Oczyszczanie organizmu z kaszą jaglaną
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
W obliczu coraz szerszej gamy tabletek, proszków czy naparów oczyszczających wielu z nas zapomina, iż najskuteczniejszy detoks to ten możliwie najbardziej naturalny, oparty na produktach nieprzetworzonych i pochodzących ze sprawdzonego źródła. Szczególnie wysoki potencjał oczyszczający organizm posiada kasza jaglana, która od niedawna cieszy się coraz większą popularnością. Jakie właściwości prosa sprawiają, iż detoks jaglany jest tak skuteczny i jaką kaszę najlepiej wybierać?
Kasza jaglana
Kasza jaglana nie bez powodu okrzyknięta została „królową zbóż”. Obłuszczone ziarniaki prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.), jednorocznej rośliny zielnej, należą do jednych z najstarszych zbóż na Ziemi. Te małe, niepozorne ziarenka kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, między innymi:
- wysoki poziom protein, mimo braku obecności białek glutenowych;
- ważne aminokwasy, tj. lizyna i tryptofan;
- dużą zawartość witamin z grupy B, szczególnie tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, kwasu foliowego;
- pewną ilość wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, potasu;
- lecytynę – o korzystnym wpływie na pamięć, kondycję wątroby i układu sercowo- naczyniowego, opóźnianie procesów starzenia;
- krzemionkę – niedocenianą w aspekcie prawidłowej kondycji stawów, skóry, zębów, włosów i paznokci.
Oczywiście, zawartość tych składników w kaszy zależy w pewnym stopniu od warunków jej uprawy. Na szczęście rynek spożywczy oferuje nam coraz szerszą gamę produktów „BIO”. Etykieta taka oznacza, że dany surowiec uprawiano bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów, z nasion, które nie były genetycznie modyfikowane i nie poddane radiacji. Oznaczenie to daje również gwarancję, iż produkt został wyprodukowany z wysokiej klasy surowca ekologicznego i był kontrolowany według wymogów UE. Produkt z etykietką „BIO” powinien zawierać na opakowaniu numer certyfikatu i kraj pochodzenia. Te dane pozwalają zidentyfikować, czy faktycznie jest produktem wysokiej jakości. Przewaga produktów BIO nad tymi z upraw konwencjonalnych polega głównie na wyższym standardzie wyrobu, gwarancji jego naturalności, braku modyfikacji genetycznych oraz zanieczyszczeń (np. pestycydami, sztucznymi nawozami) w procesie produkcji, które mogą pozostać w wyrobie gotowym i niekorzystnie wpływać na zdrowie. Jeżeli jakość wyrobu jest dla nas ważniejszym kryterium niż cena, z pewnością powinniśmy sięgać po produkty oznaczone etykietą BIO. Szczególnie w czasie oczyszczania organizmu, gdy naszym celem jest pozbycie się nagromadzonych wewnątrz toksyn, właściwym wydaje się być spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych i tych najlepszej jakości, pozbawionych zanieczyszczeń i produkowanych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego. Detoks przy użyciu produktów BIO może więc okazać się bardziej efektywny i skuteczniejszy.
