Kokumi – źródła i zastosowanie nowego smaku
Japończycy słowo “kokumi” tłumaczą jako „smakowitość” lub „pycha”. Kokumi to druga substancja obok „umami”, odkryta przez mieszkańców Japonii. Wykorzystują ją jako wzmacniacz niektórych substancji smakowych zawartych w pożywieniu. Zawartość pewnych nukleotydów wpływa na wyostrzenie i wytworzenie pełnego aromatu w końcowym produkcie, co po jego spożyciu daje wrażenie pełności i kompletności smaku.
Dieta whole30 – czyli jak zmienić swoje życie w 30 dni
Zasady diety whole 30 mogą okazać się pomocne w walce ze złymi przyzwyczajeniami. Pojawia się jednak pytanie o zasadność niektórych jej elementów i czy efekty gwarantowane przez autorów są możliwe do osiągnięcia?
Synsepal słodki – właściwości i zastosowanie cudownych jagód
Owe zjawisko nie jest wytworem ludzkiej wyobraźni, wynikiem zastosowania nielegalnych środków, ani efektem uzyskanym w wyniku dodania dużej ilości cukru. Moc nieznanych wrażeń smakowych możemy poznać stosując egzotyczny czerwony owoc synsepala słodkiego.
Poznaj smaki dziecka i zachęć je do jedzenia warzyw
Dzieci często odmawiają nam zjedzenia warzyw, co pozostaje nie małym problemem. Warzywa są najzdrowszym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Co zatem zrobić, aby przekonać dziecko do jedzenia warzyw?
Kubek, z którego woda będzie smakować jak Cola!
Amerykańska firma opracowała innowacyjny kubek Right Cup, który odmieni smak zwykłej wody, bez dodatku cukru i substancji smakowych. Idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię!
Cena posiłku wpływa na jego smak
Zespół badawczy z Cornell University in Ithaca w Nowym Jorku przeprowadził eksperyment, który wykazuje dużą zależność pomiędzy ceną dania w restauracji a naszą oceną smaku zjedzonego posiłku. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze dla drogich dań, w przypadku tańszych nie ma ono aż tak dużego znaczenia.
Kubki smakowe na języku – funkcje, rodzaje i ciekawostki
Poznaj funkcjonowanie zmysłu smaku! To dzięki niemu w końcu
Znaczenie smaku w rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci
Należy przekazywać dzieciom jak najlepsze nawyki żywieniowe. Co je zatem kształtuje i w jakim okresie naszego życia? Wiedza na ten temat z pewnością pozwoli Wam bez problemu ukierunkować swoje pociechy na zdrowy styl życia!
Umami – piąty element zagadki smaków
Każdy z nas doskonale potrafi odróżnić smak słony od słodkiego, czy gorzki od kwaśnego. Jak ma się sprawa z umami? Dowiedz się, jak go rozpoznać!