Suszone jabłka – właściwości. Jak suszyć jabłka. Przepis na chipsy jabłkowe
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Każdy z nas w wolnym czasie lubi sięgać po przekąski, jednak częste ich spożycie między posiłkami może skutkować nadmierną masą ciała. W takim przypadku świetnie sprawdzą się chipsy z jabłek! Zdrowa przekąska, z małą ilością kalorii i dużą zawartością składników odżywczych, będzie idealnym rozwiązaniem zarówno dla łasuchów, jak i osób z brakiem pomysłu na podwieczorek.
Suszone jabłka
W Polsce jabłka to jedne z najbardziej powszechnych owoców, dostępnych przez cały rok. Zawierają wiele składników korzystnych dla zdrowia, dlatego też warto je spożywać na różne sposoby. Jednym z nich jest suszenie. Jest to prosty sposób, który znacznie wydłuża czas ich przechowywania, bez utraty witamin i składników mineralnych. Wygodne do spożycia zarówno na sucho oraz jako dodatek do kompotu.
Jak suszyć jabłka?
Suszenie jest to jedna z najlepszych metod konserwowania żywności. Tradycyjnie suszenie jabłek może odbywać się w piekarniku. Należy je wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, aby nie przykleiły się do powierzchni i piec do momentu, aż zrobią się chrupkie. Proces suszenia wymaga jednak stałej temperatury i odpowiedniego obiegu powietrza. Zwykle w piekarniku odbywa się to bardzo nierównomiernie. Poza tym ułożone owoce na blaszce nie mają zapewnionej odpowiedniej wentylacji, co powoduje większą utratę wartości odżywczych produktu. Lepszym rozwiązaniem będzie zatem suszarka do owoców!
Można ją kupić w większości sklepów z AGD. Jest to niewielkie urządzenie, które zostało zbudowane z podstawy, kilku sit oraz pokrywy z dmuchawą. Proces suszenia odbywa się za pomocą ciepłego powietrza pompowanego przez wentylator w przestrzeń suszarki. Jest to idealny sprzęt dla miłośników zdrowego i ekologicznego jedzenia. Wystarczy pokroić w plasterki dany produkt, ułożyć na sitkach i włączyć urządzenie. Już po kilku godzinach susz będzie gotowy do spożycia.
Oprócz suszenia jabłek w piekarniku można również wybrać ich wysuszenie na grzejniku, trwa to jednak znacznie dłużej i wymaga przykrycia suszu, aby nie zanieczyścić go kurzem krążącym w pomieszczeniu.
Właściwości suszonych jabłek
Suszone jabłka zachowują praktycznie wszystkie biologiczne i odżywcze zalety świeżych owoców. Zawartość błonnika pokarmowego to jedna z ich zalet. Składnik ten zwiększa objętość stolca, zapobiegając zaparciom. Spowalnia również trawienie nadając dłuższe uczucie sytości. Pektyna zawarta w jabłkach obniża poziom złego cholesterolu we krwi, neutralizuje związki toksyczne. Suszone jabłka mają również pewne działanie moczopędne, co korzystnie wpływa na nerki. Jabłka zapewniają dowóz witamin: C, A i B, które odżywiają skórę, wspierają odporność i metabolizm. Jeśli chodzi o składniki mineralne, pół szklanki suszonych jabłek zawiera 4% dziennego zalecanego spożycia potasu oraz niewielką ilość miedzi, manganu, selenu (wpływają pozytywnie na kondycję włosów, paznokci) i żelaza, ważnego składnika do produkcji krwinek czerwonych. Zawierają również kwercetynę – silny przeciwutleniacz, który korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając krążenie krwi oraz pracę serca. Kwercetyna wykazuje także silne działanie przeciwmiażdżycowe.
Przepis na chipsy jabłkowe
Składniki:
- Jabłka 3 szt.
- Cynamon 1 łyżeczka
Wykonanie
- Jabłka umyć, delikatnie wydrążyć środek i pokroić w talarki (około 2 cm każdy), jeśli posiadasz suszarkę do owoców włożyć tam jabłka, posypać cynamonem i włączyć maszynę.
- Jeśli jednak w Twojej kuchni znajduje się jedynie piekarnik talarki należy wyłożyć równomiernie na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posypać cynamonem (jabłka nie powinny leżeć jedno, na drugim).
- Włożyć do piekarnika i piec (w zależności od piekarnika) w temperaturze około 60 st.C, do momentu, aż jabłka zrobią się chrupkie (zazwyczaj 2–3h), aby zapewnić wentylację można lekko uchylić drzwi piekarnika.
Suszone owoce, w tym jabłka, są ważnym składnikiem każdej zbilansowanej diety. Zdrowe i smaczne, a ponadto zawierają wiele dobroczynnych składników. Sprawdzą się jako przekąska do pracy lub podczas oglądania filmu. Warto również podawać je dzieciom, zamiast słodkości czy zwykłych kupnych chipsów i wyrabiać w nich nawyk zdrowego jedzenia już od najmłodszych lat.
Literatura:
- P. Lewicki, E. Jakubczyk. Effect of hot air temperature on mechanical properties of dried apples. Journal of Food Engineering. Sept 2004,307-314
- A. Marzec, H. Kowalska, Sz. Pasik. Mechanical and acoustic properties of dried apples. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research. 2009, 127-137.
- A. Rizzolo, M. Vanoli, G. Cortellino, L. Spinelli, A. Torricelli. Quality characteristics of air-dried apple rings: Influence of storage time and fruit maturity measured by time-resolved reflectance spectroscopy. Procedia Food Science. 2011, 216-223
- E. Velickova, E. Winkelhausen, S. Kuzmanova. Physical and sensory properties of ready to eat apple chips produced by osmo-convective drying. J Food Sci Technol. 2014, Dec; 51(12): 3691–3701.