Spray z krewetek przedłuża świeżość bananów
Brzmi absurdalnie? Być może, jednak chińscy naukowcy uważają inaczej. Wyprodukowany z krewetek i krabów spray przedłuża świeżość bananów nawet o 2 tygodnie!
Świeżość bananów na dłużej
Do utrzymania świeżości produktów spożywczych producenci zazwyczaj używają konserwantów. Wiele z nich w dużych dawkach może powodować skutki uboczne. Istnieją jednak także naturalne konserwanty, których spożywanie nie ma już tak dużego zagrożenia. Jednak co zrobić ze świeżymi owocami i warzywami? Jak przedłużyć ich świeżość i zatrzymać dojrzewanie?
Chińscy naukowcy zaprezentowali niezwykły spray produkowany z krabów i krewetek, który w przypadku bananów przedłużył ich świeżość o 2 tygodnie. Niestety banany dość szybko dojrzewają, przez to robią się brązowe, miękkie i maślne. Spowodowane jest to tym, że owoc nawet po zerwaniu „żyje” czyli oddycha przez skórkę, a bakterie zgromadzone na niej powodują jego gnicie. Specjalny spray spowalnia oddychanie i neutralizuje zgromadzone na owocu bakterie, dzięki czemu banan dłużej jest zielony.
Spray nadal pozostaje w fazie badań i prawdopodobnie nie zostanie oddany do użytku publicznego. Pozostaje nam kupować małe ilości owoców, ale częściej lub wypróbować ich mrożenie lub przygotowywanie weków. To także jest świetnym rozwiązaniem, aby cieszyć się owocami przez cały rok. Jeśli boicie się, że mrożenie pozbawi owoce ich cennych witamin i składników mineralnych, na pewno ucieszy Was wiadomość, że nie jest to do końca prawda. Także nie bójcie się i wypróbujcie owocowe mrożonki.
Literatura:
http://www.newswise.com/articles/good-news-for-banana-lovers-help-may-be-on-the-way-to-slow-that-rapid-over-ripening