Kurkuma z pieprzem – działanie. Czy kurkuma z pieprzem jest dobra na raka?

16 18 20

Kurkuma i pieprz to popularne przyprawy w naszej kuchni. Są niezastąpione w nadawaniu potrawom smaku i aromatu, a w przypadku samej kurkumy – barwy wybranym produktom spożywczym. Ale czy ich rola ogranicza się wyłącznie do tego? Otóż nie! Te egzotyczne przyprawy są cennym źródłem związków fitochemicznych, wpływających korzystnie na naszą kondycję i zdrowie. 

Kurkuma (łac. Curcuma longa L.) zwana także ostryżem długi lub szafranem indyjskim jest gatunkiem byliny z rodziny imbirowatych. Natomiast pieprz czarny (łac. Piper nigrum) to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Obydwie przyprawy wywodzą się z Indii, uprawiane są w wielu krajach strefy tropikalnej. 

Kurkuma z pieprzem

Kurkuma i pieprz to przyprawy bogate w witaminę A, B6 i C oraz składniki mineralne, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo. Co najważniejsze – obecne są w nich związki fitochemiczne o silnych właściwościach przeciwutleniających, bakteriobójczych, przeciwwirusowych, antyzapalnych i antynowotworowych.

W korzeniu ostryża długiego związkami aktywnymi są kurkuminoidy, a dokładnie kurkumina. Jest to naturalny przeciwutleniacz polifenolowy. Jego zawartość kształtuje się na poziomie 2–8%. Kurkumina działa przede wszystkim przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, żółciotwórczo i żółciopędnie, zwiększa wydzielanie kwasów żółciowych, a także ułatwia przepływ żółci przez drogi żółciowe. Zapobiega również uszkodzeniom komórek wątroby. Ponadto, związek ten wykazuje działanie antymutagenne i antykancerogenne [2,5,6]. Wykazano również możliwe zastosowania kurkuminy jako środka przeciwzakrzepowego, hipoglikemicznego i antylipemicznego, poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz zwiększenie frakcji HDL (tzw. dobrego cholesterolu) i trójglicerydów. Kurkumina działa również przeciwreumatycznie w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów [1]. Badania donoszą, że kurkumina znacząco zmniejsza stopień zaawansowania choroby jaką jest stwardnienie rozsiane, poprzez zmniejszenie przenikania do rdzenia kręgowego komórek wywołujących zapalenie [9].

W pieprzu związkiem aktywnym jest alkaloid o ostrym smaku zwany piperyną, występuje ona w ilości 5–9%. Piperyna odpowiedzialna jest za pobudzanie zakończeń czuciowych w przewodzie pokarmowym oraz za wzmaganie wydzielania soku żołądkowego, przez co ułatwia trawienie. Ponadto zmniejsza możliwość powstania wrzodów żołądka. Wykazano także jej działanie przeciwbiegunkowe oraz immunostymulujące [2,4]. Piperyna może powodować spadek stężenia hormonów tarczycowych, w stopniu porównywalnym z działaniem leków podawanych przy leczeniu nadczynności tarczycy [7]. Wykazano także, że piperyna łagodzi objawy depresji poprzez modulację układu serotoninergicznego [8].

Kurkuma z pieprzem – działanie 

Zarówno kurkuma, jaki i czarny pieprz charakteryzują się szerokim prozdrowotnym działaniem. Jednak kurkumina jest trudno przyswajalna z powodu szybkiego metabolizmu w wątrobie i ścianie jelit. Okazuje się, że wszystkie wymienione wyżej właściwości kurkuminy można spotęgować dzięki połączeniu z czarnym pieprzem. W badaniach wykazano, iż podanie 20 mg piperyny przyczyniło się do zwiększenia wchłaniania kurkuminy o 2000% [5]. 

Ciekawostka: Piperyna zwiększa wchłanianie również inny składników, m.in. selenu, beta-karoteny, witaminy B oraz koenzymu Q10 [4]. 

Duet kurkuma-pieprz charakteryzuje się następującym działaniem: 

  • zwalcza ból różnego pochodzenia oraz stany zapalne,
  • zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego i LDL,
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wątroby, 
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,
  • pomocny w profilaktyce schorzeń przebiegających z zmniejszeniem wydzielania żółci,
  • przeciwdziała zakrzepom, 
  • wspiera profilaktykę cukrzycy, 
  • wspomaga trawienie,
  • zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka,
  • może okazać się pomocny w reumatoidalnym zapaleniu stawów i przy stwardnieniu rozsianym, 
  • wpływa pozytywnie na pracę mózgu u osób z chorobą Alzheimera,
  • zwiększa poziom dopaminy i serotoniny – hormonów szczęścia, zapobiegając depresji i stanom lękowym oraz poprawiając ogólnie jakość życia.

Ostryż z pieprzem może okazać się pomocny przy odchudzaniu. Zawarta w pieprzu piperyna rozbija i skutecznie usuwa komórki tłuszczowe. Natomiast obecna w kurkumie kurkumina przyspieszając metabolizm organizmu, przyczynia się do spadku masy tłuszczowej. Jednak jej działanie nie jest tak silne jak w przypadku piperyny. Aby kurkumina mogła odpowiednio zadziałać, musi wystąpić czynnik, który ją aktywuje. Takim czynnikiem jest właśnie zawarta w czarnym pieprzu piperyna. Połączenie obu tych przypraw pozwala cieszyć się pełnią właściwości odchudzających substancji w nich zawartych. 

Kurkuma z pieprzem na raka

Kurkuma i pieprz zawierają silne przeciwutleniacze, neutralizujące wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie ognisk zapalnych i nowotworów. W przypadku kurkumy składnikiem aktywnym jest wspomniana już kurkumina, natomiast w pieprzu piperyna. Są to substancje działające przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo (w tym odpowiedzialne są za hamowanie angiogenezy i powstawania przerzutów). W licznych badaniach stwierdzono ich korzystne działanie w zapobieganiu nowotworów skóry, piersi, okrężnicy, narządów moczowo-płciowych, głowy, szyi, płuc, przewodu pokarmowego, jajników, chłoniaka, mięsaka, czerniaka i białaczki [10,11]. 

Kurkuma z pieprzem – proporcje

W celach profilaktycznych zaleca się u osób dorosłych przejmowanie 1,5 g kurkumy dziennie, mieszając ją z około 1/8 łyżeczki pieprzu. Nie trzeba tej dawki spożywać jednorazowo, można ją sobie rozdzielić na 3 porcje, dodając do posiłków. Natomiast w celach terapeutycznych, zalecane jest zwiększenie kurkumy do 2–3 g. Dzieci poniżej 2 roku życia nie powinny stosować tej kuracji, z kolei osoby powyżej 65. roku życia i dzieci powyżej 2 lat mogą rozpocząć stosowanie kurkumy od dawki 1,5 g i zakończyć maksymalnie na 2 g dziennie. 

Kurkuma z pieprzem w tabletkach

Kurkumę z pieprzem można spożywać w formie przypraw, dodając je do swoich ulubionych potraw. Z racji tego, że nie jesteśmy w stanie zaakceptować dużej ilości przypraw, która może pogorszyć smak przygotowanego posiłku, z pomocą przychodzą odpowiednio skomponowane tabletki.  Kurkuma z czarnym pieprzem dostępna jest na rynku w formie tabletek. Dawka piperyny i kurkuminy jest w nich na tyle duża, aby przyjęta porcja mogła mieć znaczenie lecznicze. Tabletki można nabyć w sklepach z suplementami, dostępne są również w sprzedaży internetowej. Ceny za 100 sztuk rozpoczynają się od 28 zł. Decydując się na zakup tego preparatu, wybierajmy tylko taki, którego skład opiera się wyłącznie na wysokiej jakości przypraw, bez zbędnych sztucznych dodatków. Zalecane jest przyjmowanie 1–2 tabletek dziennie. 

Przygotowując posiłki nie żałujmy sobie kurkumy z pieprzem. Dodawajmy opisaną mieszankę do wszystkich dań, w które się dobrze wpasuje pod względem smaku. Dzięki temu zabiegowi będziemy cieszyć się zdrowiem, świetnym samopoczuciem psychicznym, a także piękną sylwetką. Dla zainteresowanych terapią kurkumy z pieprzem polecane są także tabletki na bazie wysokiej jakości przypraw. 

Literatura:

  1. Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym. Geriatria 2014, 8: 258-263,
  2. Klimowicz A.,  Jeziorna M., Nowak A., Bielecka-Grzela S., Wpływ wybranych roślin leczniczych na aktywność glikoproteiny P. Postępy Fitoterapii 2011, 3: 169-174,
  3. Pasecka M., Jedz dla zdrowia. Ringier Axel Springer, Warszawa 2014,
  4. Newerli-Guz J., Śmiechowska M., Ocena zawartości piperyny w czarnym pieprzu ziarnistym Piper Nigrum L. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2009, 42(3): 827-830,
  5. Shoba G, Joy D, Joseph T i wsp. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med 1998, 64(4): 353-356,
  6. Wolanin K, Piwocka K. Kurkumina – od medycyny naturalnej do kliniki. Kosmos 2008, 57: 53-65,
  7. Badmaev V., Majeed M., Prakash L., Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme Q10 following oral supplementation. J. Nutr. Biochem. 2000, 11: 109-113,
  8. Li S., Wang C., Wang.,Wei M., i in., Antidepressant like effects of piperine in chronic mild stress treated mice and its possible mechanisms. Life Sci 2007, 80: 1373-81,
  9. Xie L., Li XK., Funeshima-Fuji N., ii in., Amelioration of experimental autoimmuneencephalomyelitis by curcumin treatment through inhibition ofIL-17 production. Int Immunopharmacol 2009, 9: 575-81,
  10. Rao CV., Rivenson A., Simi B., i in., Chemoprevention of colon carcinogenesis by dietary curcumin, a naturallyoccurring plant phenolic compound. Cancer Res 1995, 55: 259-66, 
  11. Anand P, Sundaram C, Jhurani Si wsp. Curcumin and cancer: An “old-age” disease with an “age-old” solution. Cancer Lett 2008, 267: 133-64.

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Kurkuma z pieprzem – działanie. Czy kurkuma z pieprzem jest dobra na raka? - 5.0/5. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:
Dominika Suślik
, Dyplomowany dietetyk i Diet Coach.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone