Opinie
Napisz swoją opinię
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Kurkuma i pieprz to popularne przyprawy w naszej kuchni. Są niezastąpione w nadawaniu potrawom smaku i aromatu, a w przypadku samej kurkumy – barwy wybranym produktom spożywczym. Ale czy ich rola ogranicza się wyłącznie do tego? Otóż nie! Te egzotyczne przyprawy są cennym źródłem związków fitochemicznych, wpływających korzystnie na naszą kondycję i zdrowie.
Kurkuma (łac. Curcuma longa L.) zwana także ostryżem długi lub szafranem indyjskim jest gatunkiem byliny z rodziny imbirowatych. Natomiast pieprz czarny (łac. Piper nigrum) to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Obydwie przyprawy wywodzą się z Indii, uprawiane są w wielu krajach strefy tropikalnej.
Kurkuma i pieprz to przyprawy bogate w witaminę A, B6 i C oraz składniki mineralne, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo. Co najważniejsze – obecne są w nich związki fitochemiczne o silnych właściwościach przeciwutleniających, bakteriobójczych, przeciwwirusowych, antyzapalnych i antynowotworowych.
W korzeniu ostryża długiego związkami aktywnymi są kurkuminoidy, a dokładnie kurkumina. Jest to naturalny przeciwutleniacz polifenolowy. Jego zawartość kształtuje się na poziomie 2–8%. Kurkumina działa przede wszystkim przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, żółciotwórczo i żółciopędnie, zwiększa wydzielanie kwasów żółciowych, a także ułatwia przepływ żółci przez drogi żółciowe. Zapobiega również uszkodzeniom komórek wątroby. Ponadto, związek ten wykazuje działanie antymutagenne i antykancerogenne [2,5,6]. Wykazano również możliwe zastosowania kurkuminy jako środka przeciwzakrzepowego, hipoglikemicznego i antylipemicznego, poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz zwiększenie frakcji HDL (tzw. dobrego cholesterolu) i trójglicerydów. Kurkumina działa również przeciwreumatycznie w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów [1]. Badania donoszą, że kurkumina znacząco zmniejsza stopień zaawansowania choroby jaką jest stwardnienie rozsiane, poprzez zmniejszenie przenikania do rdzenia kręgowego komórek wywołujących zapalenie [9].
W pieprzu związkiem aktywnym jest alkaloid o ostrym smaku zwany piperyną, występuje ona w ilości 5–9%. Piperyna odpowiedzialna jest za pobudzanie zakończeń czuciowych w przewodzie pokarmowym oraz za wzmaganie wydzielania soku żołądkowego, przez co ułatwia trawienie. Ponadto zmniejsza możliwość powstania wrzodów żołądka. Wykazano także jej działanie przeciwbiegunkowe oraz immunostymulujące [2,4]. Piperyna może powodować spadek stężenia hormonów tarczycowych, w stopniu porównywalnym z działaniem leków podawanych przy leczeniu nadczynności tarczycy [7]. Wykazano także, że piperyna łagodzi objawy depresji poprzez modulację układu serotoninergicznego [8].
Zarówno kurkuma, jaki i czarny pieprz charakteryzują się szerokim prozdrowotnym działaniem. Jednak kurkumina jest trudno przyswajalna z powodu szybkiego metabolizmu w wątrobie i ścianie jelit. Okazuje się, że wszystkie wymienione wyżej właściwości kurkuminy można spotęgować dzięki połączeniu z czarnym pieprzem. W badaniach wykazano, iż podanie 20 mg piperyny przyczyniło się do zwiększenia wchłaniania kurkuminy o 2000% [5].
Ciekawostka: Piperyna zwiększa wchłanianie również inny składników, m.in. selenu, beta-karoteny, witaminy B oraz koenzymu Q10 [4].
Duet kurkuma-pieprz charakteryzuje się następującym działaniem:
Ostryż z pieprzem może okazać się pomocny przy odchudzaniu. Zawarta w pieprzu piperyna rozbija i skutecznie usuwa komórki tłuszczowe. Natomiast obecna w kurkumie kurkumina przyspieszając metabolizm organizmu, przyczynia się do spadku masy tłuszczowej. Jednak jej działanie nie jest tak silne jak w przypadku piperyny. Aby kurkumina mogła odpowiednio zadziałać, musi wystąpić czynnik, który ją aktywuje. Takim czynnikiem jest właśnie zawarta w czarnym pieprzu piperyna. Połączenie obu tych przypraw pozwala cieszyć się pełnią właściwości odchudzających substancji w nich zawartych.
Kurkuma i pieprz zawierają silne przeciwutleniacze, neutralizujące wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie ognisk zapalnych i nowotworów. W przypadku kurkumy składnikiem aktywnym jest wspomniana już kurkumina, natomiast w pieprzu piperyna. Są to substancje działające przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo (w tym odpowiedzialne są za hamowanie angiogenezy i powstawania przerzutów). W licznych badaniach stwierdzono ich korzystne działanie w zapobieganiu nowotworów skóry, piersi, okrężnicy, narządów moczowo-płciowych, głowy, szyi, płuc, przewodu pokarmowego, jajników, chłoniaka, mięsaka, czerniaka i białaczki [10,11].
W celach profilaktycznych zaleca się u osób dorosłych przejmowanie 1,5 g kurkumy dziennie, mieszając ją z około 1/8 łyżeczki pieprzu. Nie trzeba tej dawki spożywać jednorazowo, można ją sobie rozdzielić na 3 porcje, dodając do posiłków. Natomiast w celach terapeutycznych, zalecane jest zwiększenie kurkumy do 2–3 g. Dzieci poniżej 2 roku życia nie powinny stosować tej kuracji, z kolei osoby powyżej 65. roku życia i dzieci powyżej 2 lat mogą rozpocząć stosowanie kurkumy od dawki 1,5 g i zakończyć maksymalnie na 2 g dziennie.
Kurkumę z pieprzem można spożywać w formie przypraw, dodając je do swoich ulubionych potraw. Z racji tego, że nie jesteśmy w stanie zaakceptować dużej ilości przypraw, która może pogorszyć smak przygotowanego posiłku, z pomocą przychodzą odpowiednio skomponowane tabletki. Kurkuma z czarnym pieprzem dostępna jest na rynku w formie tabletek. Dawka piperyny i kurkuminy jest w nich na tyle duża, aby przyjęta porcja mogła mieć znaczenie lecznicze. Tabletki można nabyć w sklepach z suplementami, dostępne są również w sprzedaży internetowej. Ceny za 100 sztuk rozpoczynają się od 28 zł. Decydując się na zakup tego preparatu, wybierajmy tylko taki, którego skład opiera się wyłącznie na wysokiej jakości przypraw, bez zbędnych sztucznych dodatków. Zalecane jest przyjmowanie 1–2 tabletek dziennie.
Przygotowując posiłki nie żałujmy sobie kurkumy z pieprzem. Dodawajmy opisaną mieszankę do wszystkich dań, w które się dobrze wpasuje pod względem smaku. Dzięki temu zabiegowi będziemy cieszyć się zdrowiem, świetnym samopoczuciem psychicznym, a także piękną sylwetką. Dla zainteresowanych terapią kurkumy z pieprzem polecane są także tabletki na bazie wysokiej jakości przypraw.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!
Witam Panią.Bardzo miły artykuł który mnie inspiruje do dalszego zażywania Kurkumy.Czy można ją przedawkować?