Ser topiony – jego skład Was zaskoczy
Serki topione to popularne smarowidła do chleba. Dziś w sklepach możemy wybierać spośród wielu rodzajów. Serki śmietankowe, z dodatkami lub bez, posiadają jednak tę samą bazę. Czas poznać skład serków topionych!
Co z serem ma wspólnego serek topiony?
Żółty ser jest świetnym źródłem witaminy B12, a także idealnym komponentem wiosennej kanapki. Wybierając go najważniejsze, abyśmy zwrócili uwagę na jego jakość. Bardzo łatwo bowiem zakupić produkt seropodobny, który z żółtym serem nie ma zbyt wiele wspólnego.
Popularnym składnikiem śniadaniowych kanapek są także serki topione. Ich skład jednak pozostawia wiele do życzenia. Są produktem wysokokalorycznym. Największa ilość kalorii pochodzi z tłuszczów – głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy spożywać w ograniczonej ilości.
Serki topione są produktem wysoko przetworzonym. Na pierwszym miejscu w jego składzie możemy odnaleźć ser bądź wodę. Niestety w dalszej kolejności odnajdziemy szereg substancji dodatkowych takich jak polifosforany, używane w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji i wydłużenia terminu przydatności. Spożywane w dużej ilości mogą powodować reakcje alergiczne lub nadpobudliwość u dzieci.
Zamiast gotowego serka topionego polecamy zatem samodzielne przygotowanie go w domu. Dzięki temu unikniemy spożywania groźnych dla zdrowia konserwantów. Ponadto wybierając składniki do naszego serka o obniżonej ilości kalorii możemy także modyfikować kaloryczność gotowego serka topionego.