Sekrety zdrowego grillowania – higiena

16 18 20

Grille urządzamy zazwyczaj na świeżym powietrzu. Ze względu na to przygotowywanie posiłków i miejsca ich spożycia wymaga szczególnej opieki i higieny. Przedstawiamy najważniejsze wskazówki, które pomogą Wam cieszyć się zdrowym posiłkiem na świeżym powietrzu.

Higiena grillowania

Ostatnim aspektem, o którym należy pamiętać przy przygotowywaniu grilla jest higiena. Dzięki niej nasze posiłki będą zdrowe, a ich spożywanie bezpieczne. Oto kilka wskazówek, które pomogą Wam w organizacji zdrowego grilla.

  1. Rozpalając grilla nie stosujmy sztucznych i chemicznych rozpałek – z łatwością mogą one przeniknąć do naszych dań. Najlepiej użyć ekologicznej rozpałki, która nie zawiera chemikaliów i nie zmieni smaku naszych potraw.
  2. Miejsce grilla również jest ważne. Pamiętajmy, aby ustawić go w miejscu, gdzie będzie osłonięty od podmuchów silnego wiatru, a jego dym nie będzie leciał w stronę gości.
  3. Pamiętajmy także o przewracaniu brykietu. Nie potrząsajmy grillem. Użyj do tego długich szczypiec, dzięki którym także odpowiednio rozłożymy żar.
  4. Warzywne szaszłyki najlepiej grillować na aluminiowych tackach – dzięki temu się nie przysmażą.
  5. Do przewracania ryb, których mięso jest niezwykle kruche, najlepiej użyć drewnianych łopatek..
  6. Pamiętajmy, aby po skończonym grillowaniu dobrze wyczyścić grill. W tym celu zapoznaj się z instrukcją od producenta. W zależności od rodzaju grilla, czy to węglowy czy elektryczny wymagane są inne środki konserwacji.

Na sam koniec polecamy Wam przepis na tropikalne szaszłyki. Smacznego!

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Sekrety zdrowego grillowania – higiena - 4.6/5. Oddano 5 głosy.
Autor artykułu: