„Chińskie mięso”, które nie jest mięsem
Aktualizacja: 24 sierpnia, 2020
Wiele osób, które zdecydowały się na przejście na dietę wegetariańską tęskni za smakiem mięsa. Oczywiście i na to można znaleźć rozwiązanie – seitan, czyli tzw. “chińskie mięso”.
Wegetariańskie sztuczki
Każde ograniczenia w diecie, które różnią się od sposobu żywienia, do którego przywykliśmy mogą sprawiać nam początkowo problem. Podobnie jest z wykluczeniem mięsa w diecie wegetariańskiej. Początkujący wegetarianin, który nie przeszedł na dietę z pobudek ideologicznych, często tęskni za smakiem mięsa. Jego brak w diecie może nawet spowodować odejście od założonej zmiany żywienia.
Seitan jest rozwiązaniem tego problemu i drobnym oszustwem kubków smakowych. „Chińskie mięso” jest w rzeczywistości produktem mącznym. Bazą do jego przygotowania jest mąka i woda, dlatego jego smak jest dosyć neutralny. To pozwala odpowiednimi przyprawami nadać mu bardziej wyrazisty smak. Po upieczeniu swoją strukturą przypomina mięso.
Istnieje wiele sposobów na zastąpienie wyeliminowanych z diety produktów spożywczych. Weganie, którzy pragną upiec pyszne ciasto mogą zastąpić jajko np. siemieniem lnianym. Po zalaniu wodą ziarenek siemienia, przypomina on konsystencją jajko, a dodatkowo wzbogaca wypiek wieloma witaminami i składnikami mineralnymi.