Ser topiony – jego skład Was zaskoczy

Serki topione to popularne smarowidła do chleba. Dziś w sklepach możemy wybierać spośród wielu rodzajów. Serki śmietankowe, z dodatkami lub bez, posiadają jednak tę samą bazę. Czas poznać skład serków topionych!
Co z serem ma wspólnego serek topiony?
Żółty ser jest świetnym źródłem witaminy B12, a także idealnym komponentem wiosennej kanapki. Wybierając go najważniejsze, abyśmy zwrócili uwagę na jego jakość. Bardzo łatwo bowiem zakupić produkt seropodobny, który z żółtym serem nie ma zbyt wiele wspólnego.
Popularnym składnikiem śniadaniowych kanapek są także serki topione. Ich skład jednak pozostawia wiele do życzenia. Są produktem wysokokalorycznym. Największa ilość kalorii pochodzi z tłuszczów – głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy spożywać w ograniczonej ilości.
Serki topione są produktem wysoko przetworzonym. Na pierwszym miejscu w jego składzie możemy odnaleźć ser bądź wodę. Niestety w dalszej kolejności odnajdziemy szereg substancji dodatkowych takich jak polifosforany, używane w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji i wydłużenia terminu przydatności. Spożywane w dużej ilości mogą powodować reakcje alergiczne lub nadpobudliwość u dzieci.
Zamiast gotowego serka topionego polecamy zatem samodzielne przygotowanie go w domu. Dzięki temu unikniemy spożywania groźnych dla zdrowia konserwantów. Ponadto wybierając składniki do naszego serka o obniżonej ilości kalorii możemy także modyfikować kaloryczność gotowego serka topionego.
Serkami topionym często smarujemy nasze kanapki, ale czy wiemy jaki wpływają na nasze zdrowie? czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !