Suszona wołowina – przepis. Gdzie kupić suszoną wołowinę?
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Suszona wołowina, czyli wysokobiałkowa przekąska z długim terminem ważności do spożycia, wymyślona została przez północnoamerykańskich Indian. Stanowi doskonałą propozycję na długie wycieczki oraz przekąskę między posiłkami.
Suszona wołowina
W procesie suszenia mięso zostaje pozbawione wody, dzięki czemu nie wymaga specjalnych warunków do przechowywania, jednocześnie zachowując wysokie wartości odżywcze. Mięso wołowe to dobre źródło witamin z grupy B (szczególnie B12, ważnej do produkcji czerwonych krwinek) oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, cynk i selen, które m.in. wspomagają odporność i spowalniają proces starzenia się.
Suszona wołowina – gdzie kupić?
Suszona wołowina to przekąska coraz bardziej popularna również w Polsce, z jej dostępnością bywa jednak różnie. Okresowo występuje na tzw. „Tygodniach amerykańskich” organizowanych w supermarketach. Można ją dostać również w delikatesach i sklepach internetowych. Abyśmy mieli świadomość składu takiej przekąski, zalecane jest jej samodzielne przygotowanie w domu. Sklepowe produkty posiadają wysoką zawartość sodu, której nadmiar zwiększa ryzyko chorób serca i nadciśnienia.
Suszona wołowina – przepis
Składniki:
- Wołowina 300g
Marynata:
- Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
- Zioła (wg uznania)
- Chili
- Czosnek
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w długie paski, grube na ok. 0,5–1cm. Następnie przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Do gotowej marynaty włożyć pocięte mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Gotowe, zamarynowane mięso wyłożyć na blachę. Suszyć w piekarniku ok. 5h w 70’C (w zależności od piekarnika).
Suszona wołowina może być wartościowym produktem zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Wspomaga wytrzymałość i regenerację mięśni, a jej długoterminowa zdatność do spożycia zapewni w każdych warunkach.
Literatura:
Neil Perry. Dry aging beef. International Journal of Gastronomy and Food Science. January 2012, 78-80