bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Oczyszczanie organizmu z kaszą jaglaną

Oczyszczanie organizmu z kaszą jaglaną

Oczyszczanie za pomocą kaszy jaglanej
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

W obliczu coraz szerszej gamy tabletek, proszków czy naparów oczyszczających wielu z nas zapomina, iż najskuteczniejszy detoks to ten możliwie najbardziej naturalny, oparty na produktach nieprzetworzonych i pochodzących ze sprawdzonego źródła. Szczególnie wysoki potencjał oczyszczający organizm posiada kasza jaglana, która od niedawna cieszy się coraz większą popularnością. Jakie właściwości prosa sprawiają, iż detoks jaglany jest tak skuteczny i jaką kaszę najlepiej wybierać?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kasza jaglana
  • Oczyszczanie z kaszą jaglaną
  • Kasza jaglana – przepisy 

Kasza jaglana

Kasza jaglana nie bez powodu okrzyknięta została „królową zbóż”. Obłuszczone ziarniaki prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.), jednorocznej rośliny zielnej, należą do jednych z najstarszych zbóż na Ziemi. Te małe, niepozorne ziarenka kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, między innymi:

  • wysoki poziom protein, mimo braku obecności białek glutenowych;
  • ważne aminokwasy, tj. lizyna i tryptofan;
  • dużą zawartość witamin z grupy B, szczególnie tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, kwasu foliowego;
  • pewną ilość wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, potasu;
  • lecytynę – o korzystnym wpływie na pamięć, kondycję wątroby i układu sercowo-    naczyniowego, opóźnianie procesów starzenia;
  • krzemionkę – niedocenianą w aspekcie prawidłowej kondycji stawów, skóry, zębów, włosów i paznokci.

Oczywiście, zawartość tych składników w kaszy zależy w pewnym stopniu od warunków jej uprawy. Na szczęście rynek spożywczy oferuje nam coraz szerszą gamę produktów „BIO”. Etykieta taka oznacza, że dany surowiec uprawiano bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów, z nasion, które nie były genetycznie modyfikowane i nie poddane radiacji. Oznaczenie to daje również gwarancję, iż produkt został wyprodukowany z wysokiej klasy surowca ekologicznego i był kontrolowany według wymogów UE. Produkt z etykietką „BIO” powinien zawierać na opakowaniu numer certyfikatu i kraj pochodzenia. Te dane pozwalają zidentyfikować, czy faktycznie jest produktem wysokiej jakości. Przewaga produktów BIO nad tymi z upraw konwencjonalnych polega głównie na wyższym standardzie wyrobu, gwarancji jego naturalności, braku modyfikacji genetycznych oraz zanieczyszczeń (np. pestycydami, sztucznymi nawozami) w procesie produkcji, które mogą pozostać w wyrobie gotowym i niekorzystnie wpływać na zdrowie. Jeżeli jakość wyrobu jest dla nas ważniejszym kryterium niż cena, z pewnością powinniśmy sięgać po produkty oznaczone etykietą BIO. Szczególnie w czasie oczyszczania organizmu, gdy naszym celem jest pozbycie się nagromadzonych wewnątrz toksyn, właściwym wydaje się być spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych i tych najlepszej jakości, pozbawionych zanieczyszczeń i produkowanych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego. Detoks przy użyciu produktów BIO może więc okazać się bardziej efektywny i skuteczniejszy.

Oczyszczanie z kaszą jaglaną

Właściwości kaszy jaglanej, które sprzyjają procesowi oczyszczania organizmu to między innymi:

  • działanie zasadotwórcze – przyczynę wielu chorób i dolegliwości od wielu lat upatruje w spożywaniu produktów działających kwasotwórczo (m.in. pszenica, cukier, kawa). Mimo, iż nasz organizm posiada własne mechanizmy zapewniające równowagę kwasowo-zasadową, a samo pojęcie „zakwaszenia organizmu” coraz częściej poddaje się pod wątpliwość, okresowe spożywanie produktów o potencjale zasadotwórczym z pewnością pomoże w zachowaniu tej równowagi. Warto pamiętać, że proso jest jedynym zbożem, które zaliczane jest do grupy żywności zasadotwórczej, których mimo wszystko – wciąż za mało jest w naszej diecie;
  • silne właściwości antywirusowe – polecana szczególnie osobom w okresie przeziębień, przewlekle borykających się z infekcjami górnych dróg oddechowych, a także w okresie oczyszczania organizmu;
  • wysoka wartość odżywcza – wspomniane wcześniej walory odżywcze kaszy jaglanej sprawiają, iż dieta oczyszczająca jest mniej niedoborowa i łatwiejsza do przeprowadzenia;
  • niski stopień przetworzenia – kasza jaglana jest produktem niskoprzetworzonym, a właśnie na takich produktach powinien opierać się naturalny detoks organizmu. Aby mieć pewność, iż nie została zanieczyszczona w procesie produkcji, a jej uprawa była zgodna z wymogami rolnictwa ekologicznego, warto wybierać tę z oznaczeniem „eko” lub „bio”;

Podczas kilkudniowej „monodiety jaglanej” oprócz spożywania prosa pod różnymi postaciami, zaleca się wypijanie dużej ilości wody, ewentualnie herbaty zielonej lub białej oraz odpowiednią ilość warzyw. Należy wykluczyć cukier, produkty wysoko przetworzone i ciężkostrawne, a jako główny element jadłospisu wybrać kaszę jaglaną.

Należy podkreślić, iż detoks jaglany – jak każda dieta jednoskładnikowa – nie powinien być stosowany dłużej niż kilka dni. Mimo wysokiej wartości odżywczej kaszy jaglanej, monodieta oparta wyłącznie na tym produkcie nie będzie pokrywała zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze – pełnowartościowe białka, niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy (szczególnie A,D,E,K a także B12, C, kwas foliowy) i minerały (m.in. wapń, żelazo) kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto, wysokowęglowodanowy charakter diety nie sprawdzi się u osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą. Kasza jaglana z pewnością jest wartościowym elementem dobrze zbilansowanej diety, jednak nie powinna stanowić jedynego produktu żywieniowego obecnego w jadłospisie. Nawet, gdy naszym celem jest oczyszczanie organizmu, powinniśmy pamiętać o dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w jadłospisie, tak by był on możliwie jak najbardziej pełnowartościowy i zakładał różnorodność spożywanych produktów.

Kasza jaglana – przepisy 

Przed spożyciem kaszę należy wyprażyć na sucho w garnku, na niewielkim ogniu, często potrząsając. Następnie przelać niewielką ilością wody, przepłukać i odlać wodę. Czynność tę można również wykonać przy użyciu sita. Do odsączonej kaszy nalać wrzątku (dwa razy więcej niż kaszy), szczyptę soli i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 10–15 minut.

Przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej:

Przepis na imbirową jaglankę z jabłkiem, miodem i cynamonem

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • Starty imbir
  • ½ łyżeczki miodu naturalnego
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Cynamon

Przygotowanie: kaszę jaglaną ugotować według powyższych instrukcji. Po ugotowaniu odstawić na 5 minut do przestudzenia, po czym zmieszać z miodem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, startym imbirem i sokiem z cytryny. Gotowe danie oprószyć cynamonem.

rozwiń
Przepis na jaglany krem czekoladowy

Składniki:

  • Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki daktyli suszonych
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (z puszki)
  • Aromat migdałowy – opcjonalnie

Przygotowanie: daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Po tym czasie zblendować na gładką masę. Kaszę jaglaną lekko ostudzić, po czym zblendować z gęstą częścią mleczka kokosowego i daktylami. Do masy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Można podawać z orzechami.

rozwiń
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • Przyprawy – pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, zioła prowansalskie

Przygotowanie: kaszę jaglaną ugotować do miękkości, ostudzić. Przełożyć do miski, wbić jajka i dodać przyprawy. Zagnieść masę. Dodać płatki owsiane – najlepiej stopniowo, w takiej ilości, by z masy można było uformować zwarte, nie rozpadające się kotleciki. Smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Najlepiej smakują z hummusem lub pesto, w towarzystwie sezonowej sałatki.

rozwiń
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kasza jaglana – wartości odżywcze,…

Kasza jaglana to coraz popularniejszy produkt, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Czytaj dalej...

Kasza gryczana – właściwości, wartości…

Nie każdy przepada za jej smakiem i zapachem. Warto jednak poznać jej cenne właściwości dla zdrowia, a być może własnie to przekona Cię do wprowadzenia jej do swojej diety. Czytaj dalej...
jelita

Oczyszczanie jelit – dieta, efekty…

Wiele autorytetów współczesnego świata medycyny uważa, że jelito grube jest najbardziej zaniedbanym przez ludzi organem. Bagatelizować go jednak nie można. Masz problemy z wypróżnianiem, a może cierpisz na bezsenność? Sprawdź… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Dieta bezglutenowa Dieta oczyszczająca Produkty zbożowe
    Skuteczne odchudzanie

    Koktajle oczyszczające i odchudzające. Czy warto je pić?

    Post wodny – jak działa? Wady i zalety

    Dieta jabłkowa – zasady i opinia dietetyka. Ile można schudnąć na diecie jabłkowej?

    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.