rozluźnić naczynia krwionośne. Obecnie azotany stosowane są w leczeniu niewydolności serca oraz dusznicy bolesnej.
Jak zrobić zakwas z buraków?
Zakwas z buraków powinien być pity regularnie, najlepiej codziennie. Zrobienie takiego zakwasu w domowych warunkach jest proste, tanie, a co najważniejsze mało czasochłonne.
Składniki:
(na 3 l)
- 6 średnich buraków,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- szczypta gorczycy,
- świeży korzeń chrzanu,
- przegotowana woda,
- sól,
- słoik lub pojemnik, który nie wchodzi w reakcję z kwasem,
- drewniana łyżka do mieszania.
Sposób przygotowania: naczynie wyparzyć wrzątkiem. Buraki, czosnek pokroić i przełożyć do naczynia. Dodać resztę składników i zalać chłodną wodą z solą. Na każdy litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli. Mieszać wyparzoną wcześniej łyżką drewnianą. Następnie przykryć zakwas ściereczką i założyć na nią gumkę. Codziennie należy mieszać zakwas i zbierać tworzący się biały osad na powierzchni. Zakwas z buraków robi się zazwyczaj około 6–7 dni.
Zakwas z buraków do picia
Zakwas z buraków swoją popularnością cieszy się głównie w Rosji oraz na Ukrainie. Nazywany jest często kwasem chlebowym. Spożywany systematycznie oczyszcza krew, zwalcza alergie, zmęczenie, wzmacnia odporność. Doskonale sprawdzi się również w problemach związanych z przewodem pokarmowym. Ponadto dzięki obecności bakterii probiotycznych wpływa na dolegliwości związane z dysfunkcją jelit. Zakwas buraczany ma silniejsze właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne niż sok ze świeżego buraka, ponieważ w czasie kiszenia wzrasta w buraku zawartość flawonoidu – kwercetyny.
Co zrobić z zakwasu z buraków?
Zakwas z buraków doskonale sprawdzi się jako składnik barszczu. Natomiast kiszone buraki można wykorzystać również jako składnik wielu surówek, czy sałatek, z dodatkiem chrzanu, jabłka, pietruszki czy marchewki. Coraz częściej buraki z zakwasu wykorzystywane są przez gospodynie domowe do przyrządzania bigosu buraczano-mięsnego, a nawet gulaszu.
Składniki:
- kiszone buraki (odcedzone z zakwasu) 5 sztuk,
- utarty chrzan świeży lub ze słoiczka ½ łyżeczki,
- czosnek 1 ząbek,
- sok z ½ cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: buraki zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę i podpiec na patelni. Wszystko przełożyć do miseczki, dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku.
Zakwas buraczany ze względu na swoje właściwości prozdrowotne oraz wysoką zawartość witamin i składników mineralnych powinien być spożywany regularnie przez cały rok. Nie tylko wzmocni naszą odporność, ale także pozytywnie wpłynie na pracę naszego przewodu pokarmowego.
Literatura:
- Coles LT, Clifton PM: „Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized , placebo-controlled trial. Nutr J. 2012, 11, 11:106.
- Szaefer H., Ignatowicz E., Adamska T. i wsp.: „Beetroot juice protects against N-nitrosodiethylamine-induced liver injury in rats. Food Chem Toxicol. 2012, 50, 6, 2027-33.