Sekrety zdrowego grillowania – higiena

🕣 < 1 min czytania

Grille urządzamy zazwyczaj na świeżym powietrzu. Ze względu na to przygotowywanie posiłków i miejsca ich spożycia wymaga szczególnej opieki i higieny. Przedstawiamy najważniejsze wskazówki, które pomogą Wam cieszyć się zdrowym posiłkiem na świeżym powietrzu.

Higiena grillowania

Ostatnim aspektem, o którym należy pamiętać przy przygotowywaniu grilla jest higiena. Dzięki niej nasze posiłki będą zdrowe, a ich spożywanie bezpieczne. Oto kilka wskazówek, które pomogą Wam w organizacji zdrowego grilla.

  1. Rozpalając grilla nie stosujmy sztucznych i chemicznych rozpałek – z łatwością mogą one przeniknąć do naszych dań. Najlepiej użyć ekologicznej rozpałki, która nie zawiera chemikaliów i nie zmieni smaku naszych potraw.
  2. Miejsce grilla również jest ważne. Pamiętajmy, aby ustawić go w miejscu, gdzie będzie osłonięty od podmuchów silnego wiatru, a jego dym nie będzie leciał w stronę gości.
  3. Pamiętajmy także o przewracaniu brykietu. Nie potrząsajmy grillem. Użyj do tego długich szczypiec, dzięki którym także odpowiednio rozłożymy żar.
  4. Warzywne szaszłyki najlepiej grillować na aluminiowych tackach – dzięki temu się nie przysmażą.
  5. Do przewracania ryb, których mięso jest niezwykle kruche, najlepiej użyć drewnianych łopatek..
  6. Pamiętajmy, aby po skończonym grillowaniu dobrze wyczyścić grill. W tym celu zapoznaj się z instrukcją od producenta. W zależności od rodzaju grilla, czy to węglowy czy elektryczny wymagane są inne środki konserwacji.

Na sam koniec polecamy Wam przepis na tropikalne szaszłyki. Smacznego!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita ,
Dodaj do ulubionych