logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Co to jest gluten, produkty bezglutenowe, celiakia, alergia na gluten
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Gluten
  • Co zawiera gluten
  • Uczulenie na gluten
  • Produkty bezglutenowe

Gluten

Gluten jest białkiem, które znajduje się w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Zboża te znalazły się w diecie człowieka stosunkowo dawno, jednak organizm ludzki nadal nie zdołał w pełni nauczyć się je przyswajać. Za problemy w przyswajaniu glutenu odpowiedzialna jest jego frakcja zwana gliadyną, która nie ulega trawieniu i może w całości przenikać do organizmu, co u niektórych osób wywołuje niekorzystne objawy.

Gluten jest białkiem roślinnym, które jest szczególnie ważne z technologicznego, jak i żywieniowego punktu widzenia. Znalazł on szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jednak ze względu na to, że u pewnej części populacji gluten powoduje objawy chorobowe, ludzie coraz częściej starają się go unikać. Obecnie bardzo dużą popularnością cieszy się dieta, która bazuje na produktach bezglutenowych i często stosują ją osoby bez logicznego wytłumaczenia. Obecnie wiadomo jednak, że dietę nie zawierającą glutenu powinny przede wszystkim stosować osoby z alergią, nietolerancją lub nadwrażliwością na to białko.

Co zawiera gluten

Gluten jest mieszaniną białek zawartych w pszenicy, życie, jęczmieniu, pszenżycie oraz w zwykłym owsie (głównie ze względu na zanieczyszczenia). Znajduje się on również w mąkach oraz płatkach wyprodukowanych z wyżej podanych ziaren, w makaronie pszennym, żytnim, w pierogach, pyzach, kopytkach, naleśnikach, pieczywie (w każdym, które nie jest oznaczone jako bezglutenowe), chlebie białym i razowym, bułkach, bagietkach, macy, pumpernikielu, pieczywie chrupkim, preclach, itd. Gluten znajduje się również w pieczywie cukierniczym, w herbatnikach, ciastkach, waflach, sucharkach, biszkoptach, drożdżówkach, w pizzy oraz w bułce tartej. Należy również zwracać uwagę na panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane. Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż, kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym oraz piwo również są źródłem glutenu.

Uczulenie na gluten

Celiakia oraz alergia na gluten to dwie odrębne dolegliwości, które należą do nietolerancji pokarmowych. Najczęstszymi objawami nietolerancji są:

  • zmiany skórne,
  • pokrzywka,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • wstrząs anafilaktyczny,
  • wodnisty katar.

Uczulenie na gluten przebiega inaczej w zależności od wieku. U dzieci najczęstszymi objawami są zmiany skórne, rzadziej natomiast występują objawy ze strony układu pokarmowego oraz oddechowego. Przejawy alergii bardzo często występują po spożyciu niewielkiej ilości glutenu. U dorosłych natomiast najczęstszymi objawami jest obrzęk, wstrząs anafilaktyczny oraz biegunka, a do wywołania objawów potrzebne są znacznie większa niż u dzieci ilość glutenu.

Celiakia natomiast, która inaczej zwana jest chorobą trzewną, to trwająca całe życie choroba o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. U osób cierpiących na to schorzenie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, przez co wchłanianie pokarmu jest znacznie upośledzone. Objawy celiakii mogą ujawniać się w każdym wieku, zarówno wkrótce po wprowadzeniu produktów z glutenem do diety dziecka, jak również podczas dorastania, ciąży, po poważnych operacjach, po silnych infekcjach itd. Obecnie celiakia jest najczęściej wykrywana u osób 30–50. letnich. Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety nie zawierającej glutenu przez całe życie. Choroba ta jest również najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka.

Produkty bezglutenowe

W dniu 20 lipca 2016 r. wprowadzone zostało rozporządzenie, które dotyczy składu i etykietowania środków spożywczych przeznaczonych dla osób nietolerujących gluten. Obecnie w świetle prawa produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy, jeśli zawiera poniżej 20 miligramów glutenu na kilogram produktu. Istnieje możliwość oznaczenia artykułu wymyślonym przez producenta znakiem lub też znakiem licencjonowanym, którym jest znak przekreślonego kłosa. Symbol ten oznacza, iż produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób uczulonych na gluten.

Produkty naturalnie niezawierające glutenu:

  • kasze: gryczana, jaglana,
  • ryż biały i brązowy,
  • amarantus,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • quinoa,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • rośliny strączkowe (fasola, bób, groch, soczewica, ciecierzyca),
  • mleko,
  • jogurty naturalne,
  • kefir,
  • maślanka,
  • napoje: woda mineralna, herbata, kawa, kompoty, soki owocowe,
  • wszystkie warzywa i owoce,
  • mięsa,
  • ryby,
  • jaja,
  • tłuszcze,
  • przyprawy (gotowe mieszanki mogą zawierać dodatek mąki),
  • cukier, miód.

Podsumowując, gluten jest białkiem, które szkodzi tylko niewielkiej części społeczeństwa. Nie zaleca się wyeliminowania go z diety zdrowych, prawidłowo odżywionych osób. Szczególną uwagę na zawartość glutenu w produktach spożywczych powinny zwracać tylko osoby cierpiące na celiakię, alergię lub posiadające kłopoty ze strony układu pokarmowego. Dieta bezglutenowa stosowana przez zdrowe osoby nie ma nic wspólnego z prawidłowo zbilansowanym odżywianiem.

Literatura:

  • Bartnik M., Nietolerancja glutenu, Przemysł Spożywczy, 1999, s. 33-34.   
  • Kropka B., Dieta bezglutenowa:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sabina Bachleda-Szeliga
Sabina Bachleda-Szeliga , Dietetyk, autor wielu wpisów na blogach o zdrowym trybie życia, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka…

W 2016 roku Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaktualizowało swoje stanowisko wobec wprowadzania nowych produktów do diety niemowląt. Dowiedz się, kiedy w bezpieczny sposób wprowadzić gluten do diety… Czytaj dalej...
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa dla dzieci –…

Dieta bezglutenowa uważana jest za wyzwanie w dzisiejszych czasach. Dodatkowo komplikuje ją fakt obecności mąki pszennej w wielu produktach. Jak stosować dietę u dzieci? Czytaj dalej...
Dieta bezglutenowa

Trudności w stosowaniu diety bezglutenowej

Problem z przekształceniem jadłospisu i wykluczeniem z niego produktów zawierających gluten, może dotyczyć nawet 6–8% populacji. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    alergia celiakia Dieta bezglutenowa nietolerancja pokarmowa
    Kobieta kicha wśród kwitnących drzew.
    alergia

    Jak radzić sobie z alergią na wiosnę?

    Mądre odżywianie w przypadku nietolerancji laktozy

    Hormon adrenaliny – działanie. Adrenalina na alergię

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego