smak

Kokumi – źródła i zastosowanie nowego smaku

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Japończycy słowo “kokumi” tłumaczą jako „smakowitość” lub „pycha”. Kokumi to druga substancja obok „umami”, odkryta przez mieszkańców Japonii. Wykorzystują ją jako wzmacniacz niektórych substancji smakowych zawartych w pożywieniu. Zawartość pewnych nukleotydów wpływa na wyostrzenie i wytworzenie pełnego aromatu w końcowym produkcie, co po jego spożyciu daje wrażenie pełności i kompletności smaku.

Dieta whole30 – czyli jak zmienić swoje życie w 30 dni

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zasady diety whole 30 mogą okazać się pomocne w walce ze złymi przyzwyczajeniami. Pojawia się jednak pytanie o zasadność niektórych jej elementów i czy efekty gwarantowane przez autorów są możliwe do osiągnięcia?

Synsepal słodki – właściwości i zastosowanie cudownych jagód

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Owe zjawisko nie jest wytworem ludzkiej wyobraźni, wynikiem zastosowania nielegalnych środków, ani efektem uzyskanym w wyniku dodania dużej ilości cukru. Moc nieznanych wrażeń smakowych możemy poznać stosując egzotyczny czerwony owoc synsepala słodkiego.

Poznaj smaki dziecka i zachęć je do jedzenia warzyw

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dzieci często odmawiają nam zjedzenia warzyw, co pozostaje nie małym problemem. Warzywa są najzdrowszym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Co zatem zrobić, aby przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Kubek, z którego woda będzie smakować jak Cola!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Amerykańska firma opracowała innowacyjny kubek Right Cup, który odmieni smak zwykłej wody, bez dodatku cukru i substancji smakowych. Idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię!

Cena posiłku wpływa na jego smak

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zespół badawczy z Cornell University in Ithaca w Nowym Jorku przeprowadził eksperyment, który wykazuje dużą zależność pomiędzy ceną dania w restauracji a naszą oceną smaku zjedzonego posiłku. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze dla drogich dań, w przypadku tańszych nie ma ono aż tak dużego znaczenia.

Kubki smakowe na języku – funkcje, rodzaje i ciekawostki

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Poznaj funkcjonowanie zmysłu smaku! To dzięki niemu w końcu

Znaczenie smaku w rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Należy przekazywać dzieciom jak najlepsze nawyki żywieniowe. Co je zatem kształtuje i w jakim okresie naszego życia? Wiedza na ten temat z pewnością pozwoli Wam bez problemu ukierunkować swoje pociechy na zdrowy styl życia!

Umami – piąty element zagadki smaków

Joanna Rojkowicz ponad miesiąc temu

Każdy z nas doskonale potrafi odróżnić smak słony od słodkiego, czy gorzki od kwaśnego. Jak ma się sprawa z umami? Dowiedz się, jak go rozpoznać!