Kminek – właściwości. Kminek na odchudzanie i wzdęcia
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Zioła to wszystkie rośliny, które posiadają substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczające surowców zielarskich. Jednym z ich przedstawicieli jest kminek, a dokładniej jego owoce. Zawierają one bowiem wiele substancji odpowiedzialnych za łagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Kminek
Kminek zwyczajny (Carum carvi), inaczej kminek polny, kminek pospolity, kmin polski, kmin, karolek, karulek, karba, hanyż polny, to dwuletnia roślina, która w pierwszym roku wytwarza rozetę liściową, a w drugim pędy kwiatowe dorastające do 1 m wysokości. Każdy pęd zakończony jest baldachem, w którym rosną białe lub różowe kwiaty. Roślina ta owocuje w lipcu, a jej owocami są drobne, łukowato wygięte, brązowe rozłupki, które stanowią surowiec zielarski.
Kminek należy do jednych z najstarszych roślin znanych w starożytnym Rzymie i Grecji. Rośnie dziko w Europie i Azji. W Polsce występuje powszechnie na łąkach, przy drogach, a także pochodzi z upraw. Jego owoce są dodawane do zup, kiszonej kapusty, pieczywa, paluszków, mięsa, wędlin, pasztecików, solanek, serów i alkoholi.
Właściwości kminku
Owoce kminku są źródłem olejku eterycznego (składającego się z karwonu i limonenu), soli mineralnych, kumaryn, garbników, flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), żywic, wosku, tłuszczów, białek, cukrów prostych oraz kwasów organicznych (np. kawowy). Ten unikalny skład jest odpowiedzialny za korzyści, które niesie ze sobą spożywanie kminku. Oto najważniejsze z nich:
- działa rozkurczowo, wiatropędnie i przeciwwzdęciowo,
- oddziałuje spazmolitycznie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
- polepsza przyswajanie składników pokarmowych,
- poprawia trawienie i apetyt,
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci i moczu,
- posiada właściwości mlekopędne,
- zapobiega powstawaniu szkodliwych produktów utleniania podczas obróbki kulinarnej – działa antyoksydacyjnie,
- monoterpeny olejku kminkowego pobudzają działanie ośrodkowego układu nerwowego oraz wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe,
- alkoholowe wyciągi kminku działają przeciwbakteryjnie wobec Shigella spp., E. coli, S. aureus, C. abicans, S. venezuelae, B. cereus, L. monocytogenes, S. enterica, C. jejuni,
- hamuje rozwój dermatofitów i grzybów pleśniowych z rodzaju Aspergillus, Trichophyton, Epidermophyton,
- olejek kminkowy przynosi ulgę w przypadku zewnętrznych zakażeń bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych.
Ważne!
Napar z kminku sprawdza się przy łagodzeniu kolki u niemowląt, wzdęć, niestrawności, braku apetytu, pobudzaniu wydzielania żółci, moczu, soków trawiennych i laktacji matek karmiących. Aby go przygotować należy zalać 1 łyżeczkę zmielonych owoców kminku 250 ml wrzątku. Po 15 minutach pod przykryciem napar należy odcedzić i pić w razie wystąpienia powyższych dolegliwości.
Kminek na odchudzanie
Napary sporządzone z owoców kminku korzystnie wpływają na metabolizm, regulują procesy przemiany materii, wspomagają naturalne wydzielanie soków trawiennych i wzmagają aktywność enzymów żołądkowych. Można więc wnioskować, że ich spożywanie będzie stanowić panaceum w procesie odchudzania. Pamiętajmy jednak, że podczas redukcji masy ciała najważniejsza jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna, a reszta to jedynie dodatek.
Kminek na wzdęcia
Owoce kminku zwyczajnego obejmują swym działaniem układ pokarmowy. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, przewody żółciowe i zwieracz Oddiego (reguluje przepływ soku trzustkowego i żółci do dwunastnicy), a także pobudzają trawienie, apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Połączenie tych własności powoduje, że kminek jest środkiem wiatropędnym, łagodzi wzdęcia i uczucie pełności oraz ułatwia bezbolesne odejście gazów. Właściwości te są szczególnie ważne dla niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych cierpiących na atonię jelit.
Podsumowując, owoce kminku stanowią surowiec zielarski o wielu korzystnych właściwościach dla organizmu. Ich spożywanie, zwłaszcza w postaci naparów, łagodzi przede wszystkim skurcze jelit i wzdęcia, a także pobudza metabolizm i wzmaga apetyt.
Literatura:
- Baraniak J., Kania M., 2014. Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci. Postępy Fitoterapii, 1, 48 – 53
- Kania M., Baraniak J., Grys A., 2014. Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II. Postępy Fitoterapii, 2, 104 – 109
- Kędzia A., i in., 2013. Działanie in vitro olejku kminkowego (Oleum Carvi) wobec bakterii beztlenowych. Postępy Fitoterapii, 1, 3 – 7
- Nowak D., 2016. Uprawiamy Rośliny Zielarskie. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, ISBN 978-83-60232-77-4, Poznań
- Seidler-Łożykowska K., Król D., Bocianowski J., 2010. Zawartość olejku eterycznego i jego skład w owocach pochodzących z kolekcji kminku zwyczajnego (Carum carvi L.). Rośliny Oleiste, t. XXXI, 145 – 158
- Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4, 41, 5 – 28
Dzień dobry przeczytałam ten artykuł i nie jestem wstanie zrozumieć treści , jeśli kminek pomaga w odchudzaniu to dlaczego kminek zmaga apetyt .Jest to dla mnie nie zrozumiałe.
Ja tez nie rozumiem jak mozna schudnac jesli wzmaga apetyt.
DROGA BOGUMIŁO, MYŚLĘ ŻE APETYT NIE PRZESZKADZA W ODCHUDZANIU:) MOŻNA JEŚĆ I CHUDNĄĆ:)