bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Siemię lniane kontra olej lniany – co wybrać?

Siemię lniane kontra olej lniany – co wybrać?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Mahatma Gandhi zauważył: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”. Zacytowane słowa są pośrednim dowodem na to, że codzienne spożywanie siemienia lnianego wykazuje korzystne działanie na organizm. Obecnie dzięki poszerzonej wiedzy na temat składników odżywczych zawartych w żywności, prozdrowotne właściwości lnu zawdzięczamy obecności cennych wielonienasycownych kwasów tłuszczowych (WNKT) z rodziny omega 3, które stosowane są w profilaktyce zaburzeń lipidowych i chorób krążenia. Zarówno nasiona lnu, jak i olej lniany tłoczony na zimno z drobnych ziarenek są skarbnicą wartościowych WNKT.  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Siemię lniane
  • Olej lniany
  • Siemię a olej lniany

Siemię lniane

Siemię lniane jest rośliną oleistą o płaskich i drobnych ziarenkach koloru złotego lub brązowego. Poza kwasami tłuszczowymi z rodziny omega 3, len dostarcza również innych cennych dla zdrowia, wartościowych składników odżywczych. Zawiera witaminę E, sporo błonnika, potas, magnez, żelazo, selen, cynk, wapń, kwas foliowy. Siemię lniane w postaci ziarenek jest dobrym dodatkiem do musli, ciasteczek czy innych potraw. Z kolei po zmieleniu w moździerzu i zalaniu ciepłą wodą, powstaje zawiesista substancja świetnie wpływająca na ochronę błon śluzowych przewodu pokarmowego.

Przeczytaj również artykuł na temat złotego lnu!

Olej lniany

Olej lniany jest tłuszczem tłoczonym na zimno z nasion siemienia lnianego w temperaturze do 50 st. C. Dzięki zachowaniu niskiej temperatury otrzymywania produktu, WNKT obficie występujące w nasionach zostają zachowane w niezmienionym stanie. Trwałość oleju lnianego jest stosunkowo krótka, toteż pakowany jest w butelki szklane z ciemnego szkła o niewielkich objętościach, co ma chronić nienasycone kwasy tłuszczowe, przed utlenieniem. Olej lniany jest dobrą bazą dresingów do świeżych sałat. Nie należy go ogrzewać, a wykorzystywać jedynie w stanie surowym na zimno, gdyż w przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne właściwości.

Siemię a olej lniany

Zarówno siemię lniane, jak i olej lniany, zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone z rodziny omega 3: kwas linolowy, DHA (dokozapentaenowy) i EPA (eikozaheksaenowy). Liczne badania naukowe potwierdzają korzystne i prozdrowotne działanie omega 3 na układ krążenia, zapobiegając miażdżycy naczyń tętniczych i zawałom mięśnia sercowego, wpływają na układ nerwowy współtworząc osłonki mielinowe nerwów oraz prawidłowy rozwój psychoruchowy i cewy nerwowej u płodu. Kwasy z rodziny omega-3, ponadto wykazują właściwości antynowotworowe, wspomagające rozwój mózgu, przeciwdepresyjne i wspomagają ostrość widzenia, gdyż wchodzą w skład siatkówki oka. Wykazują także korzystne działanie na skórę zapobiegając jej wysuszaniu. Choroby cywilizacyjne szczególnie układu krążeniowego są przyczynami najczęstszych zgonów wśród populacji polskiej. Dostarczając z dietą nienasyconych kwasów tłuszczowych możemy zapobiegać chorobom dietozależnym i wspomagać zachowanie zdrowia na dłuższe lata. Według aktualnych norm IŻŻ z 2012r. z dietą powinniśmy dostarczać 2,5 mg sumy kwasów DHA i EPA. Siemię lniane jak i olej lniany wydają się dobrym rozwiązaniem na wzbogacenie diety o zdrowe kwasy tłuszczowe.

Siemię lniane jest bogatym źródłem składników odżywczych, nie tylko wartościowych kwasów tłuszczowych. Olej lniany dostarcza wyłącznie tłuszczu, gdyż w procesie otrzymywania został zubożony o błonnik, składniki mineralne oraz witaminy. Olej, można stwierdzić, jest więc w porównaniu do surowca, z którego powstał produktem stosunkowo „jałowym”, pod względem wartości odżywczych, co potwierdzają badania fundacji „WIEMY CO JEMY”. Łyżka oleju lnianego (12 ml) dostarczała o 2 g więcej omega 3 w porównaniu do 23 g siemienia jednak… nic po za tym. Ziarenka poza kwasami dostarczały składników mineralnych oraz cennego błonnika. Siemię lniane góruje nad olejem nie tylko wyższą wartością odżywczą, ale również łatwością w przechowywaniu, szerokim wachlarzem możliwości wykorzystania oraz długością czasu przetrzymywania. Siemię możemy dodać do ciast jako zamiennik jaj, wzbogacić domowe pieczywo, ciasteczka i wypieki, musli, sałatki. Olej lniany z kolei możemy wykorzystać jedynie jako produkt surowy, gdyż każda obróbka termiczna zubaża go o nienasycone kwasy tłuszczowe i powoduje wytworzenie wolnych rodników. Olej jest produktem drogim, a ponadto posiada krótki termin przydatności oraz musi być przechowywany w ściśle określonych warunkach. Warto dodać, że siemię lniane, jako produkt bardziej wartościowy, jest znacznie tańsze w porównaniu z olejem i to nawet czterokrotnie.

Chcąc wzbogacić dietę o zdrowe tłuszcze warto zdecydować się na siemię lniane. Małe ziarenka są niedrogim produktem żywnościowym dostępnym w każdym sklepie, który dostarcza sporo błonnika, potasu, magnezu, żelaza, selenu, cynku, wapnia oraz  kwasu foliowego. Posiada szereg możliwości wykorzystania oraz jest łatwe w przechowywaniu. Olej w porównaniu do surowca wyjściowego jest produktem względnie jałowym, dostarczającym wyłącznie kwasów tłuszczowych i niewielkich ilości witaminy E, natomiast drogim i wymagającym w przechowywaniu. Warto więc docenić drobne nasionka, które znane od wieków wspomagają nasze zdrowie jak to ujął w słowach, cytowany na wstępie Mahatma Gandhi.

 

Literatura:

„Suplementacja olej lniany obniża ciśnienie krwi u pacjentów z dyslipidemią.” Paschos GK 1 , Magkos F , Panagiotakos DB , Votteas V , Zampelas .

„Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka”, K. Achremowicz, K. Szary-Swrost

„Normy żywienia dla populacji polskiej” (nowelizacja 2012), red. prof. dr hab. med. M. Jarosza

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Siemię lniane. Zastosowanie i właściwości…

Niesamowite właściwości siemienia zawdzięczamy składnikom i substancjom zawartym w tych niewielkich ziarenkach. Czytaj dalej...

Olej lniany w kosmetyce, dobry…

Olej lniany jak się okazuje nie tylko spełnia się podczas codziennego gotowania. Świetnie nadaje się jako baza domowych kosmetyków. Stosowany na skórę twarzy pomoże na dłużej zachować jej świeżość i… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.