Opinie

  1. Olej rzepakowy jest bardzo szkodliwy, jego bogactwo witamin jest śladowe, zawiera kwasy Omega-6, stanowiące czynnik zapalny w organizmie człowieka oraz sklada się z innych substancji toksycznych. Dobroczynne kwasy Omega-3 w tym oleju są dwa razy mniejsze niż Omega-6, patrz Tabela 1 . Do wyboru konsumenta należy, czy wyłączy olej ten ze swojej żywności, choć będzie to trudne, bo mit o zdrowym oleju rzepakowym przewija się właśnie w powyższym artykule.

  2. olej rzepakowy nie zawiera żadnych kwasów, składa siię z estrów

  3. Bardzo ciekawy artykuł. Ciekawi mnie problem glifosadu stosowanego do desykacji rzepaku, mianowicie czy rafinacja pozbywa się tego rakotwórczego środka z oleju. Ile zostało przeprowadzonych badań w Polsce na zawartość glifosadu w oleju lub innych środkach spożywczych, gdzie można znaleźć wyniki badań?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *