bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Wprowadzanie glutenu do diety dziecka – najnowsze wytyczne

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka – najnowsze wytyczne

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 31 grudnia, 2024

Niezwykle interesującym odkryciem jest fakt, że to w jakim stopniu nasz potencjał genetyczny, czyli zapisane w DNA możliwości, ujawni się w życiu, zależy również od narażenia na czynniki środowiskowe, w tym od sposobu żywienia. Do krytycznych okresów, które determinują jakość życia człowieka należą okres prenatalny oraz rozwój postnatalny. Z tego powodu tak ważny jest właściwy model żywienia niemowląt.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Gluten w diecie dziecka
  • Wprowadzanie glutenu do diety dziecka

Gluten w diecie dziecka

Konieczność wprowadzenia do diety niemowlęcia posiłków uzupełniających już w 1 roku życia związane jest ze stopniowym wzrostem u dziecka zapotrzebowania na składniki odżywcze.  Rekomenduje się rozpoczęcie podawania nowych produktów nie wcześniej niż przed ukończeniem 17 tygodnia i nie później niż w 26 tygodniu życia dziecka. Gluten (jedno z białek zawartych w pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie) stanowi obecnie przedmiot licznych kontrowersji. Przekonanie o jego szkodliwości, niepoparte rzetelnymi wynikami badań, sprowokowało rzeszę osób do podjęcia diety eliminacyjnej. Gluten nabrał negatywnego wydźwięku, a na jego barki spadła odpowiedzialność za choroby o podłożu autoimmunologicznym i inne, wynikające z zupełnie innych przyczyn. W dalszym ciągu prowadzone są liczne badania, które pozwolą na opracowanie optymalnych zaleceń dotyczących właściwego wprowadzania do diety niemowlęcia glutenu. Dotychczasowe wyniki nie sugerują występowania zależności pomiędzy czasem jego wprowadzenia do diety a ryzykiem wystąpienie celiakii czy cukrzycy typu I. W związku z tym obecne zalecenia pozwalają rodzicom na dużą swobodę.

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka

Zalecenia dotyczące wprowadzania do diety dziecka glutenu wraz z kolejnymi aktualizacjami stają się coraz bardziej liberalne. Jeszcze 9 lat temu schemat żywienia niemowląt narzucał stopniowe wprowadzanie glutenu między 5 a 6 miesiącem życia. Początkowo w postaci dodatku do zupy jarzynowej w ilości około 3 gramów, zwiększając tę ilość w kolejnych miesiącach. Uzasadnieniem takiego postępowania było przekonanie o istnieniu prawdopodobieństwa zmniejszenia ryzyka wystąpienia celiakii przy zachowaniu owych zaleceń. Wraz z napływem wyników kolejnych badań przekonanie to uznano za niesłuszne. Już w 2014 roku zrezygnowano z wyszczególnienia wielkości porcji i form podania glutenu po raz pierwszy. Zalecano natomiast, aby ekspozycja na to białko zboża następowała nie wcześniej niż po ukończeniu 4 i nie później niż w 7 miesiącu życia. W 2016 roku ukazały się nowe europejskie wytyczne dotyczące wprowadzania glutenu do diety niemowląt. Okazuje się, że zarówno karmienie piersią, jak i zasada 7 miesiąca, jako wytyczonej granicy wprowadzenia glutenu, nie mają działania profilaktycznego w stosunku do wystąpienia choroby trzewnej (celiakii). W związku z tym zgodnie z nowymi zaleceniami gluten wprowadzać można w dowolnym momencie życia niemowlęcia w przedziale od 4 do 12 miesiąca życia. Istnieje także dowolność formy w jakiej produkt glutenowy zostanie dziecku podany. Zależy to przede wszystkim od umiejętności manualnych dziecka i zdolności do rozdrabniania pokarmów. Jeżeli rodzic zdecyduje się na wprowadzenie glutenu już miedzy 5 a 6 miesiącem życia, najlepszą formą będzie kleik glutenowy w niewielkich ilościach. Od 7 miesiąca życia możliwa staje się stopniowa zmiana konsystencji produktów z przecierów i puree do siekanych i całych kawałków.

Głównym motto rekomendacji sposobu żywienia niemowląt jest stwierdzenie: „ To rodzic decyduje co dziecko zje, kiedy i jak jedzenie będzie podane. Dziecko decyduje czy posiłek zje i ile zje.” Od decyzji podjętych na tym etapie życia niemowlęcia w dużym stopniu zależy jego przyszły rozwój zarówno fizyczny, jak i intelektualny.

Literatura:

  • Karmienie Piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne. Pediatria 2016
  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne. Pediatra 2014
  • Pieścik-Lech M et al. ; Systematic Review: Early Infant Feeding and the Risk of Type 1 Diabetes.
  • Silano M et al.; Infant feeding and risk of developing celiac disease: a systematic review.; BMJ Open. 2016 Jan 25
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
celiakia

Diagnostyka celiakii – wymagane badania

Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby? Czytaj dalej...
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa dla dzieci –…

Dieta bezglutenowa uważana jest za wyzwanie w dzisiejszych czasach. Dodatkowo komplikuje ją fakt obecności mąki pszennej w wielu produktach. Jak stosować dietę u dzieci? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety spersonalizowane

    Dieta dla dzieci
    śniadanie

    5 pomysłów na zdrowe śniadania do szkoły

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    zastosowanie nasion chia przepisy

    Zastosowanie nasion chia – przepisy. Nasiona chia dla dzieci

    jakie mleko dla dzieci mleko sojowe, kozie dla dzieci od kiedy wprowadzić mleko krowie do diety dziecka
    mleko

    Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    dieta bogatoresztkowa dla dzieci jadłospis przepisy

    Dieta bogatoresztkowa dla dzieci – jadłospis i przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.