Sok z granatu – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Wielu naukowców zdecydowało się wybrać na obiekt swych badań sok z granatu. I nie na darmo. Okazuje się, że napój posiada silne właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych.
Sok posiada słodki i orzeźwiający smak. Bogaty w antyutleniacze chroni przed powstaniem wielu chorób, w tym układu krążenia, a coraz częściej stosowany jest jako suplement w odchudzaniu.
Sok z granatu
Sok z granatu powstaje z owocu, który w swym wnętrzu skrywa soczyste nasiona. Uprawiany jest głównie w rejonach o ciepłym i suchym klimacie. W starożytności granat uchodził za symbol płodności i witalności. Dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy skutecznie zwalcza wolne rodniki.
Sok z granatu – właściwości
W wielu badaniach zostały potwierdzone właściwości przeciwnowotworowe soku z granatu. Hamuje on inwazję komórek nowotworowych oraz zapobiega przerzutom. Powoduje wstrzymanie powstawania zmian nowotworowych płuc, prostaty, jelit, skóry oraz piersi. Granat zawiera składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego. Działanie przeciwutleniaczy stanowi skuteczną profilaktykę w chorobach serca i układu krążenia, a także pomaga w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Ponadto wykazano, że sok z granatu powoduje obniżenie stężenia lipidów i glukozy we krwi. Podczas jego regularnego spożywania obserwuje się zmniejszone ryzyko niedokrwienia mięśnia sercowego. Obniża się także ryzyko zachorowania na arteriosklerozę i zmniejsza się wchłanianie złej frakcji cholesterolu LDL. Chroni przed powstawaniem nadciśnienia tętniczego krwi, działa protekcyjnie na wątrobę oraz nerki, a także ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
Regularne spożywanie soku z granatu może znacząco wpływać na psychikę, uspokajając i łagodząc stany napięcia oraz stres związany z życiem codziennym.
Efekt działania soku z granatu jest sumą wszystkich jego właściwości i zawartości polifenoli (właściwości przeciwzapalne), antyoksydantów (redukcja wolnych rodników) oraz fitohormonów, mających bardzo korzystny wpływ na układ immunologiczny organizmu.
Sok z granatu – zastosowanie
Sok z granatu polecany jest osobom, które dbają o sylwetkę oraz stosują diety odchudzające. Okazuje się, że może mieć korzystne działanie także w leczeniu choroby Alzheimera.
i w walce z nowotworami. Sok z granatów jest stosowany w profilaktyce nowotworowej, wykazując bardzo silne działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych. Duża zawartość antyoksydantów nie tylko korzystnie wpływa na wygląd zewnętrzny, ale pozytywnie oddziałuje na cały ustrój człowieka i działając prewencyjnie w chorobach układu krążenia.
Sok z granatu – przeciwwskazania
Przyjmowanie niektórych leków może tworzyć interakcje z sokiem z granatu i działać niekorzystnie, obniżając jego działanie. Przeciwwskazaniem do stosowania soku z granatu mogą być dolegliwości i choroby układu pokarmowego np. nadkwaśność, choroba wrzodowa, zapalenie błony śluzowej żołądka.
Sok z granatu ma wielki potencjał antyoksydacyjny i przeciwnowotworowy. Dodatkowo zapobiega chorobom serca oraz układu krążenia. Jego właściwości lecznicze zostały zbadane w wielu ośrodkach naukowych, a granat z którego powstaje cudowny sok, jest jednym z najbardziej wartościowych owoców. Sok z granatu oprócz tego bardzo dobrze smakuje i stanowi dość egzotyczne i smaczne urozmaicenie codziennego jadłospisu.
Literatura:
- B. Kulczyński, A. Grazma-Michałowska, Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych, Nauka, Przyroda, Technologie, 2015, tom 9, zeszyt 3.,
-
Kwiatkowska E., Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna, „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4, s. 211-214, http://www.czytelniamedyczna.pl/3818,kwas-elagowy-zawarto-w-zywnoci-i-rola-prozdrowotna.html [dostęp 09.11.2018].
-
Rios-Corripio G., Guerrero-Beltrán J.Á., Antioxidant and physicochemical characteristics of unfermented and fermented pomegranate(Punica granatum L.) beverages, „J Food Sci Technol.” 2019, nr 56(1), s. 132-139, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30728554 [dostęp 09.11.2018].
-
Sohrab G., Roshan H., Ebrahimof S., i in., Effects of pomegranate juice consumption on blood pressure and lipid profile in patients with type 2 diabetes: A single-blind randomized clinical trial, „Clin Nutr ESPEN.” 2019, nr 29, s. 30-35, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30661697 [dostęp 09.11.2018].
Proszę o informację.Jaką dawkę dzienną należy spożywać , rano czy wieczorem, przed czy po posiłku ? Dziękuję
super na zapojkę
Kupiłam za 8 zł z zageszczonego soku bez konserwantow sok z granatow 14 dni moze stac w temp 4 stopnie.
Kupiłem sok z granatu za 16zł i pisze że po otwarciu należy spożyć w ciągu 3 dni.
Kupiłem sok z granatu za 8 zł i pisze że po otwarciu naży spożyć w ciągu 3 tygodni.
Dlaczego jest tak duża rozbieżność w spożyciu.
W tym tańszym jest znacznie więcej środków konserwujących, soki naturalne zwykle można przechowywać po otwarciu 1-3 dni w Lodówce
Zawiera konserwanty, to czas wydłużony ☺
Bo ten tani zapewne ma konserwanty
Sok za 8 zł jest pasteryzowany i dlatego ma dłuższą trwałość. Jest nieco gorszy od tego za 16 zł ponieważ pasteryzacja pogarsza jego właściwości. Podobnie jest z innymi przetworami pasteryzowanymi. Najważniejsze czy nie jest dodawana sztuczna chemia i witaminy. W aptekach sprzedawany jest niby sok z granatu za 16 zł, gdzie granatu jest ok. 4%. Przy zakupie należy dokładnie przeczytać etykietę.
J.M. sprawa jest prosta- ten sok za 16 zł jest bez konserwantów i prawdopodobnie robiony ze swiezego koncentratu i owoców , ten za 8 zyla jest doprawiony połowa tablicy Mendelejewa zeby dłuzej zachował przydatnosc do spozycia.
Najlepiej wycisnac samemu 100% soku
zaczalem brac i duzo lepiej z cisnieniem samopoczuciem bede bral dluzszy czas jest super
jest super
Jest najszym dobrem dla czlowieka jest po prostu owocem zycia.
dobry, chociaż troche cierpki 🙂