Makaron ryżowy

Kalorie: 365 kcalBiałko: 6.8 kcalTłuszcze: 0.7 kcalWęglowodany: 83 kcal

Makaron ryżowy to produkt wywodzący się z kuchni Dalekiego Wschodu, który jest coraz bardziej popularny również w Europie. Obecnie dostępny jest w większości polskich sklepów. Najczęściej występuje w formie długich, na wpół przezroczystych nitek. Ma delikatny, niezbyt wyrazisty smak. Produkuje się go z połączenia mąki ryżowej i wody. W Azji nazywa się go „makaronem długiego życia”. Obecny jest tam przede wszystkim przy okazji świąt, pełniąc rolę specjalnej potrawy. Tradycyjnie makaron ryżowy ma postać bardzo długich nitek, których się nie dzieli, by zapewnić sobie pomyślność. Obecnie robi się ten rodzaj makaronu również w formie wstążek i rurek.

Makaron ryżowy – właściwości

Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, iż makaron ryżowy wyróżnia się spośród innych produktów tego typu wysoką zawartością wapnia, żelaza, cynku i miedzi oraz średnią magnezu. Nie zawiera przy tym tłuszczu, nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Oryginalny azjatycki produkt nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Posiada wiele białka, soli mineralnych oraz witamin.

Makaron ryżowy zawiera w swoim składzie węglowodany złożone. Są one wolniej rozkładane przez organizm, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na dłużej. Przez to makaron ryżowy jest produktem polecanym osobom dbającym o linię. Posiada średni indeks glikemiczny. Produkt ten może być spożywany przez osoby nie tolerujące glutenu, na przykład chorujące na celiakię. Lekkostrawność tego typu makaronu jest nieoceniona w przypadku problemów trawiennych. 100 g produktu po ugotowaniu zawiera jedynie około 140 kalorii. Sprawdzi się wyśmienicie jako zamiennik tradycyjnego makaronu z pszenicy.

Makaron ryżowy – zastosowanie

Dzięki swojej zwartej strukturze i doskonałemu absorbowaniu smaków, makaron ryżowy sprawdzi się w daniach smażonych oraz zupach, z dodatkiem mięsa, owoców morza i warzyw. W sklepach dostępne są różne odmiany tego makaronu, na przykład takie z dodatkiem tapioki i mąki kukurydzianej.

Makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut do napęcznienia. W wodzie nie należy trzymać go zbyt długo, najwięcej wartości ma w formie al dente. Z równym powodzeniem może zostać usmażony na rozgrzanej patelni. Makaron ryżowy jest obecny zarówno w daniach tajskich, japońskich, koreańskich i wietnamskich, jak i chińskich. Z jego udziałem przygotować można lekkostrawne sałatki. Występuje jako dodatek do sycących zup (na przykład ramen), a także jako element nadzienia sajgonek. Sprawdzi się również w daniach kuchni polskiej, nieco je urozmaicając.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł