Olej z pestek dyni – wartości odżywcze, bogactwo fitosteroli
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Pestki dyni cechują się wieloma wartościami odżywczymi. Należą do surowców oleistych, dlatego spożywanie wyprodukowanego z nich oleju jest korzystne dla zdrowia i samopoczucia. Bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, cynku oraz fitosteroli jest atutem, dla którego ten rodzaj oleju powinien zagościć w diecie mężczyzn.
Olej z pestek dyni – wartości odżywcze
Olej z pestek dyni jest lekkostrawny ze względu na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego 60% to wielonasycony kwas linolowy z rodziny omega-6. Ponadto w oleju z pestek dyni znajdziemy liczne witaminy: E, witaminy z grupy B, A oraz D. Dyniowy olej zawiera także szereg składników mineralnych, do których zaliczyć możemy selen, potas oraz wspomniany wyżej, cynk. Wysoka zawartość tokoferoli wydłuża czas przechowywania, obniżając podatność na utlenianie.
Olej z pestek dyni – właściwości
Zawartość tak różnych składników mineralnych, witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, może zostać wykorzystana w przeciwdziałaniu licznym chorobom. Olej z pestek dyni przeciwdziała miażdżycy, wspomaga leczenie wczesnego stadia przerostu prostaty – dlatego szczególnie zaleca się go mężczyznom, ponadto wspomaga leczenie schorzeń pęcherza moczowego i dróg moczowych. Reguluje gospodarkę hormonalną, przemiany metaboliczne ze względu na wysoką zawartość cynku, który jest składnikiem licznych enzymów. Wysoka zawartość cynku w pestkach przekłada się na bogactwo tego pierwiastka w oleju. Cynk zalecany jest na schorzenia związane z problemami skóry, trądzikiem, opryszczką oraz trudno gojącymi się ranami. Olej z pestek dyni eliminuje również pasożyty obecne w organizmie i leczy wrzody żołądka.
Olej z pestek dyni – zastosowanie w kuchni
Olej z pestek dyni z pewnością sprawdzi się jako dodatek do chleba, warzyw i sałatek lub jako sos do białego sera. Wyjątkowo dobrze komponuje się z waniliowymi lodami, dlatego można użyć go do domowych deserów na zimno.
Olej z pestek dyni – fitosterole
Olej z pestek dyni bogaty w fitosterole jest cenny dla zdrowia mężczyzn, ponieważ:
- Fitosterole obniżają poziom cholesterolu ogólnego krwi oraz frakcji LDL, a dodatkowo obecna w oleju witamina A oraz D wraz z tłuszczami nienasyconymi zwiększają przyswajalność steroli roślinnych.
- Fitosterole ponadto hamują reakcje alergiczne, stymulują układ odpornościowy oraz przeciwdziałają zakrzepom krwi, a tym samym zawałowi serca.
- Działanie fitosteroli jest również cenne w przeciwdziałaniu rozrostowi gruczołu krokowego u mężczyzn. We wczesnych stadiach fitosterole wspomagają leczenie, hamując postęp choroby.
Cenne wartości odżywcze obecne w oleju z pestek dyni, zawdzięcza on surowcowi, z którego został wyprodukowany. Olej z pestek dyni charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów wielonienasyconych z rodziny omega 6, ponadto posiada liczne witaminy i składniki mineralne. Bogactwo fitosteroli roślinnych korzystnie wpływa na zapobieganie prostacie, miażdżycy i zakrzepom krwi. Ze względu na obecność cynku, polecany jest dla osób ze schorzeniami skórnymi takimi jak trądzik, łuszczyca czy opryszczka. By korzystać z dobrodziejstwa wymienionych składników warto wdrożyć do diety zarówno olej z pestek dyni, jak i same pestki z pomarańczowego warzywa.