bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Sterole i stanole roślinne. Występują w diecie każdego człowieka

Sterole i stanole roślinne. Występują w diecie każdego człowieka

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 27 marca, 2024

Sterole i stanole roślinne budową chemiczną przypominają cholesterol, często kryją się pod nazwą fitosteroli i fitostanoli. Posiadają właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi, poprzez częściowe hamowanie jego wchłaniania w jelitach.

Dzięki powszechnemu występowaniu w wielu produktach spożywczych, nie trzeba daleko szukać ich prozdrowotnych właściwości. Większość osób spożywa je nie zdając sobie z tego sprawy.

WażneGłówną i cenioną zaletą steroli i stanoli roślinnych jest wpływ na obniżenie cholesterolu LDL (zwanego złym), a także zapobieganie chorobie niedokrwiennej serca, której ryzyko wystąpienia znacznie się obniża dzięki spożywaniu fitosteroli i -stanoli.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sterole roślinne
  • Stanole roślinne
  • Sterole i stanole roślinne – występowanie

Sterole roślinne

Sterole roślinne to chemiczne związki organiczne, alkohole należące do grupy steroidów. Do steroli należy również cholesterol, którego stężenie we krwi jest obniżane dzięki fitosterolom.

Fitosterole – jak sama nazwa podpowiada – są to związki pochodzenia roślinnego, a do tej grupy zalicza się m.in. β-sitosterol, kampesterol, stigmasterol czy brassikasterol. Sterole produkowane przez rośliny są elementem strukturalnym błon komórkowych i cytoplazmatycznych. Ergosterol to przykład fitosterolu, produkowany przez Chlorella.

Stanole roślinne

Często są wytwarzane ze steroli, jednak ich występowanie wykazano wśród wielu owoców, zbóż czy orzechów oraz olejów. Stanowią niejednorodną grupę związków chemicznych, cenionych ze względu na właściwości umożliwiające obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwioobiegu, a także zwiększają jego wydalanie z organizmu.

Stanole stanowią nasyconą formę steroli roślinnych, a budową przypominają cząsteczkę cholesterolu. Estry stanoli roślinnych powszechnie dodawane są do margaryn, których celem jest wyrównanie poziomu cholesterolu w surowicy krwi.

Sterole i stanole roślinne – występowanie

Bogatym  źródłem steroli roślinnych są oleje: rzepakowy, sezamowy, kukurydziany, sojowy czy ryżowy. Znajdujemy je także w orzechach, warzywach strączkowych, w kiełkach kukurydzianych i pszenicznych. Często stosowane są jako środki wspomagające żywność funkcjonalną.

Spożycie już 2 g stanoli roślinnych w ciągu jednego dnia, pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu o 10–20%. Naturalne stanole roślinne w niewielkich ilościach występują w owocach, zbożach, olejach czy orzechach. Jednak ich ilość w tych produktach jest niewielka. Znacznie bogatszym źródłem fitostanoli są oleje roślinne.

Podobnie jak w przypadku fitosteroli, stanole stanowią dodatek funkcjonalny do produktów, których celem jest obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi.

Ostatnie badania udowadniają silne działanie fitosteroli i stanoli na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Są powszechnie wykorzystywane w żywności funkcjonalnej, w prewencji chorób serca, do których przyczynia się nieprawidłowy lipidogram. Ich powszechność w produktach codziennej diety, sprawia, że niewielkie ich ilości spożywamy codziennie.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Hipercholesterolemia

Cholesterol nie bez powodu nazywany…

Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, masz nadwagę i nie lubisz się ruszać? Strzeż się przed cholesterolem! Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Leki, tabletki, zioła czy herbata?…

Wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do poważnych chorób serca i układu krążenia. Zobacz, jak obniżyć zbyt wysokie jego stężenie! Czytaj dalej...

Czy jajka naprawdę podwyższają poziom…

Poznaj prawdę o wpływie jajek na poziom cholesterolu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    Hipercholesterolemia Oleje i tłuszcze
    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity
    miażdżyca

    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity

    Badania

    Czym jest hipercholesterolemia rodzinna?

    1
    Badania

    Cholesterol nie-HDL – co oznacza i jakie są jego normy?

    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    cholesterol całkowity norma co zamiast statyn na cholesterol?
    2
    Hipercholesterolemia

    Cholesterol całkowity – norma. Co stosować zamiast statyn na cholesterol?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.