Oczyszczanie z kaszą jaglaną
Właściwości kaszy jaglanej, które sprzyjają procesowi oczyszczania organizmu to między innymi:
- działanie zasadotwórcze – przyczynę wielu chorób i dolegliwości od wielu lat upatruje w spożywaniu produktów działających kwasotwórczo (m.in. pszenica, cukier, kawa). Mimo, iż nasz organizm posiada własne mechanizmy zapewniające równowagę kwasowo-zasadową, a samo pojęcie „zakwaszenia organizmu” coraz częściej poddaje się pod wątpliwość, okresowe spożywanie produktów o potencjale zasadotwórczym z pewnością pomoże w zachowaniu tej równowagi. Warto pamiętać, że proso jest jedynym zbożem, które zaliczane jest do grupy żywności zasadotwórczej, których mimo wszystko – wciąż za mało jest w naszej diecie;
- silne właściwości antywirusowe – polecana szczególnie osobom w okresie przeziębień, przewlekle borykających się z infekcjami górnych dróg oddechowych, a także w okresie oczyszczania organizmu;
- wysoka wartość odżywcza – wspomniane wcześniej walory odżywcze kaszy jaglanej sprawiają, iż dieta oczyszczająca jest mniej niedoborowa i łatwiejsza do przeprowadzenia;
- niski stopień przetworzenia – kasza jaglana jest produktem niskoprzetworzonym, a właśnie na takich produktach powinien opierać się naturalny detoks organizmu. Aby mieć pewność, iż nie została zanieczyszczona w procesie produkcji, a jej uprawa była zgodna z wymogami rolnictwa ekologicznego, warto wybierać tę z oznaczeniem „eko” lub „bio”;
Podczas kilkudniowej „monodiety jaglanej” oprócz spożywania prosa pod różnymi postaciami, zaleca się wypijanie dużej ilości wody, ewentualnie herbaty zielonej lub białej oraz odpowiednią ilość warzyw. Należy wykluczyć cukier, produkty wysoko przetworzone i ciężkostrawne, a jako główny element jadłospisu wybrać kaszę jaglaną.
Należy podkreślić, iż detoks jaglany – jak każda dieta jednoskładnikowa – nie powinien być stosowany dłużej niż kilka dni. Mimo wysokiej wartości odżywczej kaszy jaglanej, monodieta oparta wyłącznie na tym produkcie nie będzie pokrywała zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze – pełnowartościowe białka, niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy (szczególnie A,D,E,K a także B12, C, kwas foliowy) i minerały (m.in. wapń, żelazo) kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto, wysokowęglowodanowy charakter diety nie sprawdzi się u osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą. Kasza jaglana z pewnością jest wartościowym elementem dobrze zbilansowanej diety, jednak nie powinna stanowić jedynego produktu żywieniowego obecnego w jadłospisie. Nawet, gdy naszym celem jest oczyszczanie organizmu, powinniśmy pamiętać o dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w jadłospisie, tak by był on możliwie jak najbardziej pełnowartościowy i zakładał różnorodność spożywanych produktów.
Kasza jaglana – przepisy
Przed spożyciem kaszę należy wyprażyć na sucho w garnku, na niewielkim ogniu, często potrząsając. Następnie przelać niewielką ilością wody, przepłukać i odlać wodę. Czynność tę można również wykonać przy użyciu sita. Do odsączonej kaszy nalać wrzątku (dwa razy więcej niż kaszy), szczyptę soli i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 10–15 minut.
Przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej:
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 jabłko
- Starty imbir
- ½ łyżeczki miodu naturalnego
- Kilka kropel soku z cytryny
- Cynamon
Przygotowanie: kaszę jaglaną ugotować według powyższych instrukcji. Po ugotowaniu odstawić na 5 minut do przestudzenia, po czym zmieszać z miodem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, startym imbirem i sokiem z cytryny. Gotowe danie oprószyć cynamonem.
Składniki:
- Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ szklanki daktyli suszonych
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 3 łyżki mleczka kokosowego (z puszki)
- Aromat migdałowy – opcjonalnie
Przygotowanie: daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Po tym czasie zblendować na gładką masę. Kaszę jaglaną lekko ostudzić, po czym zblendować z gęstą częścią mleczka kokosowego i daktylami. Do masy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Można podawać z orzechami.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- Przyprawy – pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, zioła prowansalskie
Przygotowanie: kaszę jaglaną ugotować do miękkości, ostudzić. Przełożyć do miski, wbić jajka i dodać przyprawy. Zagnieść masę. Dodać płatki owsiane – najlepiej stopniowo, w takiej ilości, by z masy można było uformować zwarte, nie rozpadające się kotleciki. Smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Najlepiej smakują z hummusem lub pesto, w towarzystwie sezonowej sałatki.