Dorada ryba – wartości odżywcze, przepisy
Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że ryby, oczywiście te poławiane z dobrych źródeł, najlepiej zimnowodnych, są niezwykle zdrowe. Nie wpływa to jednak na zwiększenie częstości ich spożycia. Polacy wciąż jedzą niewiele ryb, a niekiedy nawet w ogóle. Jedną z nich, stosunkowo słabo jeszcze popularną, jest dorada. Cechuje się ona niezwykle delikatnym mięsem oraz… niską kalorycznością! Przeczytaj artykuł i poznaj więcej jej właściwości.
Czy szpinak jest zdrowy? Czy można jeść szpinak na surowo?
Świeże liście szpinaku nie mają zbyt wiele wspólnego z zieloną papką, którą większości z nas wpychano niegdyś w dzieciństwie. Kojarząc go tylko pod taką postacią, niejedna osoba nawet nie dopuszcza myśli, aby uwzględnić go w swojej codziennej diecie. A szkoda, bo jest on potężną dawką witamin i składników mineralnych.
Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii
Cukinia jako popularny produkt na diecie redukcyjnej, przepisy fit na dania z cukinią.
Co to jest thermomix, jakie ma funkcje i czy warto go kupić?
Thremomix to urządzenie wielofunkcyjne, które może stać się ogromną pomocą w kuchni. Obecnie większość ludzi narzeka na brak czasu, z powodu zbyt szybkiego tempa życia. Ciągle jesteśmy zapracowani, brakuje chwili na przygotowanie wartościowych posiłków, co w konsekwencji odbija się na naszym zdrowiu. W takich sytuacjach pomocny może okazać się thermomix, który oferuje funkcję aż 12 urządzeń przy jednoczesnej oszczędności czasu i nakładu pracy.
Kiszone buraki – właściwości, sok z kiszonych buraków, przepis. Co zrobić z kiszonych buraków?
Kiszenie jest najstarszą metodą zabezpieczania żywności przed psuciem się i jedną z najzdrowszych, a dzieje się tak za sprawą kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie tego procesu. Buraki to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, fermentacja zwiększa w nich ilość witaminy B6 i B12, dzięki czemu warzywa te pomagają w chorobach skóry, zapobiegają niedokrwistości, depresji, bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni.
Jak upiec chleb? Chleb na zakwasie i na drożdżach. Jak zrobić zakwas na chleb?
Niestety duża część pieczywa oferowana przez markety, a nawet piekarnie, składa się głównie z mieszanki, której skład jest właściwie nie do końca znany. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat i podjąć próbę samodzielnego przygotowania wypieku, który oprócz w pełni naturalnych i zdrowych składników wypełni nasz dom aromatem, a smak będzie niezastąpiony.
Konserwowanie żywności – mrożenie, suszenie, pasteryzacja, tyndalizacja, maceracja
Konserwowanie żywności ma na celu zachowanie i utrzymanie świeżości produktu, czystości mikrobiologicznej oraz odpowiedniej wartości odżywczej żywności poprzez zastosowanie metod fizycznych, chemicznych i biologicznych. Każdy produkt, który dostępny jest w sklepie, a jego termin przydatności do spożycia jest długi musiał być wcześniej zakonserwowany.
Ile gotować: jajko na miękko i na twardo
Jajka są jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni. Zarówno żółtko, jak i białko dostarczają cennych składników odżywczych i substancji bioaktywnych. A co z faktem, iż gotując jajka można otrzymać różne struktury białka i żółtka? Z czego to wynika i ile powinno się gotować jaja?
Jak usmażyć rybę – panierka do ryby, ryba w cieście
Ryby i produkty rybne powinny stanowić nieodłączny element diety każdego człowieka ze względu na bogactwo składników odżywczych, których dostarczają. Szczególnie duży wpływ na wartość odżywczą ryb ma zastosowana obróbka termiczna, która nieprawidłowo dobrana może niwelować korzyści wynikające z konsumpcji tego produktu.
Rabarbar – właściwości. Sok i przetwory z rabarbaru
Zdrowotne właściwości rabarbaru. Czy rabarbar przyspiesza odchudzanie?
Tuńczyk – świeży czy z puszki? Czy tuńczyk jest zdrowy? Przepisy z tuńczykiem
Wiadomo nie od dziś, iż mięso ryb posiada wyjątkowe zalety żywieniowe, z uwagi na obecność niezbędnych w naszej diecie składników. Tuńczyk, choć jest gatunkiem drapieżnym z pewnością zadomowił się w niejednej kuchni, gdzie znalazł miejsce nie tylko jako dodatek, ale również jako składnik dań głównych.
Płatki orkiszowe – właściwości, przepisy. Czy orkisz zawiera gluten?
Orkisz i produkty z niego powstałe to źródło węglowodanów, w tym błonnika oraz składników mineralnych i witamin. Zawiera również białka, jednak czy są one zdolne do tworzenia kompleksu glutenowego podobnego do tego, który powstaje z białek pszenicy? Jakie dania można przygotować z wykorzystaniem płatków orkiszowych?
Pomidor – właściwości, witaminy. Pomidory w diecie kobiet w ciąży i osób z dną moczanową
Pomidorami na potęgę zajadają się mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Coraz częściej sięgamy po nie także my. Dlaczego? Czy warto włączyć je do diety?
Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?
Bakłażana najlepiej kupować w sezonie, czyli od lipca do października. Wówczas posiada on najwięcej wartości odżywczych. Choć oberżyna jest nadal mało popularnym warzywem w Polsce, to jednak zyskuje ono coraz większą popularność. Świetnie smakuje jako dodatek do dań w postaci past, sałatek, idealnie nadaje się do przygotowania przystawek, a także na grilla. Co skrywa w sobie bakłażan?
Przetwory z czarnej porzeczki – sok, dżem, nalewka, wino. Przepisy
Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a ich skład sprawia, że mogą być z powodzeniem wykorzystywane do robienia domowych soków, przetworów i alkoholi. W niniejszym artykule znajdziecie receptury, które pomogą Wam je przyrządzić.
Pigwa – właściwości i przepisy. Czy warto robić przetwory z pigwy?
Pigwa to krzew, który jest uprawiany głównie jako roślina ozdobna, ma piękne kwiaty, a jej drobne żółte, jabłkowate owoce również prezentują się pięknie. Nie jest to roślina specjalnie kłopotliwa w uprawie, wymaga tylko sporo słońca i w miarę wilgotnej gleby.
Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej
Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !