Najlepsza przekąska – niedocenione orzechy laskowe
Aktualizacja: 27 czerwca, 2017
Dlaczego wciąż mówi się tylko o orzechach włoskich zapominając o innych rodzimych gatunkach orzechów? Dziś przyjrzymy się orzechom laskowym – cennym, lecz nadal niedocenianym.
Orzechy laskowe i cenny skład
W sklepach możemy kupić wiele gatunków orzechów. Każde różnią się od siebie składem i właściwościami. Wśród rodzimych gatunków na pierwszy plan wysuwają się orzechy włoskie. Swoją popularność zawdzięczają dużej zawartości magnezu, fosforu i kwasów omega 3. Dzięki temu poprawiają naszą koncentrację i zdolność zapamiętywania. Jednak warto zwrócić uwagę także na orzechy laskowe, które również zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji.
Oprócz wyjątkowego smaku orzechy laskowe cenimy za to, że zawierają:
- witaminę E – zwaną witaminą młodości, która dba o młody wygląd naszej skóry;
- kwas foliowy – szczególnie ważny w diecie kobiet w ciąży i karmiących;
- witaminy z grupy B – polecane osobom narażonym na przewlekły stres, bezsenność, osłabienie;
- żelazo – ich regularne spożywanie zapobiegnie wystąpieniu anemii;
- magnez, fosfor, potas, wapń – wpływające o naszą gospodarkę hormonalną;
- tłuszcze nienasycone – dzięki którym zadbamy o prawidłową pracę serca i układu krążenia.
Jak widać nie tylko orzechy włoskie posiadają bogaty skład. Polecamy wprowadzić do swojej diety orzechy włoskie w każdej postaci: jako zdrowa przekąska, dodatek do domowego musli czy sałatek. Pamiętajmy jednak, że orzechy laskowe są dość kaloryczne, więc aby cieszyć się ich pozytywnym wpływem na organizm, nie warto przesadzać z ich ilością.