bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Syrop z agawy – właściwości, cena, indeks glikemiczny. Czym zastąpić syrop z agawy?

Syrop z agawy – właściwości, cena, indeks glikemiczny. Czym zastąpić syrop z agawy?

syrop z agawy właściwości przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Syrop z agawy jest ekstraktem z kory agawy odmian głównie americana oraz tequilana i saliana. Rośliny te powszechnie występują na terenach zachodniego Meksyku i właśnie tam odbywa się produkcja syropów zwanych również nektarami. Tego typu przetwory z agawy zyskały największą popularność dopiero w latach dziewięćdziesiątych XX wieku. Doceniono je głównie za wyjątkowo słodki smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Około 10% upraw przeznacza się do produkcji syropów, natomiast pozostała część wykorzystywana jest w produkcji napojów alkoholowych – mezcalu i tequili.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Syrop z agawy
  • Syrop z agawy – właściwości
  • Syrop z agawy – cena, indeks glikemiczny
  • Czym zastąpić syrop z agawy?

Syrop z agawy

Agawa uprawiana w celu przetwórstwa na syrop musi być odpowiednio dojrzała – ręczne zbiory odbywają się po około 6 latach życia rośliny. Agawy przed zbiorami są odpowiednio selekcjonowane, następnie zebrane rośliny poddaje się mieleniu i ekstrakcji z gorącą wodą, a także filtracji i hydrolizie w około 80 stopniach Celsjusza. W kolejnych etapach stosowane są dalsze metody filtracji, odparowywanie w tempraturze powyżej 95 stopni, a na końcu homogenizacja do uzyskania jednolitej, gładkiej i połyskującej masy.

Syrop z agawy – właściwości

Syrop z agawy charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością węglowodanów – około 95% masy to cukry. Dominującym sacharydem jest fruktoza, która może stanowić nawet 60–90% masy produktu. Właśnie dzięki obecności wysokiej zawartości fruktozy syrop z agawy jest słodszy i ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, miód czy syrop klonowy. Taki skład w większym stopniu sprzyja redukcji masy ciała niż w przypadku wymienionych substytutów, ponadto może stanowić ciekawy dodatek do diety wegan.

Syrop z agawy – cena, indeks glikemiczny

Agawa jest egzotyczną rośliną, którą na próżno próbować uprawiać w warunkach klimatycznych zbliżonych Polsce. Z tego właśnie względu syropy i inne przetwory z agawy muszą być importowane, co jest bezpośrednią przyczyną ich wysokich cen. Butelki syropu o pojemnościach 250–350 ml można zakupić w internecie i sklepach stacjonarnych za około 10–20 zł. Opakowanie takie przy stosowaniu 20 ml na porcję wystarczyłoby na 12–17 porcji, czyli każda wychodziłaby za 0,84–1,18 zł.

Fakt, że większość cukrów obecnych w syropie z agawy to fruktoza, sprawia, że ma on nieco niższy indeks glikemiczny niż cukier i miód. Dokładna wartość indeksu glikemicznego jest trudna do określenia, ponieważ różne odmiany agawy mogą mieć różne stężenia glukozy i fruktozy. Uśredniając jednak rozbieżne dane obecne w internecie, IG agawy można określić na poziomie około 30 dla odmian o najwyższej zawartości fruktozy oraz około 50 dla odmian o nieco niższej jej zawartości.

Czym zastąpić syrop z agawy?

Zdecydowanie lepiej jest zastąpić syrop z agawy łatwiej dostępnym w Polsce miodem. Najlepiej wybierać produkty lokalne, które przebywają najkrótszą drogę od producenta do konsumenta.Syrop z agawy pozyskiwany jest na drodze wielu zabiegów technologicznych, a stosowane w nich wysokie temperatury sprzyjają utracie wartości związków o ewentualnym działaniu prozdrowotnym, a także sprzyjają powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia pośrednich produktów reakcji Maillarda. Ponadto zastosowanie miodu nie musi ograniczać się do zabiegów kulinarnych – może również przysłyżyć się w kosmetyce. Agawę można wykorzystać podobnie, jednak właściwości miodu są w tej kwestii bardziej doceniane.

Syrop z agawy pozyskiwany jest z egzotycznej rośliny. Produkt taki musi pokonać bardzo długą drogę, zanim dotrze na sklepowe półki Europy. Z pewnością warto spróbować smaku syropu z agawy, jednak w dłuższej perspektywie lepszym wyborem może okazać się miód o znacznie niższym stopniu przetworzenia i wymagający mniejszych nakładów pracy przy transporcie i magazynowaniu. Ponadto kupowanie miodu lokalnego pochodzenia wspiera pszczelarstwo i zabiegi mające na celu utrzymanie i rozszerzanie populacji pszczół. Warto zwrócić na to uwagę – zwłaszcza osób, które uważają weganizm za bardziej moralny od diety mięsnej – ponieważ przez spożywanie owoców, warzyw i przetworów roślinnych, takie jak syrop z agawy, również przerywana jest pewna równowaga i ciągłość życia. W przypadku syropu z agawy poświęca się roślinę zazwyczaj 6-letnią.

Literatura:

  1.  Siebenhaller S., Gentes J. i in., Lipase-Catalyzed Synthesis of Sugar Esters in Honey and Agave Syrup. Front Chem. 2018 Feb 12;6:24,
  2. Willems J.L., Low N.H., Major carbohydrate, polyol, and oligosaccharide profiles of agave syrup. Application of this data to authenticity analysis. J Agric Food Chem. 2012 Sep 5;60(35):8745–54,
  3. Mellado-Mojica E., López M.G., Identification, classification, and discrimination of agave syrups from natural sweeteners by infrared spectroscopy and HPAEC-PAD. Food Chem. 2015 Jan 15;167:349–57,
  4. http://miodkupujeszpszczolyratujesz.pl/.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
agawa kwiat agawy syrop z agawy

Agawa – właściwości. Włókno, kwiat,…

Agawa jest znaną rośliną ozdobną. Najbardziej rozpowszechniona jest w rejonach obu Ameryk. Produkuje się z niej włókno, papier, znane alkohole oraz popularny ostatnio syrop z agawy. Warto zapoznać się z… Czytaj dalej...
syrop z agawy właściwości zastosowanie wpływ na dochudzanie

Syrop z agawy – słodki…

Syrop kojarzy się z czymś bardzo słodkim i raczej niesprzyjającym redukcji masy ciała. Agawa należy do sukulentów, z których pozyskuje się sok do produkcji syropu. Czy produkt uzyskany z tej… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.