Najlepsze sosy do sałatek – warto wiedzieć jaki olej użyć
Niedługo stragany z warzywami zapełnią się nowalijkami i sezonowymi warzywami. Coraz chętniej na obiad i kolację wybierzemy wartościową i kolorową sałatkę. Czym jednak skropić kompozycję warzyw, aby dopełnić jej smaku i wzbogacić o cenne substancje?
Najlepsze sosy do sałatek
Jeśli już postanowiliśmy sami przygotować pyszną sałatkę pełną warzyw, postarajmy się także sos do sałatki przygotować samodzielnie. Wszystkie gotowe produkty, które możemy znaleźć w sklepie zawsze są wzbogacane o liczne ulepszacze smaku, konserwanty i inne dodatki do żywności, które niekoniecznie mogą nam wyjść na zdrowie.
Jako podstawę sosu do sałatki warto wybrać olej. Dzięki kwasom tłuszczowym zawartym w oleju spowodujemy, że witaminy z warzyw lepiej zostaną przyswojone przez organizm. Ponadto wiele olejów posiada dodatkowo witaminy, składniki mineralne i inne substancje odżywcze, które wzbogacą naszą sałatkę. Jaki jednak olej może stać się podstawą naszego sosu?
- Oliwa z oliwek – najbardziej popularny olej do sałatek. Szczególnie polecany do kompozycji śródziemnomorskich. Pamiętajmy jednak, aby wybierać najbardziej wartościową, czyli extra virgin. Oprócz cennych kwasów omega 3 i 6 zawiera także witaminy A, E i C.
- Olej lniany – idealny do każdego rodzaju sałatki. Wzbogaci naszą kompozycję o cenne NNKT a także liczne witaminy i minerały.
- Olej z pestek dyni – szczególnie polecany dla mężczyzn. Zawarty w nim cynk chroni Panów przed zapaleniem gruczołu prostaty.
- Olej sezamowy – idealny do kompozycji warzyw kuchni wschodnich.
Do oleju możemy dodać odrobinę soli i pieprzu a także kompozycję ulubionych ziół. W sklepie coraz częściej możemy spotkać gotowe kompozycje suszonych ziół, które bez przeszkód możemy wypróbować w naszych sosach do sałatek.