Sok z kiszonej kapusty – właściwości, wpływ na odchudzanie

16 18 20

Sok z kiszonej kapusty, charakteryzujący się specyficznym smakiem, niesie z sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Dlaczego warto włączyć ten napój do diety i jaki wpływ może mieć na naszą masę ciała?

Kapusta zarówno ta świeża, jak i kiszona stanowi podstawę wielu tradycyjnych polskich potraw i gości w naszej kuchni już od wielu lat. Jak się okazuje, nie tylko samo warzywo niesie ze sobą bogactwo wartości odżywczych. To samo możemy powiedzieć o soku z kiszonej kapusty, który często jest wyrzucany. Jak się okazuje to duży błąd! Jakie korzyści zdrowotne możemy uzyskać wprowadzając do jadłospisu sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty uzyskiwany jest jako pozostałość po odsączeniu kapusty poddanej kiszeniu w wyniku zasolenia oraz procesu fermentacji. Cukry zawarte w kapuście, pod wpływem działania takich szczepów bakterii jak Leuconostoc, Lactobacillus plantarum oraz Pediococcus ulegają przemianie do kwasu mlekowego, który ostatecznie stanowi także składnik uzyskanego soku i nadaje mu charakterystyczny kwaśny smak. Gotowy sok posiada mętną barwę oraz naturalny osad, a 100 g dostarcza około 27 kcal.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Wprowadzenie do jadłospisu potraw z dodatkiem kiszonych produktów, zarówno kapusty, jak i soku z niej uzyskiwanego, niesie z sobą wiele korzyści zdrowotnych. Duża zawartość związków o działaniu antyoksydacyjnym – witamin C, E, karotenoidów oraz polifenoli powoduje, że sok z kiszonej kapusty wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Stanowi też źródło siarki, która wpływa korzystnie na wygląd naszych paznokci, włosów i skóry.

Ponadto sok z kiszonej kapusty jest doskonałym źródłem probiotyków, czyli bakterii wykazujących korzystne działanie na nasz układ pokarmowy, a także stanowiących pierwszą linię obrony dla naszego organizmu. Zachowanie równowagi bakteryjnej flory jelitowej warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. W przypadku jej zaburzenia, na przykład u osób po antybiotykoterapii, sok z kiszonej kapusty może stanowić naturalne źródło dobroczynnych bakterii, które przyspieszą obudowę bioty bakteryjnej jelit.

Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty skutecznie wzmacnia naszą odporność i zmniejsza ryzyko infekcji, dlatego warto sięgnąć po niego w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Napój wykazuje właściwości grzybobójcze, a niektóre badania pokazują, iż sam sok może okazać się pomocny w zwalczaniu Candidy albicans.

Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie

Sok z kiszonej kapusty niesie z sobą liczne korzyści. Jak się okazuje jego regularne spożywanie, może też wpłynąć korzystnie na naszą masę ciała i pomóc w utracie nadmiaru kilogramów. Dzieje się tak za sprawą probiotyków. Jak wykazują niektóre badania, osoby spożywające pokarmy będące naturalnymi probiotykami lub stosujące suplementację, chudną szybciej w porównaniu do osób, które takiej diety nie stosują. Jednym z czynników mogących wywoływać taki efekt jest zmniejszenie wchłaniania tłuszczu dostarczanego wraz z dietą.

Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić sok jako dodatek do zbilansowanego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że kwaśny napój nie może być uwzględniony w diecie osób z problemami żołądkowymi, albowiem niskie pH może przyczynić się do pojawienia dolegliwości bólowych. Sok z kiszonej kapusty nie tylko reguluje pracę układu trawiennego, ale też może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Literatura:

  1. Krajka-Kuźniak V., Szaefer H., Bartoszek A., Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate, „Br J Nutr.” 2011, nr 105(6), s. 816-26 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21092375 [dostęp 19.03.2018].
  2. Bajpai V.K., Kang S.C., Heu S., Microbial conversion and anticandidal effects of bioconverted product of cabbage (Brassica oleracea) by Pectobacterium carotovorum pv. carotovorum 21, „Food Chem Toxicol.” 2010, nr 48(10), s. 2719-24 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20600519 [dostęp 19.03.2018].
  3. Korzeńowska- Ginter R., Grużyńska M., Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, „Probl Hig Epidemiol” 2013, nr 94(3), s. 639-641.
  4. Ogawa A., Kobayashi T., Sakai F., Lactobacillus gasseri SBT2055 suppresses fatty acid release through enlargement of fat emulsion size in vitro and promotes fecal fat excretion in healthy Japanese subjects, „Lipids Health Dis.” 2015, nr 20, s. 14-20 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980 [dostęp 19.03.2018].
  5. Resta-Lenert S., Barrett K.E., Live probiotics protect intestinal epithelial cells from the effects of infection with enteroinvasive Escherichia coli (EIEC), „Gut.” 2003, nr 52(7), s. 988-97 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12801956 [dostęp 19.03.2018].
  6. Gupta V. Garg R. Probiotics. Indian J Med Microbiol. 2009 Jul-Sep;27(3):202-9.
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Sok z kiszonej kapusty – właściwości, wpływ na odchudzanie - 3.9/5. Oddano 148 głosy.
Autor artykułu:
Ewa Świndryk
, Dyplomowany dietetyk. Głównym obszarem jej zainteresowań jest dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych i nutrigenomika.

Opinie

  • Avatar
    Inka 22.09.2018, 9:36

    Bardzo slabiutki artykul, zarówno merytorycznie, jak i stylistycznie.

    Odpowiedz
    • Avatar
      Gość 21.10.2019, 9:54

      Nie prawda sok czy kapustą kiszona powoduje dobrze na jelita grubego

      Odpowiedz
    • Avatar
      Aneta 11.05.2020, 10:00

      Zwięźle, na temat i bez zbędnego biadolenia. Dowiedziałam się tego na czym mi zależało i tyle. Dziękuję za artykuł.

      Odpowiedz
  • Avatar
    tomek 04.10.2018, 1:41

    jak dla mnei jasno i zwiezle

    Odpowiedz
  • Avatar
    Emrytka 21.10.2019, 9:51

    Sok z kapusty kiszonej i jedzenia kapusty kiszonej dla mnie to lekarstwo na wypróżnienie do tego wypijam trochę coli

    Odpowiedz
  • Avatar
    Danka 27.03.2020, 6:44

    Po przeczytaniu tego chcę to wypróbować i jak ma też działanie na schudniecie i na różne schorzenia wypróbuję pozdrawiam danka

    Odpowiedz
  • Avatar
    Ania 22.06.2020, 4:17

    Sok z kiszonej kapusty piję od roku i jest to prawdą że są ładne paznokcie i włosy. U mnie poprawiła się cera i oczywiście schudłam, ale wprowadziłam dodatkowo ćwiczenia. Przy spożyciu większej ilości soku dochodzi do przeczyszczenia , ale przeważnie z rana. Sok jest o wiele lepszy niż inne środki tabletki na odchudzanie. Pozdrawiam Ania

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone