Paluszki krabowe – skład, cena, przepisy
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia ryby oraz owoce morza stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, selenu oraz pełnowartościowego białka, dlatego konieczne jest uwzględnienie tych produktów w diecie. Jednak czy ta zasada dotyczy wszystkich przetworów rybnych? Czy paluszki krabowe wykazują znaczną wartość odżywczą i powinny stanowić element naszej diety?
Paluszki krabowe
Paluszki krabowe (paluszki surimi) często polecane są jako dodatek do sałatek, sushi lub przekąsek ze względu na specyficzny, pożądany smak oraz aromat. Można je kupić w każdym sklepie w dziale z mrożonkami lub wśród produktów przechowywanych w lodówkach. Popularny w Polsce produkt ma charakterystyczny wygląd – są to długie, owalne, różowo-białe paluszki pakowane po kilka sztuk.
Historia produkcji surimi sięga lat siedemdziesiątych, kiedy to japońska firma Sugiyo Co. wyprodukowała i opatentowała imitacje mięsa z kraba pod nazwą Kanikama. Produkt ten swoim wyglądem przypominał płatki surimi i nie był podobny do tego dostępnego obecnie w naszym kraju. Już rok później kolejna japońska firma Osaki Suisan Co. rozpoczęła produkcję surimi w formie popularnych paluszków krabowych. W kolejnych latach w efekcie współpracy firmy Sugiyo co. z The Berelson Company z San Francisco w Kalifornii paluszki krabowe oficjalnie zostały wprowadzone na arenę międzynarodową i zyskały olbrzymią popularność w wielu krajach. W Japonii produkty imitujące mięso kraba nadal noszą wspólną nazwę Kanikama, jednak w Europie i USA znane są one jako paluszki kraba lub paluszki surimi. O popularności produktów imitujących mięso kraba świadczy fakt, że w Stanach Zjednoczonych dochód z ich rocznej sprzedaży przekracza 250 milionów dolarów!
Paluszki krabowe – skład
Mimo że nazwa produktu sugeruje, że w jego składzie występuje mięso z kraba, to na próżno jest nam go tam szukać. Głównym składnikiem paluszków krabowych jest mintaj pochodzący z Północnego Pacyfiku, jednak jego ilość nie jest zbyt wielka, ponieważ stanowi tylko 30–40% składu produktu. Resztę uzupełniają wypełniacze tj. jajka, pszenica, środki aromatyzujące, glutaminian sodu czy barwniki.
Nazwą „surimi” określa się mięso mielone, które zależnie od przeznaczenia może być formowane w nogi kraba lub sushi. Wartość odżywcza takiego produktu jest zdecydowanie niższa niż prawdziwych ryb czy owoców morza, a także zdecydowanie bardziej dostępna ze względu na niskie koszty produkcji oraz pozyskania surowca. W 100 gramach paluszków krabowych znajduje się 8 g białka, 0,5g tłuszczu i 15 g węglowodanów, a energetyczność takiej ilości produktu mieści się w zakresie 90–100 kcal.
Należy pamiętać, że zawartość sodu w surimi jest wysoka, dlatego produkt ten nie jest wskazany dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym. Co więcej produkt ten bogaty jest skrobię i cukier, co może podnosić poziom glukozy we krwi. Prawdziwe ryby i owoce morza dostarczają większej ilości pełnowartościowego białka, kwasów nienasyconych omega-3 oraz mniejszych węglowodanów. Dodatkowo nie zawierają sztucznych dodatków chemicznych w porównaniu do przetworzonych paluszków krabowych. Co więcej powszechne przekonanie o dużej zawartości pełnowartościowego białka w paluszkach krabowych również jest błędne, ponieważ nie dorównują one pod tym względem mniej przetworzonym produktom rybnym. Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu również powinny zrezygnować ze spożywania tego typu produktu ze względu na zawartość skrobi pszennej.
Proces produkcji paluszków krabowych składa się z kilku zasadniczych elementów. Rozpoczyna się oddzieleniem mięsa od ości ryby, mieleniem oraz przepłukiwaniem w celu pozbycia się charakterystycznego zapachu produktu. Następnie w zależności od przeznaczenia do paluszków dodaje się:
- skrobię,
- białko jaja,
- sól, olej roślinny,
- środki pochłaniające wilgoć,
- sorbitol, cukier, białko sojowe,
- przyprawy i substancje wzmacniające (glutaminian monosodowy),
- konserwanty.
Należy więc podkreślić, że paluszki krabowe bogate są we wszelkiego rodzaju dodatki do żywności mające zatuszować niedostateczną ilość w składzie produktu mięsa pochodzącego z ryb.
Paluszki krabowe – cena
Koszt opakowania paluszków krabowych w najbardziej popularnych sklepach spożywczych mieści się w przedziale około 4–4,5 zł za 250 g. Cena ta zależna jest od promocji czy wyprzedaży i zazwyczaj nie jest wyższa niż 15 zł za kilogram produktu. Należy więc podkreślić, że same koszty nabycia paluszków krabowych nie są wysokie i sugerują niższą jakość i skład produktu, ponieważ kilogram mięsa z kraba wyceniony jest na około 70 zł. Można więc powiedzieć, że paluszki krabowe są tańszą alternatywą dla owoców morza, jednak proporcjonalnie do ich ceny zmniejsza się również ich jakość oraz wartość odżywcza.
Paluszki krabowe – przepisy
Składniki:
- opakowanie paluszków krabowych,
- 1 seler naciowy,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1–2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: paluszki krabowe odpakować i pokroić w plasterki. Podobnie postąpić z selerem naciowym. Dodać sprasowany czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodać do sałatki jogurtu naturalnego. Doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- Sól
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie: jajka po ugotowaniu obieramy. Następnie wykładamy paluszki z folii i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski blendera wkładamy paluszki i miksujemy wraz z jajkami. Dalej doprawiamy solą do smaku i dobrze mieszamy. Pasta najlepiej smakuje na zimno.
Składniki:
- 1 kulka sera mozzarella
- 1/2 awokado
- opakowanie paluszków krabowych
- 1 cebula czerwona
- Sól morska
- olej lniany
- pieprz czarny
Przygotowanie: paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki podobnie jak resztę składników. Wszystko mieszamy z sobą. Dodajemy olej lniany, sól morską i pieprz kolorowy do smaku.
Paluszki krabowe stanowią urozmaicenie diety osób, które poszukują nowych smaków, jednak w niskiej cenie. Zyskały one swoją popularność jako dodatek do sałatek, mięs czy past śniadaniowych. Nie należy ich jednak spożywać zamiast porcji naturalnych i mniej przetworzonych owoców morza.
Literatura:
[1] Sara Ipatenco, Is Imitation Crab Meat Healthy for You, [dostęp 29.03.18] http://healthyeating.sfgate.com/imitation-crab-meat-healthy-2049.html
[2] 7 Reasons to Stop Eating This Highly Processed Seafood, DailyHealthPos, [dostęp 29.03.18] https://dailyhealthpost.com/7-reasons-to-stop-eating-fake-crab-surimi/