bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Synsepal słodki – właściwości i zastosowanie cudownych jagód

Synsepal słodki – właściwości i zastosowanie cudownych jagód

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Wyobraź sobie, że słodzisz herbatę cytryną, ostrą papryczkę chili jesz jak dobrej jakości, ulubione słodkie ciasteczka, a gorzkość grejpfruta staje się przyjemna. Smaki kwaśnych i gorzkich potraw, które dobrze znasz i kojarzysz z konkretnymi produktami, stają się słodkie i przyjemne w odczuciu, a gama dobrze znanych smaków poszerza się do nieznanych granic. Owe zjawisko nie jest wytworem ludzkiej wyobraźni, wynikiem zastosowania nielegalnych środków, ani efektem uzyskanym w wyniku dodania dużej ilości cukru. Moc nieznanych wrażeń smakowych możemy poznać stosując egzotyczny czerwony owoc synsepala słodkiego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Synsepal słodki
  • Synsepal – właściwości
  • Synsepal – zastosowanie

Synsepal słodki

Synsepal słodki jest owocem krzewu z rodziny sączyńcowatych, który jako pierwszy został opisany w Afryce, a obecnie hodowle znajdują się na Florydzie, w Ghanie oraz w Tajwanie. W Polsce owoce synsepala nie są dostępne w formie świeżej, gdyż plony krzewu są nietrwałe w transporcie. Na portalach internetowych można natomiast zakupić tabletki z synsepala, bądź sadzonki/nasiona rośliny, które konsument ma możliwość samodzielnie wysiać i wyhodować. Owoce synsepala przypominają wyglądem owoce krzaku dzikiej róży: są wielkości podłużnego żołędzia o kolorze mocno czerwonym. Roślina o liściach kształtem i wyglądem przypominających liście laurowe, zaliczana jest do wiecznozielonych.

Synsepal – właściwości

Owoc synsepalu zyskał na popularności dzięki dwóm wyjątkowym cechom: stanowi bogactwo cennych polifenoli oraz zawiera „magiczną” substancję mirakulinę (z angielskiego „miracle” – “cud”), która zmienia odczucia smakowe zwykłych produktów żywnościowych. Polifenole zaliczane są do związków fenolowych, którym przypisuje się właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe oraz przeciwutleniające. Polifelone znajdują się w czerwonej kapuście i owocach jagodowych, takich jak synsepal. Wykazują silne działanie przeciwutleniające, zabezpieczając organizm przed działaniem wolnych rodników, które stanowią czynnik warunkujący powstanie w organizmie niekorzystnego zjawiska stresu oksydacyjnego. „Magiczną substancją”,  która odpowiada za zmianę odczuć smakowych, szczególnie podczas spożywania potraw kwaśnych i gorzkich, jest mirakulina. Mirakulina jest glikoproteiną i sama w sobie nie posiada smaku, ale w wyniku blokowania na języku receptorów odczuwania smaku kwaśnego i gorzkiego sprawia, że mózg po spożyciu gorzkiego grapefruita, kwaśnej cytryny czy sosu tabasco o słodko-gorzko-kwaśnym smaku, nie odczuwa wiodących nut smakowych charakterystycznych dla danego produktu, pozwalając odkryć smaki, które w normalnych warunkach zostają tłumione przez przewodni smak. W praktyce blokowanie receptorów smaku gorzkiego i kwaśnego oznacza, że spożycie z pozoru kwaśnej cytryny odbierane jest przez mózg jako smak słodki i przyjemny, a gorzkie przyprawy tracą goryczkę. Wszystkie produkty, które spożyjemy mózg odbiera jako słodkie, mimo iż cukier ani żadna substancja o działaniu słodzącym nie została dodana.

Synsepala słodkiego nie dodaje się do potraw tak jak klasycznych przypraw, a spożywa przed posiłkiem w postaci tabletek lub wyhodowanych owoców, co wykazuje działanie blokujące receptory na języku przez ok. 30 minut do 2 godzin, w zależności od ilości spożytego owocu. Produkty zjedzone po spożyciu synepala odczuwane są jako słodkie mimo braku dodania substancji słodzących. Synsepal należy żuć przez kilka minut, aby mirakulina została rozprowadzona równomiernie po języku. Gdy zabawa w zamianę smaków przestanie nam się podobać, związek można w prosty sposób zneutralizować wypijając szklankę mleka, ciepłej herbaty lub wody.

Synsepal – zastosowanie

  1. Neutralizowanie nieprzyjemnego posmaku w ustach u osób po chemioterapii przeciwnowotworowej.
  2. Wzbogacenie smaku gorzkich leków i syropów, szczególnie przeznaczonych dla dzieci.
  3. Możliwość stosowania przez osoby, które nie mogą przezwyciężyć pokusy spożywania słodyczy, co pomoże w walne z nadwagą i otyłością.
  4. Może okazać się pomocny dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż nie spożywając bogatych w cukry proste ciast i ciasteczek, mogą cieszyć się słodkim i przyjemnym smakiem potraw.
  5. Zapobiega stresowi oksydacyjnemu dzięki neutralizowaniu wolnych rodników i reaktywnych form tlenu.
  6. Zapobiega miażdżycy i chorobom nowotworowym.

Synsepal słodki jest ciekawą rośliną, której spożycie może przynieść korzyści zdrowotne oraz dawać możliwość odkrycia nowej gamy smakowej popularnych kwaśnych i gorzkich produktów. Nie przez wszystkich lubiane gorzkie i kwaśne potrawy zamieniają się w słodką przyjemność bez zbędnych kalorii, a dodatkowo bogactwo cennych polifenoli, które neutralizując działanie wolnych rodników sprawiają, iż synsepal słodki staje się rośliną cenioną przez badaczy chcących wykorzystać wartościowe właściwości i umożliwić skorzystanie z nich coraz większej liczbie osób.  

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Znaczenie kolorów warzyw i owoców…

Aktualizacja: 6 maja, 2024Owoce i warzywa to niezbędny składnik codziennej... Czytaj dalej...

O niebanalnych owocach. Zachwycą Cię…

Owoce przybierają czasami bajkowe kształty. Wówczas idealnie sprawdzają się jako ozdoba stołu. Oprócz tego bogate są w wiele cennych substancji, których trudno szukać w rodzimych gatunkach. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.