bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Suszona wołowina – przepis. Gdzie kupić suszoną wołowinę?

Suszona wołowina – przepis. Gdzie kupić suszoną wołowinę?

suszona wołowina gdzie kupić przepis
🕣 < 1 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Suszona wołowina, czyli wysokobiałkowa przekąska z długim terminem ważności do spożycia, wymyślona została przez północnoamerykańskich Indian. Stanowi doskonałą propozycję na długie wycieczki oraz przekąskę między posiłkami.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Suszona wołowina
  • Suszona wołowina – gdzie kupić?
  • Suszona wołowina – przepis

Suszona wołowina

W procesie suszenia mięso zostaje pozbawione wody, dzięki czemu nie wymaga specjalnych warunków do przechowywania, jednocześnie zachowując wysokie wartości odżywcze. Mięso wołowe to dobre źródło witamin z grupy B (szczególnie B12, ważnej do produkcji czerwonych krwinek) oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, cynk i selen, które m.in. wspomagają odporność i spowalniają proces starzenia się.

Suszona wołowina – gdzie kupić?

Suszona wołowina to przekąska coraz bardziej popularna również w Polsce, z jej dostępnością bywa jednak różnie. Okresowo występuje na tzw. „Tygodniach amerykańskich” organizowanych w supermarketach. Można ją dostać również w delikatesach i sklepach internetowych. Abyśmy mieli świadomość składu takiej przekąski, zalecane jest jej samodzielne przygotowanie w domu. Sklepowe produkty posiadają wysoką zawartość sodu, której nadmiar zwiększa ryzyko chorób serca i nadciśnienia.

Suszona wołowina – przepis

Przepis na suszoną wołowinę

Składniki:

  • Wołowina 300g

Marynata:

  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Zioła (wg uznania)
  • Chili
  • Czosnek

Wykonanie:

Wołowinę pokroić w długie paski, grube na ok. 0,5–1cm. Następnie przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Do gotowej marynaty włożyć pocięte mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Gotowe, zamarynowane mięso wyłożyć na blachę. Suszyć w piekarniku ok. 5h w 70’C (w zależności od piekarnika).

rozwiń

Suszona wołowina może być wartościowym produktem zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Wspomaga wytrzymałość i regenerację mięśni, a jej długoterminowa zdatność do spożycia zapewni w każdych warunkach.

 

Literatura:

Neil Perry. Dry aging beef. International Journal of Gastronomy and Food Science. January 2012, 78-80
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Białe i czerwone mięso - wpływ na zdrowie i różnice

Mięso białe i czerwone –…

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak… Czytaj dalej...

„Chińskie mięso”, które nie jest…

Wiele osób, które zdecydowały się na przejście na dietę wegetariańską tęskni za smakiem mięsa. Oczywiście i na to można znaleźć rozwiązanie – seitan, czyli tzw. “chińskie mięso”. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mięso

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.