Kminek – właściwości. Kminek na odchudzanie i wzdęcia

Zioła to wszystkie rośliny, które posiadają substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczające surowców zielarskich. Jednym z ich przedstawicieli jest kminek, a dokładniej jego owoce. Zawierają one bowiem wiele substancji odpowiedzialnych za łagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Kminek
Kminek zwyczajny (Carum carvi), inaczej kminek polny, kminek pospolity, kmin polski, kmin, karolek, karulek, karba, hanyż polny, to dwuletnia roślina, która w pierwszym roku wytwarza rozetę liściową, a w drugim pędy kwiatowe dorastające do 1 m wysokości. Każdy pęd zakończony jest baldachem, w którym rosną białe lub różowe kwiaty. Roślina ta owocuje w lipcu, a jej owocami są drobne, łukowato wygięte, brązowe rozłupki, które stanowią surowiec zielarski.
Kminek należy do jednych z najstarszych roślin znanych w starożytnym Rzymie i Grecji. Rośnie dziko w Europie i Azji. W Polsce występuje powszechnie na łąkach, przy drogach, a także pochodzi z upraw. Jego owoce są dodawane do zup, kiszonej kapusty, pieczywa, paluszków, mięsa, wędlin, pasztecików, solanek, serów i alkoholi.
Właściwości kminku
Owoce kminku są źródłem olejku eterycznego (składającego się z karwonu i limonenu), soli mineralnych, kumaryn, garbników, flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), żywic, wosku, tłuszczów, białek, cukrów prostych oraz kwasów organicznych (np. kawowy). Ten unikalny skład jest odpowiedzialny za korzyści, które niesie ze sobą spożywanie kminku. Oto najważniejsze z nich:
- działa rozkurczowo, wiatropędnie i przeciwwzdęciowo,
- oddziałuje spazmolitycznie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
- polepsza przyswajanie składników pokarmowych,
- poprawia trawienie i apetyt,
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci i moczu,
- posiada właściwości mlekopędne,
- zapobiega powstawaniu szkodliwych produktów utleniania podczas obróbki kulinarnej – działa antyoksydacyjnie,
- monoterpeny olejku kminkowego pobudzają działanie ośrodkowego układu nerwowego oraz wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe,
- alkoholowe wyciągi kminku działają przeciwbakteryjnie wobec Shigella spp., E. coli, S. aureus, C. abicans, S. venezuelae, B. cereus, L. monocytogenes, S. enterica, C. jejuni,
- hamuje rozwój dermatofitów i grzybów pleśniowych z rodzaju Aspergillus, Trichophyton, Epidermophyton,
- olejek kminkowy przynosi ulgę w przypadku zewnętrznych zakażeń bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych.
Ważne!
Napar z kminku sprawdza się przy łagodzeniu kolki u niemowląt, wzdęć, niestrawności, braku apetytu, pobudzaniu wydzielania żółci, moczu, soków trawiennych i laktacji matek karmiących. Aby go przygotować należy zalać 1 łyżeczkę zmielonych owoców kminku 250 ml wrzątku. Po 15 minutach pod przykryciem napar należy odcedzić i pić w razie wystąpienia powyższych dolegliwości.
Kminek na odchudzanie
Napary sporządzone z owoców kminku korzystnie wpływają na metabolizm, regulują procesy przemiany materii, wspomagają naturalne wydzielanie soków trawiennych i wzmagają aktywność enzymów żołądkowych. Można więc wnioskować, że ich spożywanie będzie stanowić panaceum w procesie odchudzania. Pamiętajmy jednak, że podczas redukcji masy ciała najważniejsza jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna, a reszta to jedynie dodatek.
Kminek na wzdęcia
Owoce kminku zwyczajnego obejmują swym działaniem układ pokarmowy. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, przewody żółciowe i zwieracz Oddiego (reguluje przepływ soku trzustkowego i żółci do dwunastnicy), a także pobudzają trawienie, apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Połączenie tych własności powoduje, że kminek jest środkiem wiatropędnym, łagodzi wzdęcia i uczucie pełności oraz ułatwia bezbolesne odejście gazów. Właściwości te są szczególnie ważne dla niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych cierpiących na atonię jelit.
Podsumowując, owoce kminku stanowią surowiec zielarski o wielu korzystnych właściwościach dla organizmu. Ich spożywanie, zwłaszcza w postaci naparów, łagodzi przede wszystkim skurcze jelit i wzdęcia, a także pobudza metabolizm i wzmaga apetyt.
Literatura:
- Baraniak J., Kania M., 2014. Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci. Postępy Fitoterapii, 1, 48 – 53
- Kania M., Baraniak J., Grys A., 2014. Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II. Postępy Fitoterapii, 2, 104 – 109
- Kędzia A., i in., 2013. Działanie in vitro olejku kminkowego (Oleum Carvi) wobec bakterii beztlenowych. Postępy Fitoterapii, 1, 3 – 7
- Nowak D., 2016. Uprawiamy Rośliny Zielarskie. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, ISBN 978-83-60232-77-4, Poznań
- Seidler-Łożykowska K., Król D., Bocianowski J., 2010. Zawartość olejku eterycznego i jego skład w owocach pochodzących z kolekcji kminku zwyczajnego (Carum carvi L.). Rośliny Oleiste, t. XXXI, 145 – 158
- Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4, 41, 5 – 28
Goździki stosowane są w Chinach od około 2000 lat. Atutem tej przyprawy jest nie tylko smak, ale również wiele właściwości prozdrowotnych. czytaj więcej
Chcąc przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej wcale nie musimy sięgać po suplementy. Wystarczy, że zajrzymy do naszej kuchni i skorzystamy z wiedzy znanej od pokoleń. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Dzień dobry przeczytałam ten artykuł i nie jestem wstanie zrozumieć treści , jeśli kminek pomaga w odchudzaniu to dlaczego kminek zmaga apetyt .Jest to dla mnie nie zrozumiałe.
DROGA BOGUMIŁO, MYŚLĘ ŻE APETYT NIE PRZESZKADZA W ODCHUDZANIU:) MOŻNA JEŚĆ I CHUDNĄĆ:)
Ja tez nie rozumiem jak mozna schudnac jesli wzmaga apetyt.